10 definiții pentru orb (s.n.)

Dicționare explicative

Explică cele mai întâlnite sensuri ale cuvintelor.

ORB1 s. n. (În sintagma) Orbul găinilor (sau găinii) = numele popular al unei boli de ochi care se manifestă prin imposibilitatea de a vedea seara după apusul soarelui; p. ext. miopie. ◊ Expr. A avea orbul găinilor = a nu vedea sau a nu observa un obiect aflat foarte aproape. – Din orbi (derivat regresiv).

ORB1 s. n. (În sintagma) Orbul găinilor (sau găinii) = numele popular al unei boli de ochi care se manifestă prin imposibilitatea de a vedea seara după apusul soarelui; p. ext. miopie. ◊ Expr. A avea orbul găinilor = a nu vedea sau a nu observa un obiect aflat foarte aproape. – Din orbi (derivat regresiv).

orb1 sn [At: KLEIN, D. 6 / Pl: (nob) ~uri / E: pvb orbi] (Pop) 1 (Îs) ~ul găinilor Boală a ochilor care se manifestă prin imposibilitatea de a vedea seara, după apusul soarelui. 2 (Pop; îe) A avea ~ul găinilor A nu observa ceva evident. 3 (Pex) Miopie.

ORB1 s. n. (Numai în exp r.) Orbul găinilor = numele popular al unei boli de ochi care se manifestă prin aceea că bolnavul își pierde aproape cu totul vederea seara, după apusul soarelui, dar vede normal ziua. Ai orbul găinilor? se spune în glumă celui care caută și nu vede un obiect aflat chiar în fața lui.

ORB1 n.: ~ul găinilor boală constând în diminuarea sau pierderea vederii în condiții de iluminare redusă. ◊ A avea ~ul găinilor a nu vedea sau a nu observa un obiect aflat foarte aproape. /v. a orbi

orb n. 1. lipsit de vedere: bătrânul orb; orbul găinilor, boală de ochi la găini (și la om când încetează de a vedea odată cu culcatul găinilor), fig. orbire trecătoare; 2. lipsit de lumină: noapte oarbă, fioroasă AL.; 3. fig. lipsit de lumina rațiunii, pasionat, nebun: iubire oarbă; 4. care se face fără discuțiune: supunere oarbă. [Lat. ORBUS, lipsit (de vedere)].

orb, oárbă adj. (lat. ŏrbus, orfan, pop. „orb”, rudă cu vgr. orphós, orfan; it. orbo, pv. vfr. cat. orb, orb. V. orfan). Lipsit de vedere, care are amîndoĭ ochiĭ stricațĭ. În care nu se vede nimica, foarte întunecat: noapte oarbă. Fig. Lipsit de judecată din cauza pasiuniĭ: furia te face orb, ĭubire oarbă. Supunere oarbă, supunere absolută. Cartușe oarbe, cartușe fără gloanțe. Felinar orb, care luminează numaĭ înainte lăsînd în întuneric pe cel ce-l poartă. Baba oarba, un joc copilăresc în care unu se leagă la ochĭ și vrea să-ĭ prindă pe ceĭ-lalțĭ, care se’nvîrtesc pe lîngă el. S. n. fără pl. Orbu găinilor, slăbirea vederiĭ așa în cît nu maĭ vezĭ după apusu soarelui (după culcatu găinilor). Adv. Ninge orb, cade o zăpadă așa de deasă în cît nu se maĭ vede departe. V. chĭor.

Dicționare morfologice

Indică formele flexionare ale cuvintelor (conjugări, declinări).

orbul găinilor/găinii (boală) (pop.) s. n.

Dicționare relaționale

Indică relații între cuvinte (sinonime, antonime).

ORBUL GĂINILOR s. v. cecitate diurnă, hemeralopie.

orbul găinilor s. v. CECITATE NOCTURNĂ. HEMERALOPIE.

Intrare: orb (s.n.)
substantiv neutru (N29)
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
  • orb
  • orbul
  • orbu‑
plural
genitiv-dativ singular
  • orb
  • orbului
plural
vocativ singular
plural
* forme elidate și forme verbale lungi – (arată)
info
Aceste definiții sunt compilate de echipa dexonline. Definițiile originale se află pe fila definiții. Puteți reordona filele pe pagina de preferințe.
arată:

orbsubstantiv neutru

  • chat_bubble (în) sintagmă Orbul găinilor (sau găinii) = numele popular al unei boli de ochi care se manifestă prin imposibilitatea de a vedea seara după apusul soarelui; cecitate diurnă. DEX '09
    sinonime: hemeralopie
    • chat_bubble prin extensiune Miopie. DEX '09
      sinonime: miopie
    • chat_bubble A avea orbul găinilor = a nu vedea sau a nu observa un obiect aflat foarte aproape. DEX '09
      • diferențiere Ai orbul găinilor? se spune în glumă celui care caută și nu vede un obiect aflat chiar în fața lui. DLRLC
etimologie:

info Lista completă de definiții se află pe fila definiții.