13 definiții pentru set

din care

Dicționare explicative

Explică cele mai întâlnite sensuri ale cuvintelor.

SET, seturi, s. n. 1. Parte dintr-o întâlnire sportivă, limitată de epuizarea unui timp sau de realizarea unui scor convențional (la volei sau la tenis). 2. Serie de obiecte sau de instrumente tehnice care se vând împreună. 3. Ansamblu de obiecte de îmbrăcăminte (în special pulover și jachetă) ale cărui piese sunt confecționate din același material; garnitură (3). – Din engl., fr. set.

set sm [At: LTR2 / Pl: ~uri / E: fr, eg set] 1 Fiecare dintre părțile în care se împart unele jocuri sportive, în funcție de atingerea unui anumit număr de puncte în favoarea unei echipe sau a unui jucător. 2 Grup de obiecte, de piese, de instrumente etc. (deosebite sau de același fel) care formează un ansamblu complet și au aceeași destinație Si: garnitură. 3 Ansamblu de articole de îmbrăcăminte (în special pulover și jachetă) confecționate din același material și care se poartă împreună. 4 (Tip) Unitate de măsură pentru grosimea literei de la mașina de cules monotip.

SET, seturi, s. n. 1. Fiecare dintre părțile în care se împart unele jocuri sportive, determinate de câștigarea unui anumit număr de puncte în favoarea unei echipe sau a unui jucător. 2. Serie de obiecte sau de instrumente tehnice care se vând împreună. 3. Ansamblul de obiecte de îmbrăcăminte (în special pulover și jachetă) ale cărui piese sunt confecționate din același material; garnitură (3). – Din engl., fr. set.

SET, seturi, s. n. Fază a unei întreceri sportive (de tenis, ping-pong, volei etc.) al cărei sfîrșit este indicat de realizarea unui scor convențional.

SET s.n. 1. Parte a unui meci de tenis, de volei etc., determinată de atingerea unui anumit număr de puncte înscrise în favoarea unei echipe sau a unui jucător. 2. Ansamblu de piese, de instrumente de același fel sau deosebite, folosite într-o anumită muncă sau exploatare; garnitură. 3. Unitate de măsură tipografică, egală cu 0,019598 mm. [Pl. -turi. / < engl., fr. set].

SET s. n. 1. parte a unui meci de tenis, volei etc. determinată de obținerea unui anumit număr de puncte. 2. ansamblu de piese, de instrumente de același fel sau deosebite, într-o anumită muncă sau exploatare; garnitură. ◊ ansamblu de obiecte de îmbrăcăminte confecționate din același material, care se poartă împreună. ♦ ~ de cromozomi = totalitatea cromozomilor cu care contribuie unul din genitori la formarea zigotului. 3. unitate de măsură tipografică, de 0,019598 mm. (< engl., fr. set)

SET ~uri n. 1) Parte a unui meci de tenis, de volei etc., care durează până la realizarea unui anumit număr de puncte în favoarea unuia dintre participanți. 2) Garnitură de obiecte de același fel, având o anumită destinație. /<fr., engl. set

Dicționare morfologice

Indică formele flexionare ale cuvintelor (conjugări, declinări).

Dicționare relaționale

Indică relații între cuvinte (sinonime, antonime).

SET s. garnitură, (rar) sortiment. (Un ~ complet de cuțite.)

Dicționare enciclopedice

Definiții enciclopedice

Set, al treilea fiu al lui Adam și al Evei, născut după uciderea lui Abel de către Cain.

Intrare: set
substantiv neutru (N24)
Surse flexiune: DOR
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
  • set
  • setul
  • setu‑
plural
  • seturi
  • seturile
genitiv-dativ singular
  • set
  • setului
plural
  • seturi
  • seturilor
vocativ singular
plural
* forme elidate și forme verbale lungi – (arată)
info
Aceste definiții sunt compilate de echipa dexonline. Definițiile originale se află pe fila definiții. Puteți reordona filele pe pagina de preferințe.
arată:

set, seturisubstantiv neutru

  • 1. Parte dintr-o întâlnire sportivă, limitată de epuizarea unui timp sau de realizarea unui scor convențional (la volei sau la tenis). DEX '09 DLRLC DN
  • 2. Serie de obiecte sau de instrumente tehnice care se vând împreună. DEX '09 DEX '98 DN
    sinonime: sortiment
    • 2.1. Set de cromozomi = totalitatea cromozomilor cu care contribuie unul din genitori la formarea zigotului. MDN '00
  • 3. Ansamblu de obiecte de îmbrăcăminte (în special pulover și jachetă) ale cărui piese sunt confecționate din același material; garnitură. DEX '09 MDN '00
    sinonime: garnitură
  • 4. Unitate de măsură tipografică, egală cu 0,019598 mm. DN
etimologie:

info Lista completă de definiții se află pe fila definiții.