17 definiții pentru sincronism

din care

Dicționare explicative

Explică cele mai întâlnite sensuri ale cuvintelor.

SINCRONISM, (2) sincronisme, s. n. 1. Existența în același timp sau desfășurarea paralelă a două sau a mai multor fapte, fenomene sau evenimente; simultaneitate. ◊ Sincronism sonor = simultaneitate a înregistrărilor sonore cu cele ale imaginilor, în cinematografie și televiziune, realizată cu ajutorul camerei sincrone. 2. Fenomen de sincronism (1). – Din fr. synchronisme.

sincronism sn [At: I. GOLESCU, C. / V: (înv) ~nhr~ / Pl: ~e / E: ngr συγχρονισμός[1], fr synchronisme] 1-2 Simultaneitate (1-2). 3 (Îs) ~ sonor Simultaneitate (2) a înregistrărilor sonore și ale imaginilor, în cinematografie sau în televiziune, realizată cu ajutorul camerei sincrone. corectat(ă)

  1. În original, etimologia ngr incorect tipărită: συγχρνισμός LauraGellner

SINCRONISM, sincronisme, s. n. Existența în același timp sau desfășurarea paralelă a două sau a mai multor fapte, fenomene sau evenimente; simultaneitate. ◊ Sincronism sonor = simultaneitate a înregistrărilor sonore cu cele ale imaginilor, în cinematografie și televiziune, realizată cu ajutorul camerei sincrone. – Din fr. synchronisme.

SINCRONISM, sincronisme, s. n. Proprietatea a două sau mai multor indicări de ceasornic, transformări sau fenomene de a fi sincrone.

SINCRONISM s.n. 1. Proprietate a unor fenomene periodice asemănătoare de a se desfășura simultan; stare a ceea ce este sincron; simultaneitate. ♦ (Cinem.) Simultaneitatea înregistrărilor sonore cu cele ale imaginilor. 2. Teorie susținută de Eugen Lovinescu, potrivit căreia, în epoca modernă, cultura (și toate instituțiile) unui popor se dezvoltă, prin imitație și adaptare, în strînsă interdependență cu celelalte culturi. [< fr. synchronisme].

SINCRONISM s. n. 1. proprietate a unor fenomene periodice asemănătoare de a se desfășura simultan; stare a ceea ce este sincron. ◊ (cinem.) concordanță într-un film între înregistrările sonore și cele ale imaginilor. 2. principiu derivat din teoria „imitației” a lui Gabriel Tarde, susținut de Eugen Lovinescu, potrivit căruia, în epoca modernă, cultura (și toate instituțiile) unui popor se dezvoltă, prin imitație și adaptare, în strânsă interdependență cu celelalte culturi. (< fr. synchronisme)

SINCRONISM n. Caracter sincronic; simultaneitate. /<fr. synchronisme

sincronism n. raport între două lucruri cari se fac în acelaș timp.

*sincronízm n. (vgr. syg-hronismós. V. ana-cronizm). Starea lucrurilor sincrone: sincronizmu a doŭă pendule. Coincidenta datelor istorice.

Dicționare morfologice

Indică formele flexionare ale cuvintelor (conjugări, declinări).

sincronism s. n., pl. sincronisme

sincronism s. n., (fenomene) pl. sincronisme

sincronism s. n., (fenomene) pl. sincronisme

Dicționare relaționale

Indică relații între cuvinte (sinonime, antonime).

SINCRONISM s. v. concomitență.

SINCRONISM s. concomitență, paralelism, simultaneitate. (~ desfășurării unor fenomene.)

Dicționare enciclopedice

Definiții enciclopedice

SINCRONÍSM (< fr.) s. n. 1. (FIZ.) Proprietate a două sau a mai multor fenomene revolutive sau, p. ext., a unor fapte ori evenimente identice sau asemănătoare de a se petrece în același timp, având o desfășurare paralelă; simultaneitate. 2. Identitatea frecvențelor și corespondențelor fazelor explorării imaginii în două puncte ale lanțului de transmisiune a imaginii la televiziune. 3. (LIT.) Principiu derivat din teoria „imitației” a lui G. de Tarde, susținut în cultura noastră de E. Lovinescu Potrivit s., în epoca modernă, datorită multiplelor mijloace de legătură dintre popoare, cultura (și toate instituțiile) unui popor se dezvoltă prin imitație și adaptare, într-o strânsă interdependență cu celelalte culturi, ceea ce ar determina un ansamblu unitar de trăsături materiale și spirituale, un „spirit al veacului”. S. devine astfel baza teoretică a modernismului lovinescian. A fost combătut de adepții tradiționalismului.

Intrare: sincronism
sincronism substantiv neutru
substantiv neutru (N1)
Surse flexiune: DOR
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
  • sincronism
  • sincronismul
  • sincronismu‑
plural
  • sincronisme
  • sincronismele
genitiv-dativ singular
  • sincronism
  • sincronismului
plural
  • sincronisme
  • sincronismelor
vocativ singular
plural
sinhronism
Nu există informații despre paradigma acestui cuvânt.
* forme elidate și forme verbale lungi – (arată)
info
Aceste definiții sunt compilate de echipa dexonline. Definițiile originale se află pe fila definiții. Puteți reordona filele pe pagina de preferințe.
arată:

sincronism, sincronismesubstantiv neutru

  • 1. (numai) singular Existența în același timp sau desfășurarea paralelă a două sau a mai multor fapte, fenomene sau evenimente. DEX '09 DEX '98 DLRLC DN
    • 1.1. Sincronism sonor = simultaneitate a înregistrărilor sonore cu cele ale imaginilor, în cinematografie și televiziune, realizată cu ajutorul camerei sincrone. DEX '09 DEX '98 DN
  • 2. (numai) singular Teorie susținută de Eugen Lovinescu, potrivit căreia, în epoca modernă, cultura (și toate instituțiile) unui popor se dezvoltă, prin imitație și adaptare, în strânsă interdependență cu celelalte culturi. DN
  • 3. Fenomen de sincronism. DEX '09
etimologie:

info Lista completă de definiții se află pe fila definiții.