16 definiții pentru pirotehnie

din care

Dicționare explicative

Explică cele mai întâlnite sensuri ale cuvintelor.

PIROTEHNIE, (2) pirotehnii, s. f. 1. Tehnica fabricării și a utilizării unor dispozitive, a unor materiale care servesc la aprinderea munițiilor, a armelor de foc, a unor substanțe explozibile, a artificiilor etc. 2. Fabrică de muniții. – Din fr. pyrotechnie.

PIROTEHNIE, (2) pirotehnii, s. f. 1. Tehnica fabricării și a utilizării unor dispozitive, a unor materiale care servesc la aprinderea munițiilor, a armelor de foc, a unor substanțe explozibile, a artificiilor etc. 2. Fabrică de muniții. – Din fr. pyrotechnie.

pirotehnie sf [At: CR (1830), 561/13 / V: (înv) ~ecn~ / Pl: ~ii / E: fr pyrotechnie] 1 Tehnică a producerii, conducerii și utilizării focului. 2 Tehnică a fabricării unor materiale, piese și dispozitive care servesc la aprinderea munițiilor, armelor de foc, a unor substanțe explozibile, a artificiilor etc. 3 (Ccr) Fabrică de muniții.

PIROTEHNIE, (2) pirotehnii, s. f. 1. Tehnica fabricării și utilizării dispozitivelor de explodare și a focurilor de artificii. Magneziul este întrebuințat în pirotehnie, pentru semnalizări cu rachete luminoase. 2. Fabrică de muniții. Pirotehnia armatei. 3. Tehnica producerii, conducerii și utilizării focului.

PIROTEHNIE s.f. 1. Tehnica producerii și folosirii focului. 2. Tehnica fabricării materialelor explozibile și inflamabile. 3. Fabrică de muniții. [Gen. -iei. / < fr. pyrotechnie, cf. gr. pyr – foc, techne – artă, meșteșug].

PIROTEHNIE s. f. 1. tehnică a fabricării și utilizării materialelor explozibile și inflamabile, a focului de artificii etc.; pirotehnică. 2. fabrică de muniții. (< fr. pyrotechnie)

PIROTEHNIE f. 1) Ramură a tehnicii care se ocupă cu fabricarea și utilizarea materialelor explozibile. 2) Tehnica producerii focului de artificii. [G.-D. pirotehniei] /<fr. pyrotechnie

pirotehnie f. arta de a prepara materiile inflamabile si explozibile.

pirotecnie sf vz pirotehnie[1] corectat(ă)

  1. În original, incorect tipărit: vz pirotehnic LauraGellner

*pirotecníe și -tehníe f. (vgr. pyr, foc și tehne, artă. V. zoo-tehnie). Arta de a face artificiĭ, explozive și munițiunĭ de războĭ. Localu în care se fac acestea: pirotecnia armateĭ.

Dicționare morfologice

Indică formele flexionare ale cuvintelor (conjugări, declinări).

pirotehnie s. f., art. pirotehnia, g.-d. art. pirotehniei; (fabrici) pl. pirotehnii, art. pirotehniile (desp. -ni-i-)

pirotehnie s. f., art. pirotehnia, g.-d. art. pirotehniei; (fabrici) pl. pirotehnii, art. pirotehniile

pirotehnie (tehnică, fabrică) s. f., art. pirotehnia, g.-d. art. pirotehniei; (fabrici) pl. pirotehnii, art. pirotehniile

Dicționare relaționale

Indică relații între cuvinte (sinonime, antonime).

Intrare: pirotehnie
pirotehnie substantiv feminin
substantiv feminin (F134)
Surse flexiune: DOR
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
  • pirotehnie
  • pirotehnia
plural
  • pirotehnii
  • pirotehniile
genitiv-dativ singular
  • pirotehnii
  • pirotehniei
plural
  • pirotehnii
  • pirotehniilor
vocativ singular
plural
pirotecnie
Nu există informații despre paradigma acestui cuvânt.
info
Aceste definiții sunt compilate de echipa dexonline. Definițiile originale se află pe fila definiții. Puteți reordona filele pe pagina de preferințe.
arată:

pirotehnie, pirotehniisubstantiv feminin

  • 1. (numai) singular Tehnica fabricării și a utilizării unor dispozitive, a unor materiale care servesc la aprinderea munițiilor, a armelor de foc, a unor substanțe explozibile, a artificiilor etc. DEX '09 DEX '98 DLRLC DN
    sinonime: pirotehnică
    • format_quote Magneziul este întrebuințat în pirotehnie, pentru semnalizări cu rachete luminoase. DLRLC
    • 1.1. Tehnica producerii, conducerii și utilizării focului. DLRLC DN
  • 2. Fabrică de muniții. DEX '09 DEX '98 DLRLC DN
    • format_quote Pirotehnia armatei. DLRLC
etimologie:

info Lista completă de definiții se află pe fila definiții.