15 definiții pentru pierdere
din care- explicative (7)
- morfologice (3)
- relaționale (5)
Dicționare explicative
Explică cele mai întâlnite sensuri ale cuvintelor.
PIERDERE, pierderi, s. f. Faptul de a (se) pierde. ♦ Pagubă (materială) cu care se soldează o activitate economică; diferența cu care cheltuielile depășesc veniturile. ◊ Loc. adv. În pierdere = fără câștig, cu deficit. ♦ (La pl.) Pagubă de vieți omenești. ♦ (Tehn.) Diferență dintre cantitatea de material, de forță etc. introdusă într-un sistem tehnic și cantitatea folosită în mod util. ♦ Înfrângere, insucces (în luptă, la jocuri, în competiții sportive). – V. pierde.
pierdere sf [At: CORESI, EV. 18 / Pl: ~ri / E: pierde] 1 (Euf) Ucidere. 2 (Euf) Nimicire. 3 (Euf) Moarte. 4 (Euf) Sinucidere. 5 (Bis; euf; îoc mântuire, salvare) Osândire de către Dumnezeu la chinurile iadului pentru păcatele săvârșite. 6 (Bis; euf; îoc mântuire, salvare) Neputință de a dobândi viața veșnică. 7 (Cu sens atenuat) Nenorocire. 8 (Cu sens atenuat) Primejdie. 9 (Înv) Distrugere. 10 (Înv) Ruinare. 11 Cotropire a unei colectivități umane, a unui popor, a unei țări, a unei așezări. 12 (Înv) Anulare a unei idei abstracte. 13 Suprimare din memorie. 14 Păgubire. 15 Deposedare de un bun, de un drept, de o calitate etc. Si: (îvr)pierzanie (9). 16 (Pex) Irosire. 17 (Ccr) Ceea ce se pierde, nu se mai posedă, nu mai rămâne în stăpânirea cuiva. 18-19 (Spc) (Pagubă materială reprezentată de) diferența dintre cheltuielile și încasările totale ale unei organizații economice și o perioadă dată. 20 (Îlav) În ~ Fără câștig. 21 (Îal) În deficit. 22 (Teh) Diferență dintre valoarea unei mărimi fizice la intrarea într-un sistem tehnic și valoarea acestei mărimi restituite util de acest sistem. 23 (Lpl) Pagubă în vieți omenești. 24 Amputare a unui membru sau organ. 25 Neputință de a mai folosi o parte a corpului, un organ etc Si: invaliditate. 26 (Îls) ~ de sânge Hemoragie. 27 (Înv) ~a capului Pedeapsă cu moartea. 28 (Îas) Amețeală. 29 (Pop; șîs ~ de copil) Avort. 30 Despărțire pentru totdeauna de o persoană foarte apropiată. 31 (Spc) Separare prin moarte de cineva. 32 Înfrângere la un concurs. 33 Ratare a unui moment favorabil. 34 Ratare a plecării cu un mijloc de transport cu orar fix, datorată întârzierii. 35 (Îs) ~ de vreme (sau de timp) Ocupare a timpului altfel decât este util, necesar. 36 (Înv; îlav) Fără ~ de vreme În foarte scurt timp Si: imediat. 37 (Reg; îc) ~-de-vară (sau ~-de-vreme) Persoană care pierde timpul. 38 (Îoc găsire, aflare) Ignorare a locului unde se află un obiect propriu sau primit în păstrare Si: dispariție, rătăcire. 39 Lipsă de informații despre cineva sau ceva. 40 Imposibilitate de a mai găsi pe cineva sau pe ceva.
- sursa: MDA2 (2010)
- adăugată de LauraGellner
- acțiuni
PIERDERE, pierderi, s. f. Faptul de a (se) pierde. ♦ Pagubă materială, stricăciune: distrugere, nimicire: (concr.) obiect sau bani de care cineva este păgubit. ◊ Loc. adv. În pierdere = fără câștig, cu deficit. ♦ (La pl.) Pagubă de vieți omenești. ♦ (Tehn.) Diferență dintre cantitatea de material, de forță etc. introdusă într-un sistem tehnic și cantitatea întrebuințată în mod util. ♦ Înfrângere, insucces (în luptă, la jocuri, în competiții sportive). – V. pierde.
