15 definiții pentru nepricepere

din care

Dicționare explicative

Explică cele mai întâlnite sensuri ale cuvintelor.

NEPRICEPERE, nepriceperi, s. f. 1. Lipsă de iscusință, de îndemânare, de destoinicie, de competență; incapacitate. 2. Lipsă de înțelegere. – Pref. ne- + pricepere.

nepricepere sf [At: (a. 1713) GCR II, 5/38 / Pl: ~ri / E: ne- + pricepere] 1 Incapacitate de a înțelege. 2 (Înv; pex) Lipsă de minte, de judecată Si: prostie. 3 (Înv) Mister. 4 Neîndemânare (1).

NEPRICEPERE, nepriceperi, s. f. 1. Lipsă de iscusință, de îndemânare, de destoinicie, de competență; incapacitate. 2. Lipsă de înțelegere. – Ne- + pricepere.

NEPRICEPERE s. f. 1. Lipsă de înțelegere, neștiință, necunoaștere. Rîd cu hohot de nepriceperea și slăbăciunea lor. CREANGĂ, P. 190. 2. Lipsă de destoinicie, incapacitate. Averea părintească... (din nepriceperea unchiului) s-a încurcat și s-a micșorat. GALACTION, O. I 113.

nepricépere f. Incapacitate, prostie.

Dicționare morfologice

Indică formele flexionare ale cuvintelor (conjugări, declinări).

nepricepere (desp. ne-pri-) s. f., g.-d. art. nepriceperii; pl. nepriceperi

nepricepere (ne-pri-) s. f., g.-d. art. nepriceperii; pl. nepriceperi

nepricepere s. f. (sil. -pri-), g.-d. art. nepriceperii; pl. nepriceperi

Dicționare relaționale

Indică relații între cuvinte (sinonime, antonime).

NEPRICEPERE s. v. neîndemânare, stângăcie.

NEPRICEPERE s. 1. v. incapacitate. 2. v. incultură.

NEPRICEPERE s. 1. incapacitate, incompetență, necompetență, nepregătire, (fig.) slăbiciune. (~ unui profesor.) 2. ignoranță, incultură, neștiință, (livr.) agramatism, (înv.) prostăticie, prostie, prostime. (E de-o ~ crasă.)

nepricepere s. v. NEÎNDEMÎNARE. STÎNGĂCIE.

Dicționare specializate

Explică înțelesuri specializate ale cuvintelor.

NEPRICEPERE. Subst. Nepricepere, inaptitudine (livr.), lipsă de iscusință (de îndemînare, de destoinicie, de competență), nevrednicie, neîndemînare, stîngăcie; incapacitate, incompetență, necompetență, diletantism (peior.). Prostie, ignoranță. Nepriceput, neisprăvit, ageamiu (fam.), profan, neștiutor; incapabil, prost; diletant, novice. Adj. Nepriceput, nevrednic, neisprăvit, nepricopsit (pop. și fam.), neîndemînatic, stîngaci (fig.), inabil (livr.), neabil (livr.), ageamiu (fam.), profan, neștiutor; incapabil, inapt, incompetent, necompetent. Vb. A fi nepriceput; a da dovadă de nepricepere; a fi incapabil (incompetent), a fi lipsit de iscusință (de îndemînare, de destoinicie, de competență); a nu fi bun de nimic, a nu fi bun decît să pască bobocii; a nu pricepe nici o boabă (iotă), a nu pricepe bob, a se uita ca mîța în calendar, a sta ca vițelul la poarta nouă; a face pe dos, a turna iaurt peste smîntînă, a împiedica la deal și despiedica la vale, a porni ca surda-n joc, a pune carul înaintea boilor. Â-și in petic, a o face de oaie, a călca în străchini. Adv. Neîndemînatic, cu stîngăcie. V. ignoranță, prostie.

Intrare: nepricepere
nepricepere substantiv feminin
  • silabație: ne-pri- info
substantiv feminin (F107)
Surse flexiune: DOR
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
  • nepricepere
  • nepriceperea
plural
  • nepriceperi
  • nepriceperile
genitiv-dativ singular
  • nepriceperi
  • nepriceperii
plural
  • nepriceperi
  • nepriceperilor
vocativ singular
plural
info
Aceste definiții sunt compilate de echipa dexonline. Definițiile originale se află pe fila definiții. Puteți reordona filele pe pagina de preferințe.
arată:

nepricepere, nepriceperisubstantiv feminin

  • 1. Lipsă de iscusință, de îndemânare, de destoinicie, de competență. DEX '09 DEX '98 DLRLC
    • format_quote Averea părintească... (din nepriceperea unchiului) s-a încurcat și s-a micșorat. GALACTION, O. I 113. DLRLC
  • 2. Lipsă de înțelegere. DEX '09 DEX '98 DLRLC
    • format_quote Rîd cu hohot de nepriceperea și slăbăciunea lor. CREANGĂ, P. 190. DLRLC
etimologie:
  • Prefix ne- + pricepere. DEX '09

info Lista completă de definiții se află pe fila definiții.