14 definiții pentru normand (s.m.)

din care

Dicționare explicative

Explică cele mai întâlnite sensuri ale cuvintelor.

NORMAND, -Ă, normanzi, -de, s. m. și f., adj. 1. S. m. și f. (La pl.) Nume sub care erau cunoscute populațiile germanice care locuiau în Peninsula Scandinavă, Iutlanda și în insulele vecine; vikingi, varegi; (și la sg.) persoană care făcea parte din aceste populații. 2. Persoană originară sau locuitor din Normandia. 3. Adj. Care aparține Normandiei sau normanzilor (1), privitor la Normandia ori la normanzi.Din fr. normand.

normand, ~ă [At: VALIAN, V. / V: (înv) ~man / Pl: ~nzi, ~e / E: fr normand] 1-2 smf, a (Persoană) care face parte din populația de bază a Normandiei. 3-4 smf, a (Persoană) care este originară din Normandia. 5 smp Populație care locuiește în Normandia. 6 smp Popoare germanice ale danezilor, norvegienilor și suedezilor care locuiau în Evul Mediu în Peninsula Scandinavă, în Iutlanda și în insulele vecine. 7-9 a Care aparține (Normandiei sau) normanzilor (5-6). 10-12 a Care se referă (la Normandia sau) la normanzi (6-7). 13-15 a Care este caracteristic (Normandiei sau) normanzilor (6-7).

NORMAND, -Ă, normanzi, -de, s. m. și f., adj. 1. S. m. și f. (La m. pl.) Nume sub care erau cunoscute neamurile germanice care locuiau în Peninsula Scandinavă, Irlanda și în insulele vecine; vikingi, varegi; (și la sg.) persoană care făcea parte din aceste neamuri sau populații. 2. Locuitor al Normandiei. 3. Adj. Care aparține normanzilor (1) sau locuitorilor Normandiei, privitor la normanzi sau la locuitorii Normandiei. – Din fr. normand.

NORMAND, -Ă adj., s. m. f. (locuitor) din Normandia. ◊ (s. n.) dialect dintr-un grup de dialecte din nordul Franței, vorbit în Normandia. (< fr. normand)

NORMAND ~dă (~zi, ~de) m. și f. 1) la pl. Populația germanică care locuia în Peninsula Scandinavă și în insulele vecine. 2) Persoană care făcea parte din această populație. /<fr. normand

Normanzi m. pl. pirați veniți dela N. în sec. IX-X, când ocupară oparte a Angliei și a Normandiei.

Dicționare morfologice

Indică formele flexionare ale cuvintelor (conjugări, declinări).

normand adj. m., s. m., pl. normanzi; adj. f., s. f. normandă, pl. normande

normand adj. m., s. m., pl. normanzi; adj. f., s. f. normandă, pl. normande

normand s. m., adj. m., pl. normanzi; f. sg. normandă, g.-d. art. normandei, pl. normande

Dicționare relaționale

Indică relații între cuvinte (sinonime, antonime).

NORMANZI s. pl. (IST.) varegi (pl.), vikingi (pl.).

NORMANZI s. pl. (IST.) varegi (pl.), vikingi (pl.).

Dicționare enciclopedice

Definiții enciclopedice

NORMÁNZI (< fr.; cuv. franc *nortman „om din Nord”) s. m. pl. Nume sub care erau cunoscute neamurile germanice din Pen. Scandinavă, din Iutlanda și din insulele vecine. Ei au făcut în sec. 8-12 numeroase expediții militare și comerciale în Imp. Bizantin, Irlanda, Scoția, Germania, Anglia, Franța, Spania, Sicilia, S Italiei și Rusia, întemeind colonii și formațiuni politice. Se mai numeau vikingi, varegi.

Intrare: normand (s.m.)
substantiv masculin (M5)
Surse flexiune: DOR
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
  • normand
  • normandul
  • normandu‑
plural
  • normanzi
  • normanzii
genitiv-dativ singular
  • normand
  • normandului
plural
  • normanzi
  • normanzilor
vocativ singular
  • normandule
  • normande
plural
  • normanzilor
norman
Nu există informații despre paradigma acestui cuvânt.
* forme elidate și forme verbale lungi – (arată)
info
Aceste definiții sunt compilate de echipa dexonline. Definițiile originale se află pe fila definiții. Puteți reordona filele pe pagina de preferințe.
arată:

normand, normanzisubstantiv masculin
normandă, normandesubstantiv feminin

  • 1. (la) plural Nume sub care erau cunoscute populațiile germanice care locuiau în Peninsula Scandinavă, Iutlanda și în insulele vecine. DEX '09
    • 1.1. (la) singular Persoană care făcea parte din aceste populații. DEX '09
  • 2. Persoană originară sau locuitor din Normandia. DEX '09 MDN '00
etimologie:

info Lista completă de definiții se află pe fila definiții.