- sursa: DEX '98 (1998)
- adăugată de RACAI
- acțiuni
PIERDERE, pierderi, s. f. 1. Faptul de a pierde, de a nu mai fi în posesiunea unui obiect propriu sau primit în păstrare. Pierderea actelor. ♦ Lipsa totală sau parțială a unei facultăți omenești (după ce a avut-o). Pierderea memoriei. ♦ Faptul de a nu mai avea pe lîngă sine o persoană iubită sau apreciată. Ipate era mîhnit pentru pierderea lui Chirică, care era bunătate de băiat. CREANGĂ, P. 178. 2. Pagubă materială, stricăciune, distrugere, nimicire; (concretizat) obiect sau bani de care cineva este păgubit. Pierderile [la cărți]... Îl dădeau mult îndărăt pe chir Ianulea. CARAGIALE, O. III 34. ◊ Loc. adv. În pierdere = cu deficit. Lucrează în pierdere. ♦ (Tehn.) Diferența dintre valoarea unei mărimi fizice la intrarea într-un sistem tehnic și valoarea acestei mărimi întrebuințate sau restituite util de sistem. 3. (La pl.) Pagubă de vieți omenești (în războaie, în urma unei catastrofe etc.). Nu pot să-mi dau seama de pierderi, pentru că soldații se culcă toți pe unde se găsesc. CAMIL PETRESCU, U. N. 357. ♦ Întrebuințare fără folos, irosire. ◊ Loc. adv. Fără pierdere de vreme = îndată, imediat. Fără pierdere de vreme s-au aflat de ceea parte. DRĂGHICI, R. 167. 4. Înfrîngere, neizbîndă (în luptă, la jocuri, în competiții sportive). Pierderea bătăliei.
- sursa: DLRLC (1955-1957)
- adăugată de blaurb.
- acțiuni
PIERDERE ~i f. 1) v. A PIERDE și A SE PIERDE. 2) mai ales la pl. Parte pierdută dintr-un bun material sau dintr-un efectiv. ◊ A fi în ~ a avea cheltuieli mai mari decât veniturile. /v. a (se) pierde
- sursa: NODEX (2002)
- adăugată de siveco
- acțiuni
pierdere f. acțiunea de a pierde și rezultatul ei: 1. privațiune de un lucru posedat: pierderea averii; 2. neizbândă: pierderea unei bătălii; 3. pagubă în joc: o pierdere însemnată; 4. fig. întrebuințarea rea: pierdere de timp.
- sursa: Șăineanu, ed. VI (1929)
- adăugată de LauraGellner
- acțiuni
per- și pĭérdere f. Acțiunea de a perde: perderea averiĭ, perderea uneĭ bătăliĭ. Pagubă, rezultatu acțiuniĭ de a perde: o mare perdere, perdere de timp.
- sursa: Scriban (1939)
- adăugată de LauraGellner
- acțiuni
Dicționare morfologice
Indică formele flexionare ale cuvintelor (conjugări, declinări).
pierdere s. f., g.-d. art. pierderii; pl. pierderi
- sursa: DOOM 3 (2021)
- adăugată de gall
- acțiuni
pierdere s. f., g.-d. art. pierderii; pl. pierderi
- sursa: DOOM 2 (2005)
- adăugată de raduborza
- acțiuni
pierdere s. f., g.-d. art. pierderii; pl. pierderi
- sursa: Ortografic (2002)
- adăugată de siveco
- acțiuni
Dicționare relaționale
Indică relații între cuvinte (sinonime, antonime).
PIERDERE s. 1. v. pagubă. 2. pagubă, (fig.) pârleală. (Cum și-a scos ~?) 3. v. deficit. 4. v. irosire. 5. ratare, scăpare. (~ unei mari ocazii.) 6. reducere, scăzământ. (~ în greutate.)
