12 definiții pentru pedogeneză (geol.)

din care

Dicționare explicative

Explică cele mai întâlnite sensuri ale cuvintelor.

PEDOGENE1 s. f. 1. Proces de formare și evoluție a solului. 2. Parte a pedologiei1 care se ocupă cu studiul formării și al evoluției solurilor. – Din fr. pédogenèze.

pedogene1 sf [At: LTR2 / Pl: ~ze / E: fr pédogenèse] 1-2 (Parte a pedologiei care se ocupă cu) formarea și evoluția solului. corectat(ă)

PEDOGENE1 s. f. 1. Formare a solurilor. 2. Parte a pedologiei1 care se ocupă cu studiul formării și al evoluției solurilor. – Din fr. pédogenèze.

PEDOGENE s.f. 1. Formarea solurilor. ♦ Parte a pedologiei care se ocupă cu formarea solurilor. 3. Reproducere prin ouă nefecundate, care se dezvoltă partenogenetic în corpul larvei. [Var. (2) pediogeneză s.f. / < fr. pédogenèse, cf. gr. pais – copil, genesis – naștere].

PEDOGENE1 s. f. 1. proces de formare și evoluție a solurilor. 2. ramură a pedologiei care studiază formarea și evoluția solurilor. (< fr. pédogenèse)

PEDOGENE1 f. 1) Geneză a solurilor. 2) Ramură a pedologiei care se ocupă cu studiul acestei geneze. /<fr. pédogeneze

Dicționare morfologice

Indică formele flexionare ale cuvintelor (conjugări, declinări).

pedogene s. f., g.-d. art. pedogenezei

pedogene s. f., g.-d. art. pedogenezei

pedogene (geol., zool.) s. f., g.-d. art. pedogenezei

Dicționare specializate

Explică înțelesuri specializate ale cuvintelor.

pedogeneză, (engl.= pedogenesis) ansamblul proceselor care contribuie la formarea solurilor și, respectiv, a orizonturilor pedogenetice.

PEDO-2 „teren, ogor; edafon, edafic”. ◊ gr. pedon „sol, teren” > fr. pédo-, engl. id., germ. id., it. id. > rom. pedo-.~biologie (v. bio-, v. -logie1), s. f., disciplină care studiază biologia organismelor din sol în condiții naturale sau modificate de om; ~bionte (v. -biont), s. n. pl., animale care trăiesc în pămînt; ~cor (v. -cor), adj., (despre agenți patogeni) care se găsește în rizosfera plantelor, pătrunzînd apoi prin rădăcini și îmbolnăvindu-le; ~genetic (v. -genetic), adj., relativ la formarea solului; ~geneză (v. -geneză), s. f., proces de formare și de evoluție a solurilor; ~genic (v. -genic), adj., care este produs de factori edafici; ~lite (v. -lit1), s. n. pl., minerale formate în procesul pedogenetic; ~logie (v. -logie1), s. f., știință care studiază solurile; ~sferă (v. -sferă), s. f., strat solidificat de la suprafața solului care servește ca izvor de hrană pentru plante.

Dicționare enciclopedice

Definiții enciclopedice

PEDOGENÉZĂ (< fr. {i}; {s} pedo1- + gr. genesis „naștere”) s. f. (BIOL.) 1. Fenomen prin care un animal în stadiu de larvă sau de preadult ajunge totuși să se reproducă. Este foarte evidentă la axolot (o formă larvară a salamandrei), care își păstrează caracteristicile larvare din cauza unei insuficiențe tiroidiene, și la unele crustacee. 2. Procesul de formare și evoluție a solului. Principalii factori pedogenetici sunt: clima, vegetația, fauna din sol, microorganismele, roca de bază (materialul pe care se formează solul), apa freatică sau stagnantă, timpul. Activitatea antropică poate influența și ea procesul de formare a solului.

Intrare: pedogeneză (geol.)
pedogeneză substantiv feminin
substantiv feminin (F1)
Surse flexiune: DOR
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
  • pedogene
  • pedogeneza
plural
  • pedogeneze
  • pedogenezele
genitiv-dativ singular
  • pedogeneze
  • pedogenezei
plural
  • pedogeneze
  • pedogenezelor
vocativ singular
plural
info
Aceste definiții sunt compilate de echipa dexonline. Definițiile originale se află pe fila definiții. Puteți reordona filele pe pagina de preferințe.
arată:

pedogene, pedogenezesubstantiv feminin

  • 1. Proces de formare și evoluție a solului. DEX '09 DN
  • 2. Parte a pedologiei care se ocupă cu studiul formării și al evoluției solurilor. DEX '09 DEX '98 DN
etimologie:

info Lista completă de definiții se află pe fila definiții.