14 definiții pentru prosperitate

din care

Dicționare explicative

Explică cele mai întâlnite sensuri ale cuvintelor.

PROSPERITATE s. f. Stare prosperă, fericită, înfloritoare a vieții unui individ sau a unei colectivități, a unei întreprinderi, a unei instituții; bunăstare, belșug. – Din fr. prospérité, lat. prosperitas, -atis.

PROSPERITATE s. f. Stare prosperă, fericită, înfloritoare a vieții unui individ sau a unei colectivități, a unei întreprinderi, a unei instituții; bunăstare, belșug. – Din fr. prospérité, lat. prosperitas, -atis.

prosperitate sf [At: HELIADE, F. 13/3 / Pl: (rar) ~tăți / E: fr prospérité, lat prosperitas, -atis] Stare sau dezvoltare prosperă a unei întreprinderi, instituții, a vieții unui individ sau a unei colectivități, a unei așezări, a unei regiuni Si: bunăstare.

PROSPERITATE s. f. Stare prosperă, dezvoltare înfloritoare a unei întreprinderi, a unei instituții, a vieții unui individ sau a unei colectivități; bunăstare, îmbelșugare. Se sculă în picioare și ură prosperitate și sănătate îndelungată slăvitului domn. SADOVEANU, Z. C. 168. A vorbit despre progres, despre prosperitatea pe care veneau s-o aducă în mai puțin de doi ani în aceste pustietăți rupte din calea civilizației. C. PETRESCU, R. DR. 248. Orele de mîncare, de somn, de preumblare... le salutam cu aceeași plăcere cu care le așteptam în libertate și în prosperitate. BOLINTINEANU, O. 265.

PROSPERITATE s.f. Stare prosperă, înfloritoare; bunăstare, îmbelșugare. [Cf. fr. prospérité, lat. prosperitas].

PROSPERITATE s. f. stare prosperă; bunăstare, belșug. (< fr. prospérité, lat. prosperitas)

PROSPERITATE f. Stare prosperă; situație înfloritoare. /<fr. prospérité, lat. prosperitas, ~atis

*prosperitáte f. (lat. prospéritas, -átis). Calitatea de a fi prosper, stare înfloritoare: prosperitatea țăriĭ.

Dicționare morfologice

Indică formele flexionare ale cuvintelor (conjugări, declinări).

prosperitate s. f., g.-d. art. prosperității

prosperitate s. f., g.-d. art. prosperității

prosperitate s. f., g.-d. art. prosperității

Dicționare relaționale

Indică relații între cuvinte (sinonime, antonime).

PROSPERITATE s. belșug, bogăție, bunăstare, (pop.) pricopseală, (Transilv.) prindoare, (înv.) salut, scumpete, scumpie, spor, (fig.) înflorire. (~ unei regiuni.)

Intrare: prosperitate
substantiv feminin (F117)
Surse flexiune: DOR
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
 • prosperitate
 • prosperitatea
plural
genitiv-dativ singular
 • prosperități
 • prosperității
plural
vocativ singular
plural
info
Aceste definiții sunt compilate de echipa dexonline. Definițiile originale se află pe fila definiții. Puteți reordona filele pe pagina de preferințe.
arată:

prosperitatesubstantiv feminin

 • 1. Stare prosperă, fericită, înfloritoare a vieții unui individ sau a unei colectivități, a unei întreprinderi, a unei instituții. DEX '09 DEX '98 DLRLC DN
  • format_quote Se sculă în picioare și ură prosperitate și sănătate îndelungată slăvitului domn. SADOVEANU, Z. C. 168. DLRLC
  • format_quote A vorbit despre progres, despre prosperitatea pe care veneau s-o aducă în mai puțin de doi ani în aceste pustietăți rupte din calea civilizației. C. PETRESCU, R. DR. 248. DLRLC
  • format_quote Orele de mîncare, de somn, de preumblare... le salutam cu aceeași plăcere cu care le așteptam în libertate și în prosperitate. BOLINTINEANU, O. 265. DLRLC
etimologie:

info Lista completă de definiții se află pe fila definiții.