- sursa: Sinonime (2002)
- adăugată de siveco
- acțiuni
PIERDERE s. v. avort, decedare, deces, dispariție, distrugere, moarte, nimicire, pieire, potopire, prăpădire, răposare, sfărâmare, sfârșit, stingere, sucombare, zdrobire.
- sursa: Sinonime (2002)
- adăugată de siveco
- acțiuni
PIERDERE s. 1. daună, pagubă, prejudiciu, stricăciune, (înv. și pop.) pricaz, (pop.) vătămare, (înv. și reg.) smintă, sminteală, (prin Ban.) ștetă, (înv.) scădere, stricare, stricătură, vătămătură. (~i provocate de incendiu.) 2. pagubă, (fig.) pîrleală. (Cum și-a scos ~?) 3. (FIN.) deficit. (Lucrează în ~.) 4. iroseală, irosire, risipă, risipire, (pop.) prăpădire. (O ~ enormă de timp pentru...) 5. scăpare. (~ unei mari ocazii.) 6. reducere, scăzămînt. (~ în greutate.)
- sursa: Sinonime82 (1982)
- adăugată de LauraGellner
- acțiuni
pierdere s. v. AVORT. DECEDARE. DECES. DISPARIȚIE. DISTRUGERE. MOARTE. NIMICIRE. PIEIRE. POTOPIRE. PRĂPĂDIRE. RĂPOSARE. SFĂRÎMARE. SFÎRȘIT. STINGERE. SUCOMBARE. ZDROBIRE.
- sursa: Sinonime82 (1982)
- adăugată de LauraGellner
- acțiuni
Pierdere ≠ câștig, câștigare
- sursa: Antonime (2002)
- adăugată de siveco
- acțiuni
substantiv feminin (F107) Surse flexiune: DOR | nearticulat | articulat | |
nominativ-acuzativ | singular |
|
|
plural |
|
| |
genitiv-dativ | singular |
|
|
plural |
|
| |
vocativ | singular | — | |
plural | — |
pierdere, pierderisubstantiv feminin
-
- Pierderea actelor. DLRLC
- 1.1. Lipsa totală sau parțială a unei facultăți omenești (după ce a avut-o). DLRLC
- Pierderea memoriei. DLRLC
-
- 1.2. Faptul de a nu mai avea pe lângă sine o persoană iubită sau apreciată. DLRLC
- Ipate era mîhnit pentru pierderea lui Chirică, care era bunătate de băiat. CREANGĂ, P. 178. DLRLC
-
- 1.3. Pagubă materială. DLRLCsinonime: distrugere nimicire pagubă stricăciune
- 1.3.1. Obiect sau bani de care cineva este păgubit. DLRLC
- Pierderile [la cărți]... îl dădeau mult îndărăt pe chir Ianulea. CARAGIALE, O. III 34. DLRLC
-
- 1.3.2. Pagubă (materială) cu care se soldează o activitate economică; diferența cu care cheltuielile depășesc veniturile. DEX '09
- În pierdere = fără câștig, cu deficit. DEX '09 DEX '98 DLRLC
- Lucrează în pierdere. DLRLC
-
-
- 1.4. Pagubă de vieți omenești. DEX '09 DEX '98 DLRLC
- Nu pot să-mi dau seama de pierderi, pentru că soldații se culcă toți pe unde se găsesc. CAMIL PETRESCU, U. N. 357. DLRLC
-
- 1.5. Diferență dintre cantitatea de material, de forță etc. introdusă într-un sistem tehnic și cantitatea folosită în mod util. DEX '09 DLRLC
- 1.6. Întrebuințare fără folos. DLRLCsinonime: irosire
-
- Fără pierdere de vreme s-au aflat de ceea parte. DRĂGHICI, R. 167. DLRLC
-
-
- 1.7. Înfrângere, insucces (în luptă, la jocuri, în competiții sportive). DEX '09 DEX '98 DLRLCsinonime: insucces neizbândă înfrângere
- Pierderea bătăliei. DLRLC
-
-
etimologie:
- pierde DEX '09 DEX '98