12 definiții pentru plumburiu

din care

Dicționare explicative

Explică cele mai întâlnite sensuri ale cuvintelor.

PLUMBURIU, -IE, plumburii, adj. De culoarea plumbului (1); cenușiu, sur; p. ext. (despre cer, văzduh) încețoșat, întunecos. – Plumb + suf. -uriu.

PLUMBURIU, -IE, plumburii, adj. De culoarea plumbului (1); cenușiu, sur; p. ext. (despre cer, văzduh) încețoșat, întunecos. – Plumb + suf. -uriu.

plumburiu, ~ie a [At: DELAVRANCEA, T. 156 / Pl: ~ii / E: plumb + -uriu] 1 De culoarea plumbului (1) Si: cenușiu, sur, (îvr) plumbiu. 2 (Pex; d. cer, văzduh) Întunecat. 3 (Fig) Mohorât.

PLUMBURIU, -IE, plumburii, adj. De culoarea întunecată a plumbului; cenușiu, sur. Deasupra o boltă de nouri plumburii se întărea, părea neclintită, sprijinită pe zările nevăzute. SADOVEANU, M. 182. Asfințitul cobora plumburiu, dintr-un cer fără lumină. C. PETRESCU, S. 206. Pe luciul plumburiu al apei, se ivește-n curmeziș mai întîi o dungă, o coamă gălbuie și creață. VLAHUȚĂ, O. A. II 115.

PLUMBURIU ~e (~i) Care este de culoarea plumbului. Nori ~i. /plumb + suf. ~uriu

plumburiu a. de coloarea plumbului: un cerc plumburiu OD.

plumburíŭ, -íe adj. (d. plumb). De coloarea plumbuluĭ: nouriĭ plumburiĭ aduc ploaĭe.

Dicționare morfologice

Indică formele flexionare ale cuvintelor (conjugări, declinări).

plumburiu adj. m., f. plumburie; pl. m. și f. plumburii

plumburiu adj. m., f. plumburie; pl. m. și f. plumburii

plumburiu adj. m., f. plumburie; pl. m. și f. plumburii

Dicționare relaționale

Indică relații între cuvinte (sinonime, antonime).

PLUMBURIU adj. 1. v. cenușiu. 2. v. înnorat.

PLUMBURIU adj. 1. cenușiu, fumuriu, gri, sur, (rar) prăfuriu, (pop.) sein, șoreciu, (reg.) siv, (Munt.) fumur, (înv.) plumbiu, sîngepiu, (turcism înv.) bozafer. (De culoare ~.) 2. închis, înnegurat, înnorat, întunecat, întunecos, mohorît, neguros, noros, pîclos, plumbuit, posomorît, urît, (înv.) ponegrit. (Vreme ~.)

Dicționare etimologice

Explică etimologiile cuvintelor sau familiilor de cuvinte.

cîrmîziu, portocaliu, tuciuriu etc. Numele de culori formate cu sufixul -iu ar putea fi explicate în românește: gălbui, verziu etc. (vezi Fulvia Ciobanii, SMFC, VI, p. 75). Dar cînd radicalul este turcesc, pare mai probabilă formarea în turcește. DA pornește pentru cîrmîziu de la tc. kirmizi, pe cînd DLRM, atît de neîncrezător de obicei în facultatea limbii noastre de a forma cuvinte: din elemente moștenite din latinește, explică îndrăzneț pe cîrmîziu din rom. cîrmîz + suf. -iu. Tot așa portocaliu e explicat de DLRM prin portocală + -iu (la fel Ciorănescu), deși πορτοϰαλλύς există în grecește. Evident, siguranță absolută nu putem avea, dar mi se pare mai probabil împrumutul, mai ales dacă ținem seamă de faptul că în trecut portocala nu putea fi prea răspîndită la noi. Liliachiu e explicat de DA, DLRM și Ciorănescu prin gr. λουλάϰι desigur, aici explicația prin română e jenată de finala -chiu, nu -ciu, totuși CADE și DE, care nu dau nici o etimologie, par a lăsa să se înțeleagă că formația e românească. Sigur TDRG face apel la tc. leylîki. Pe tuciuriu, DLRM îl explică de la pluralul tuciuri (dar cine și pentru ce ar fi întrebuințat pluralul în mod obișnuit?). N-ar mai fi rămas decît să explice și pe plumburiu prin pluralul plumburi, dar pasul acesta nu l-a făcut, ci a notat plumb + suf. -uriu. Un asemenea sufix există: de la alb s-a format alboare și de la acesta alburiu, care a fost înțeles ca derivat de la alb; după acest model, s-a putut forma și plumburiu. de la plumb și tuciuriu, de la tuci, fără să fie nevoie să pornim de la plural. (Vezi Theodor Hristea, Probleme de etimologie, București, 1968, p. 53.) Faptul acesta îmi dă curaj să încerc o explicație pentru cafeniu, explicat în DA (urmat de DLRM) prin cafea, influențat de castaniu; dar acesta din urmă nu poate fi considerat prea vechi, castanul nefiind familiar pentru români în secolele trecute. Aș fi fost dispus să văd aici o modificare a temei, cafeni- pentru cafe-, pornindu-se de la cafenea (baza acestuia, în turcă, este un compus cu kane „casă”). Mai curînd însă mă gîndesc la influența lui galbeniu, care e în paralelă cu gălbiu, gălbui. Cafeniu la rîndul lui va fi influențat pe căcăniu, cum propune CADE; cuvîntul e înregistrat și de Udrescu; în orice caz, e cunoscut în Muntenia, în graiurile familiare. Dar atunci ar trebui atras în discuție și căcănar, pe care DA îl explică neconvingător ca disimilat din -ărar.

Intrare: plumburiu
plumburiu adjectiv
adjectiv (A108)
Surse flexiune: DOR
masculin feminin
nearticulat articulat nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
 • plumburiu
 • plumburiul
 • plumburiu‑
 • plumburie
 • plumburia
plural
 • plumburii
 • plumburiii
 • plumburii
 • plumburiile
genitiv-dativ singular
 • plumburiu
 • plumburiului
 • plumburii
 • plumburiei
plural
 • plumburii
 • plumburiilor
 • plumburii
 • plumburiilor
vocativ singular
plural
* forme elidate și forme verbale lungi – (arată)
info
Aceste definiții sunt compilate de echipa dexonline. Definițiile originale se află pe fila definiții. Puteți reordona filele pe pagina de preferințe.
arată:

plumburiu, plumburieadjectiv

 • 1. De culoarea plumbului. DEX '09 DEX '98 DLRLC
  • format_quote Deasupra o boltă de nouri plumburii se întărea, părea neclintită, sprijinită pe zările nevăzute. SADOVEANU, M. 182. DLRLC
  • format_quote Asfințitul cobora plumburiu, dintr-un cer fără lumină. C. PETRESCU, S. 206. DLRLC
  • format_quote Pe luciul plumburiu al apei, se ivește-n curmeziș mai întîi o dungă, o coamă gălbuie și creață. VLAHUȚĂ, O. A. II 115. DLRLC
etimologie:
 • Plumb + sufix -uriu. DEX '98 DEX '09

info Lista completă de definiții se află pe fila definiții.