12 definiții pentru pedologie (geol.)

din care

Dicționare explicative

Explică cele mai întâlnite sensuri ale cuvintelor.

PEDOLOGIE1 s. f. Știință care se ocupă cu studiul genezei, al evoluției și al distribuției solurilor și cu cunoașterea constituției lor fizice, chimice și biologice, în scopul stabilirii gradului de fertilitate și a posibilităților de ridicare a acesteia. – Din fr. pédologie.

PEDOLOGIE1 s. f. Știință care se ocupă cu studiul genezei, al evoluției și al distribuției solurilor și cu cunoașterea constituției lor fizice, chimice și biologice, în scopul stabilirii gradului de fertilitate și a posibilităților de ridicare a acesteia. – Din fr. pédologie.

pedologie1 sf [At: LTR2 / Pl: ~ii / E: fr pédologie] Știință care se ocupă cu studiul multilateral a! solurilor și al legilor de formare, evoluție și distribuire geografică a acestora, în scopul stabilirii gradului lor de fertilitate și a posibilităților de ameliorare a fertilității.

PEDOLOGIE1 s. f. Știința care se ocupă cu studiul genezei, evoluției și clasificării solurilor, cu cunoașterea constituției fizice, chimice și biologice a solurilor în scopul stabilirii gradului lor de fertilitate și posibilităților de ridicare a acestuia.

PEDOLOGIE1 s.f. Știință care studiază geneza, evoluția și clasificarea solurilor, ocupîndu-se în special cu studiul constituției lor fizice, chimice și biologice în scopul stabilirii gradului de fertilitate și al posibilităților de ridicare a acestuia. [Gen. -iei. / < fr. pédologie, cf. gr. pedon – sol, logos – studiu].

PEDOLOGIE1 s. f. știință care studiază caracteristicile fizice, chimice și biologice ale solurilor; agrogeologie. (< fr. pédologie)

PEDOLOGIE1 f. Știință care se ocupă cu studiul genezei, evoluției și componenței solurilor. [G.-D. pedologiei] /<fr. pédologie

Dicționare morfologice

Indică formele flexionare ale cuvintelor (conjugări, declinări).

pedologie s. f., art. pedologia, g.-d. pedologii, art. pedologiei

pedologie s. f., art. pedologia, g.-d. pedologii, art. pedologiei

pedologie (geol., ped., biol.) s. f., art. pedologia, g.-d. pedologii, art. pedologiei

Dicționare relaționale

Indică relații între cuvinte (sinonime, antonime).

Dicționare specializate

Explică înțelesuri specializate ale cuvintelor.

PEDO-2 „teren, ogor; edafon, edafic”. ◊ gr. pedon „sol, teren” > fr. pédo-, engl. id., germ. id., it. id. > rom. pedo-.~biologie (v. bio-, v. -logie1), s. f., disciplină care studiază biologia organismelor din sol în condiții naturale sau modificate de om; ~bionte (v. -biont), s. n. pl., animale care trăiesc în pămînt; ~cor (v. -cor), adj., (despre agenți patogeni) care se găsește în rizosfera plantelor, pătrunzînd apoi prin rădăcini și îmbolnăvindu-le; ~genetic (v. -genetic), adj., relativ la formarea solului; ~geneză (v. -geneză), s. f., proces de formare și de evoluție a solurilor; ~genic (v. -genic), adj., care este produs de factori edafici; ~lite (v. -lit1), s. n. pl., minerale formate în procesul pedogenetic; ~logie (v. -logie1), s. f., știință care studiază solurile; ~sferă (v. -sferă), s. f., strat solidificat de la suprafața solului care servește ca izvor de hrană pentru plante.

Intrare: pedologie (geol.)
substantiv feminin (F134)
Surse flexiune: DOR
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
  • pedologie
  • pedologia
plural
genitiv-dativ singular
  • pedologii
  • pedologiei
plural
vocativ singular
plural
info
Aceste definiții sunt compilate de echipa dexonline. Definițiile originale se află pe fila definiții. Puteți reordona filele pe pagina de preferințe.
arată:

pedologiesubstantiv feminin

  • 1. Știință care se ocupă cu studiul genezei, al evoluției și al distribuției solurilor și cu cunoașterea constituției lor fizice, chimice și biologice, în scopul stabilirii gradului de fertilitate și a posibilităților de ridicare a acesteia. DEX '09 DEX '98 DLRLC DN
    sinonime: agrogeologie
etimologie:

info Lista completă de definiții se află pe fila definiții.