7 definiții pentru noemă

Dicționare explicative

Explică cele mai întâlnite sensuri ale cuvintelor.

noe sf [At: DN3 / P: no-e~ / Pl: ~me / E: fr noème] 1 (Fil) Termen care, în fenomenologia lui Husserl, desemnează obiectul gândirii, conținutul ideii, datul intuiției, conținutul unei propoziții. 2 (Lin) Semnificant al unui glosem.

NOE s.f. 1. (În filozofia fenomenologică a lui Husserl) Termen care desemnează obiectul gîndirii, conținutul ideii, datul intuiției, conținutul unei propoziții. 2. (Lingv.) Semnificatul unui glosem. [Pron. no-e-. / cf. fr. noème, gr. noema – gînd, percepție < noein – a gîndi].

NOE s. f. 1. (fil.) idee, conținut al gândirii. 2. (lingv.) semnificatul unui glosem. (< fr. noème, gr. noema)

Dicționare morfologice

Indică formele flexionare ale cuvintelor (conjugări, declinări).

Dicționare relaționale

Indică relații între cuvinte (sinonime, antonime).

Dicționare specializate

Explică înțelesuri specializate ale cuvintelor.

noemă (gr. noema „gândire”, „reflecție”), figură care constă într-un enunț menit să comunice, datorită contextului sau situației, și o cugetare neexprimată – de obicei sugerată și prin intonația exclamativă ori interogativă (A): „De felul acesta sunt cuvintele referitoare la tânărul pe care sora sa îl răscumpărase, în mai multe rânduri, din școala de gladiatori și pe care el o acuza, în baza legii talionului, că îi tăiase degetul mare în timpul somnului: «Meritai, îi zise ea, să ai mâna întreagă!»; se subînțelege: «ca să lupți ca gladiator și – să mori»” (Q., vol. II, p. 349, 12) • Capacitatea de a comunica un sens neexprimat este esența oricărui fenomen lingvistic, în general, și a celui stilistic, în special. E un adevăr constatat și de cei vechi, cum este Teofrast, care observă că valoarea stilului crește mai ales prin ceea ce nu spune [un enunț] (Demetrios, p. 12), ca și de cei moderni, cum este Michel Bréal, care vorbește despre „les idées latentes” ale enunțului, Helmut Dempe, de „intentionaler Gegenstand”, Emil Winkler, de „Meinung” sau „intentionale Bedeutung” în propoziție și frază. B. P. Hasdeu, citându-l pe Michel Bréal și referindu-se la același sens ascuns, îl numește cu termenul de noema „cugetare intențională” și propune ca, după sintaxă, să se întemeieze o „doctrină” a limbii pe care ar numi-o „noematologie”.

Intrare: noemă
substantiv feminin (F1)
Surse flexiune: MDN '08, DOR
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
  • noe
  • noema
plural
  • noeme
  • noemele
genitiv-dativ singular
  • noeme
  • noemei
plural
  • noeme
  • noemelor
vocativ singular
plural
info
Aceste definiții sunt compilate de echipa dexonline. Definițiile originale se află pe fila definiții. Puteți reordona filele pe pagina de preferințe.
arată:

noe, noemesubstantiv feminin

  • 1. (În filozofia fenomenologică a lui Husserl) Termen care desemnează obiectul gândirii, conținutul ideii, datul intuiției, conținutul unei propoziții. DN
    sinonime: idee
  • 2. lingvistică Semnificatul unui glosem. DN
etimologie:

info Lista completă de definiții se află pe fila definiții.