15 definiții pentru pisolit

din care

Dicționare explicative

Explică cele mai întâlnite sensuri ale cuvintelor.

PISOLIT, pisolite, s. n. 1. Agregat de minerale (calcit, minereu de fier și de mangan etc.), de forma și de mărimea unui bob de mazăre, depus de apele termale care conțin bicarbonat de calciu. 2. Rocă compusă din pisolite (1). – Din fr. pisolithe.

pisolit sn [At: CADE / Pl: ~e, (rar, sm) ~iți / E: fr pisolithe] (Glg ) 1 Grăunte de aragonit, ca un bob de mazăre, care se depune în apele termale cu concentrație mare de bicarbonat de calciu. 2 Rocă formată din pisolite (1).

PISOLIT, pisolite, s. n. 1. Grăunte de minerale (calcit, minereu de fier și de mangan etc.), de forma și de mărimea unui bob de mazăre, depus de apele termale care conțin bicarbonat de calciu. 2. Rocă compusă din pisolite (1). – Din fr. pisolithe.

PISOLIT1, pisolite, s. n. Grăunte de calcar, de forma și de mărimea unui bob de mazăre, depus de apele termale care conțin bicarbonat de calciu.

PISOLIT 2, pisolite, s. n. Rocă formată din pisolite (provenite din apele termale).

PISOLIT s.n. 1. Grăunte de carbonat de calciu sau de oxid de fier de mărimea unui bob de mazăre. 2. Rocă de calcar formată din pisolite (1). [< fr. pisolithe, cf. gr. pisos – mazăre, lithos – piatră].

PISOLIT s. n. 1. grăunte de carbonat de calciu sau de oxid de fier de mărimea unui bob de mazăre. 2. rocă din pisolite (1). (< fr. pisolithe)

PISOLIT ~e n. 1) Mineral alcătuit din bucăți sferice mărunte. 2) Rocă formată din astfel de mineral. /<fr. pisolithe

*pisolít n., pl. e și urĭ (vgr. pîson, mazăre, și lithos, peatră). Min. O peatră calcaroasă cu bobițe de mărimea mazăriĭ.

Dicționare morfologice

Indică formele flexionare ale cuvintelor (conjugări, declinări).

Dicționare specializate

Explică înțelesuri specializate ale cuvintelor.

pisolit, (engl.= pisolite) → oolit cu diametru mai mare de 2 mm.

pisolit vados (petrogr. sedim.), (engl.= vadose pisolite) concrețiune sferoidală formată diagenetic prin difuzia ascendentă a soluțiilor suprasaturate cu CaCO3 și depunerea acestora subaerian, la supr. solurilor sau a sedimentelor carbonatice. Frecvent, p.v. însoțesc crustele carbonatice de tipul → caliche-ului.

PISO- „mazăre”. ◊ gr. pisos „mazăre” > fr. piso-, engl. id. > rom. piso-.~lit (v. -lit1), s. n., agregat mineral de carbonat de calciu sau de oxid de fier de mărimea unui bob de mazăre; ~litic (v. -litic1), adj., (despre roci) format din pisolite.

Intrare: pisolit
substantiv neutru (N1)
Surse flexiune: DOR
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
  • pisolit
  • pisolitul
  • pisolitu‑
plural
  • pisolite
  • pisolitele
genitiv-dativ singular
  • pisolit
  • pisolitului
plural
  • pisolite
  • pisolitelor
vocativ singular
plural
* forme elidate și forme verbale lungi – (arată)
info
Aceste definiții sunt compilate de echipa dexonline. Definițiile originale se află pe fila definiții. Puteți reordona filele pe pagina de preferințe.
arată:

pisolit, pisolitesubstantiv neutru

  • 1. Agregat de minerale (calcit, minereu de fier și de mangan etc.), de forma și de mărimea unui bob de mazăre, depus de apele termale care conțin bicarbonat de calciu. DEX '09 DLRLC DN
  • 2. Rocă compusă din pisolite. DEX '09 DEX '98 DLRLC DN
etimologie:

info Lista completă de definiții se află pe fila definiții.