15 definiții pentru platoșă

din care

Dicționare explicative

Explică cele mai întâlnite sensuri ale cuvintelor.

PLATOȘĂ, platoșe, s. f. Armură de zale, de fier, de piele etc. de forma unui pieptar, cu care se îmbrăcau oștenii în Antichitate și în Evul Mediu spre a se apăra de loviturile dușmanilor; cuirasă. – Et. nec.

platoșă sf [At: VARLAAM, C. 44 / V: (înv) ~tușă / Pl: ~șe / E: ns cf ger Platte] (Înv) Armură de zale, de fier, de piele etc., de forma unui pieptar, cu care se îmbrăcau oștenii în Antichitate și în Evul Mediu spre a se apăra de loviturile dușmanilor Si: (îvr) plașcă1 (3) Vz cuirasă, zale.

PLATOȘĂ, platoșe, s. f. Armură de zale, de fier, de piele etc. de forma unui pieptar, cu care se îmbrăcau oștenii în antichitate și în evul mediu spre a se apăra de loviturile dușmanilor; cuirasă. – Et. nec.

PLATOȘĂ, platoșe, s. f. Un fel de pieptar de oțel, cu care luptătorii din vechime își apărau pieptul și spatele de loviturile adversarului. V. armură. Cincizeci, de cavaleri cu platoșă și coif, – oameni vechi de război, cu săbii grele. SADOVEANU, O. VII 155. Căpitani, ostași cu zale și cu platoșe de fier, Pe-ai lor cai sirepi stau mîndri ca la semnul de război. ALECSANDRI, P. A. 45.

PLATOȘĂ ~e f. înv. Pieptar din plăci de metal pe care îl îmbrăcau luptătorii în scop protector; cuirasă. /Orig. nec.

platoșă f. cămașă de zale, pieptar de fier: ostași cu zale și cu platoșă de fier AL. [Dintr’un primitiv plată = lat. medieval PLATA, zelar].

plátoșă f., pl. e (mlat. plata, chĭurasă, d. vgr. pláte, partea lată a unuĭ lucru; tot de aicĭ: ceh. platy [pl.], chĭurasă, germ. platte, placă. La noĭ a venit, probabil, pin Polonĭ). Chĭurasă de tablă (nu de zale).

Dicționare morfologice

Indică formele flexionare ale cuvintelor (conjugări, declinări).

platoșă s. f., art. platoșa, g.-d. art. platoșei; pl. platoșe

platoșă s. f., art. platoșa, g.-d. art. platoșei; pl. platoșe

platoșă s. f., g.-d. art. platoșei; pl. platoșe

Dicționare relaționale

Indică relații între cuvinte (sinonime, antonime).

PLATOȘĂ s. cuirasă, (livr.) lorică, (înv.) plașcă. (~ a unui luptător medieval.)

Dicționare etimologice

Explică etimologiile cuvintelor sau familiilor de cuvinte.

platoșă (-e), s. f. – Cuirasă, plastron, carapace. Origine incertă. Baza cuvîntului este lat. med. plata „placă”, germ. Platte, cf. ceh. plát „placă”, platy „cuirasă” (Cihac, II, 262). Probabil se datorează der. cu suf. - (*platoș „făcut din plăci”) sau poate pronunțării mag. a lat. med. platus.Der. împlătoșa, vb. (a acoperi cu platoșe).

Intrare: platoșă
platoșă substantiv feminin
substantiv feminin (F1)
Surse flexiune: DOR
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
  • platoșă
  • platoșa
plural
  • platoșe
  • platoșele
genitiv-dativ singular
  • platoșe
  • platoșei
plural
  • platoșe
  • platoșelor
vocativ singular
plural
platușă
Nu există informații despre paradigma acestui cuvânt.
info
Aceste definiții sunt compilate de echipa dexonline. Definițiile originale se află pe fila definiții. Puteți reordona filele pe pagina de preferințe.
arată:

platoșă, platoșesubstantiv feminin

  • 1. Armură de zale, de fier, de piele etc. de forma unui pieptar, cu care se îmbrăcau oștenii în Antichitate și în Evul Mediu spre a se apăra de loviturile dușmanilor. DEX '09 DLRLC NODEX
    • format_quote Cincizeci, de cavaleri cu platoșă și coif, – oameni vechi de război, cu săbii grele. SADOVEANU, O. VII 155. DLRLC
    • format_quote Căpitani, ostași cu zale și cu platoșe de fier, Pe-ai lor cai sirepi stau mîndri ca la semnul de război. ALECSANDRI, P. A. 45. DLRLC
etimologie:

info Lista completă de definiții se află pe fila definiții.

imagine pentru acest cuvânt

click pe imagini pentru detalii