17 definiții pentru râs (zool.)

din care

Dicționare explicative

Explică cele mai întâlnite sensuri ale cuvintelor.

RÂS2, râși, s. m. Specie de mamifer sălbatic, carnivor, din familia felinelor, mai mare decât pisica sălbatică, cu blana galbenă-roșcată (cu pete negre) și cu smocuri de păr pe urechi; linx (Lynx lynx). – Din sl. rysĭ.[1] corectat(ă)

  1. În original, probabil incorect: Din sl. rysř. cata

râs1 [At: (a. 1658) URICARIUL, XVI, 202 / V: (înv) ris sm / Pl: râși sm, ~uri sn / E: vsl рысь] 1 sm Animal sălbatic carnivor din familia felidelor, asemănător cu pisica sălbatică, având blana cenușie-roșcată, uniformă sau cu pete, și cu smocuri de păr pe urechi Si: linx (Lynx lynx). 2 smn Blană de râs1 (1) (prelucrată).

RÂS2, râși, s. m. Specie de mamifer sălbatic, carnivor, din familia felinelor, mai mare decât pisica sălbatică, cu blana galbenă-roșcată (cu pete negre) și cu smocuri de păr pe urechi; linx (Lynx lynx). – Din sl. rysĭ.

RÂS2 râși m. Mamifer carnivor, de talie medie, având blană galbenă-roșcată cu pete cafenii, cu coadă scurtă și cu câte un smoc de păr în vârful urechilor; linx. /<sl. rysi

râs m. animal carnivor cu ochi foarte ageri (Lynx). [Slav. RYSĬ].

RÎS1, rîși, s. m. Animal sălbatic, cu blana roșiatică, asemănător cu pisica sălbatică; trăiește în regiunile muntoase (Felix linx sau Linx vulgaris); linx. Erau mai cu seamă niște piei de rîși... și stăpînul meu le prețăluia una cîte una. SADOVEANU, F. J. 210. ♦ Blana prelucrată a animalului descris mai sus. Că rîșii și jderii Nu poartă numai domnii. SEVASTOS, N. 136.

1) rîs m. (vsl. rus. rysĭ, ngr. risos, germ. luchs, d. lat. vgr. lýnx). Linx.

Dicționare morfologice

Indică formele flexionare ale cuvintelor (conjugări, declinări).

râs2 (animal) s. m., pl. râși

râs1 (acțiune) s. n., pl. râsuri

râs (mamifer, pasăre) s. m., pl. râși

râs, râși (animalul) și râsete (izbucniri de râs, de obiceiu ale mai multor persoane).

Dicționare relaționale

Indică relații între cuvinte (sinonime, antonime).

RÂS s. (ZOOL.; Lynx lynx) linx.

Dicționare etimologice

Explică etimologiile cuvintelor sau familiilor de cuvinte.

rîs (rîși), s. n. – Linx (Felix lynx). Sl. rysĭ (Miklosich, Slaw. Elem., 43; Cihac, II, 314; Conev 56), cf. sb., cr., slov. ris, ceh. rys, pol. ryš.

Dicționare enciclopedice

Definiții enciclopedice

RÂS2 (< sl.) s. m. Mamifer carnivor din familia felidelor, lung de c. 1 m, cu blană galben-roșcată cu pete cafenii, coadă scurtă și având câte un smoc de păr în vârful urechilor (Lynx lynx). Trăiește în pădurile Eurasiei; în România este ocrotit prin lege. Sin. linx. Specii înrudite sunt râsul canadian (L. canadensis), răspândit în Canada, Alaska de N și N S.U.A. și râsul roșu (R. rufus), numit și bobcat, în S Canadei, S.U.A. și Mexic. În regiuni aride din Africa și Asia se întâlnește râsul de deșert (L. caracal), cu păr mai scurt și blană gălbuie fără pete.

Intrare: râs (zool.)
râs1 (pl. -i) substantiv masculin
substantiv masculin (M6)
Surse flexiune: DOR
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
  • râs
  • râsul
  • râsu‑
plural
  • râși
  • râșii
genitiv-dativ singular
  • râs
  • râsului
plural
  • râși
  • râșilor
vocativ singular
plural
* forme elidate și forme verbale lungi – (arată)
info
Aceste definiții sunt compilate de echipa dexonline. Definițiile originale se află pe fila definiții. Puteți reordona filele pe pagina de preferințe.
arată:

râs, râșisubstantiv masculin

  • 1. Specie de mamifer sălbatic, carnivor, din familia felinelor, mai mare decât pisica sălbatică, cu blana galbenă-roșcată (cu pete negre) și cu smocuri de păr pe urechi (Lynx lynx). DEX '09 DEX '98 DLRLC
    sinonime: linx
    • format_quote Erau mai cu seamă niște piei de rîși... și stăpînul meu le prețăluia una cîte una. SADOVEANU, F. J. 210. DLRLC
    • 1.1. Blana prelucrată a animalului descris mai sus. DLRLC
      • format_quote Că rîșii și jderii Nu poartă numai domnii. SEVASTOS, N. 136. DLRLC
etimologie:

info Lista completă de definiții se află pe fila definiții.