11 definiții pentru scufie

din care

Dicționare explicative

Explică cele mai întâlnite sensuri ale cuvintelor.

SCUFIE, scufii, s. f. 1. Căciuliță de formă specială, care se leagă sub bărbie, purtată mai ales de sugari; bonețică. 2. Bonetă de pânză, de stofă etc., care se poartă mai ales noaptea, în timpul somnului; tichie, căciuliță. 3. Căciuliță rotundă, de culoare neagră, pe care o poartă călugărițele. – Din ngr. skúfia, it. scuffia.

SCUFIE, scufii, s. f. 1. Căciuliță de formă specială, care se leagă sub bărbie, purtată mai ales de sugari; bonețică. 2. Bonetă de pânză, de stofă etc., care se poartă mai ales noaptea, în timpul somnului; tichie, căciuliță. 3. Căciuliță rotundă, de culoare neagră, pe care o poartă călugărițele. – Din ngr. skúfia, it. scuffia.

scufie sf [At: BUDAI-DELEANU, LEX. / A și: (îvr) scufie / Pl: ~ii / E: ngr σκόυφια] 1 Bonetă de pânză, de stofă etc. care se poartă mai ales noaptea, în timpul somnului, sau prin casă (când este frig) Si: bonetă, tichie, căciuliță, scufă1 (1). 2 Bonețică pentru sugari Si: (reg) scufă1 (2). 3 Acoperământ pentru cap purtat de femei, asemănător cu o bonetă Si: (îrg) scufă1 (3). 4 (Rar) Căciuliță (cilindrică) confecționată mai ales din pâslă, pe care o poartă călugării și călugărițele ortodoxe Si: (rar) scufă1 (4). 5 (Reg) Membrană care învelește capul unor copii nou-născuți. 6 (Îe; d. oameni) A se naște cu ~ (în cap) A fi foarte norocos.

SCUFIE, scufii, s. f. 1. Bonetă de formă țuguiată, făcută din pînză sau din stofă, de obicei cu un ciucure la vîrf, și care se poartă mai ales noaptea, în timpul dormitului; tichie; căciuliță. Leonida e în halat, în papuci și cu scufia de noapte. CARAGIALE, O. I 89. Cine ești?... Nu se vede bine de la fînarul acesta. Dar mi se pare că ai o scufie galbenă. NEGRUZZI, S. III 285. Babele purtau scufie albă... și peste scufie se îmbrobodea cu ștergari. ȘEZ. VIII 22. ◊ Expr. Chelului îi trebuie (sau îi lipsește) scufie de mărgăritar! se spune despre cineva care aspiră la un lucru nepotrivit cu starea lui. Pe cît băgai de samă începeam să fiu și amorezat, căci chelului îi trebuia numaidecît și scufie de mărgăritar! HOGAȘ, DR. II 53. 2. Căciuliță rotundă pe care o poartă călugărițele. Egumena îi dăduse scufia de soră. GALACTION, O. I 318.

SCUFIE ~i f. 1) Acoperământ pentru cap care se îmbracă înainte de culcare; tichie. 2) Căciulă mică rotundă purtată de călugărițe. 3) Bonetă cu două panglici ce se leagă sub bărbie, purtată de sugaci; tichie. [G.-D. scufiei] /<ngr. skufia

scufie f. scufă de copii. [Gr. mod. (din it. SCUFFIA)].

scúfă (Munt.) f., pl. e și scufíe (Mold.) f. (ngr. skúfia și skúfos, d. it. scuffia. V. coĭf). Bonetă p. copil, bolnavi, bătrîni și femei.

Dicționare morfologice

Indică formele flexionare ale cuvintelor (conjugări, declinări).

scufie s. f., art. scufia, g.-d. art. scufiei; pl. scufii, art. scufiile (desp. -fi-i-)

scufie s. f., art. scufia, g.-d. art. scufiei; pl. scufii, art. scufiile

scufie s. f., art. scufia, g.-d. art. scufiei; pl. scufii, art. scufiile

Dicționare relaționale

Indică relații între cuvinte (sinonime, antonime).

SCUFIE s. I. 1. v. bonețică. 2. (înv. și reg.) scufă. (~ pentru femei.) II. (BOT.) caliptră, piloriză, zonă apicală. (~ este un țesut protector.)

SCUFIE s. 1. bonetă, bonețică, scufiță, (reg.) scufă, tichie, (Mold.) căiță, (Ban.) căpiță. (~ pentru sugaci.) 2. (înv. și reg.) scufă. (~ pentru femei.)

Intrare: scufie
substantiv feminin (F134)
Surse flexiune: DOR
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
  • scufie
  • scufia
plural
  • scufii
  • scufiile
genitiv-dativ singular
  • scufii
  • scufiei
plural
  • scufii
  • scufiilor
vocativ singular
plural
info
Aceste definiții sunt compilate de echipa dexonline. Definițiile originale se află pe fila definiții. Puteți reordona filele pe pagina de preferințe.
arată:

scufie, scufiisubstantiv feminin

  • 1. Căciuliță de formă specială, care se leagă sub bărbie, purtată mai ales de sugari. DEX '09 DEX '98
    sinonime: bonețică
  • 2. Bonetă de pânză, de stofă etc., care se poartă mai ales noaptea, în timpul somnului. DEX '09 DLRLC
    • format_quote Leonida e în halat, în papuci și cu scufia de noapte. CARAGIALE, O. I 89. DLRLC
    • format_quote Cine ești?... Nu se vede bine de la fînarul acesta. Dar mi se pare că ai o scufie galbenă. NEGRUZZI, S. III 285. DLRLC
    • format_quote Babele purtau scufie albă... și peste scufie se îmbrobodea cu ștergari. ȘEZ. VIII 22. DLRLC
    • chat_bubble Chelului îi trebuie (sau îi lipsește) scufie de mărgăritar! se spune despre cineva care aspiră la un lucru nepotrivit cu starea lui. DLRLC
      • format_quote Pe cît băgai de samă începeam să fiu și amorezat, căci chelului îi trebuia numaidecît și scufie de mărgăritar! HOGAȘ, DR. II 53. DLRLC
  • 3. Căciuliță rotundă, de culoare neagră, pe care o poartă călugărițele. DEX '09 DLRLC
    • format_quote Egumena îi dăduse scufia de soră. GALACTION, O. I 318. DLRLC
etimologie:

info Lista completă de definiții se află pe fila definiții.