15 definiții pentru monitor (persoană)

din care

Dicționare explicative

Explică cele mai întâlnite sensuri ale cuvintelor.

MONITÓR2, -OÁRE, monitori, -oare, s. m. și f., s. n. 1. S. m. și f. (Ieșit din uz) Elev care menținea ordinea și disciplina în clasă, în lipsa profesorului. ♦ Elev foarte bun la învățătură, care ajuta pe profesor la predare (instruind o grupă de elevi). ♦ Persoană care învață sau supraveghează pe cei ce doresc să practice schiul. 2. S. n. Aparat de control al unei instalații de telecomunicații, care urmărește imaginea proiectată de aparatele de luat vederi. 3. S. n. (Urmat de determinări) Titlu dat unor periodice (oficiale). – Din fr. moniteur, lat. monitor.

monitor1, ~oare smf, a [At: MAIORESCU, D. II, 102 / Pl: ~i, ~oare / E: fr moniteur, lat monitor] 1-2 smf, a (Îdt) (Persoană) care înștiințează, anunță, face cunoscut. 3-4 smf, a (Persoană) care dă sfaturi, îndrumă, avertizează, mustră. 5 smf (Iuz) Elev însărcinat să supravegheze pe colegii lui, în lipsa profesorului. 6-7 sn Publicații periodice (oficiale).

MONITÓR2, -OÁRE, monitori, -oare, subst. 1. S. m. și f. (Ieșit din uz) Elev sau elevă care menținea ordinea și disciplina în clasă, în lipsa profesorului. ♦ Elev foarte bun la învățătură, care ajuta pe profesor la predare (instruind o grupă de elevi). 2. S. n. Aparat de control al unei instalații de telecomunicații, care urmărește imaginea proiectată de aparatele de luat vederi. 3. S. n. (Urmat de determinări) Titlu dat unor periodice (oficiale). – Din fr. moniteur, lat. monitor.

MONITÓR3, -OÁRE, monitori, -oare, s. m. și f. (Ieșit din uz) Elev care menținea ordinea în clasă. Cine e notat de monitor că n-a fost cuminte e deznodat în bătăi. STANCU, D. 298. Băieții în clasă erau cu monitorii. SADOVEANU, O. VII 324.

MONITÓR, -OÁRE s.m. și f. 1. Elev care, în anumite sisteme de învățământ, este pus să învețe sau să supravegheze un număr de elevi, colegi de ai săi. 2. Supraveghetor (mai ales în munca expusă radiațiilor ionizate). // s.n. Titlu al anumitor ziare sau publicații periodice. [< fr. moniteur, cf. lat. monitor].

MONITÓR3, -OÁRE s. m. f. 1. elev mai în vârstă și mai capabil care, în anumite sisteme de învățământ, îl ajută pe învățător în predare și în menținerea ordinii. 2. supraveghetor (în munca expusă radiațiilor ionizate). II. s. n. titlu al anumitor ziare sau publicații periodice. (< fr. moniteur, lat. monitor)

monitór1. s. m. 1975 Instructor v. preselecție.2. s. n. în sint. s. monitor cardiac (med.) Aparat automat care supraveghează activitatea cardiacă ◊ „Serviciile moderne de reanimare sunt înzestrate cu monitoare. (din engl. monitor; cf. fr. moniteur, germ. Monitor; LTR, DTP; DN – alte sensuri, DEX, DN3 – sensul 1)

monitor m. elev mai înaintat decât ceilalți și care instruiește pe camarazii săi. ║ n. 1. titlu de ziar: Monitorul oficial; 2. bastiment de răsboiu.

*monitór, -oáre s. (lat. mónitor, -óris, d. monére, a sfătui, a înștiința. V. monițiune, monetă, mustru). Elev pus să ție liniștea într’o clasă orĭ să-ĭ ajute la studiĭ pe ceĭ slabĭ. S. n., pl. -oare. Titlu unor ziare, maĭ ales oficiale: Monitoru Oficial. Mar. Un fel de bastiment fluvial (și, une-orĭ, și marin) chĭurasat, între încrucișător și contratorpilor (numit așa după un vestit bastiment al Statelor Unite în războĭu de secesiune, de la 1860-65, și construit de ingineru american Erickson). V. aviso, vedetă.

Dicționare morfologice

Indică formele flexionare ale cuvintelor (conjugări, declinări).

monitor2 (persoană) s. m., pl. monitori

monitor1 (persoană) s. m., pl. monitori

monitór (persoană) s. m., pl. monitóri

Dicționare relaționale

Indică relații între cuvinte (sinonime, antonime).

MONITÓR s. (înv.) ședator. (~ al unei clase.)

MONITOR s. (înv.) ședator. (~ al unei clase.)

Dicționare enciclopedice

Definiții enciclopedice

MONITÓR2, -OÁRE (< fr., lat.) s. m. și f., s. n. 1. S. m. și f. (În sistemul Bell-Lancaster) Elev foarte bun la învățătură, care ajută pe învățător la predare, instruind o grupă de elevi. ♦ (În trecut) Elev care menținea ordinea și disciplina într-o clasă ♦ Persoană care învață sau supraveghează pe cei ce doresc să practice schiul. 2. S. n. Aparat de control al unei instalații de telecomunicații, folosit în exploatare (ex. în regia studioului de televiziune, imaginea trimisă de camera de luat vederi este urmărit de regizor pe un m. de control). 3. S. n. Titlu dat unor publicații periodice oficiale. 4. S. n. Componentă a computerului, reprezentând ecranul acestuia. 5. S. n. (MED.) Sistem de control și avertizare, ale cărui semnale sunt reproduse pe un ecran pentru supravegherea funcțiilor importante ale corpului (tensiunea, pulsul, respirația, temperatura etc.) în tratamentul intensiv, pe parcursul unei operații sau în terapia Röntgen.

Intrare: monitor (persoană)
substantiv masculin (M1)
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
 • monitor
 • monitorul
 • monitoru‑
plural
 • monitori
 • monitorii
genitiv-dativ singular
 • monitor
 • monitorului
plural
 • monitori
 • monitorilor
vocativ singular
 • monitorule
plural
 • monitorilor
* forme elidate și forme verbale lungi – (arată)
info
Aceste definiții sunt compilate de echipa dexonline. Definițiile originale se află pe fila definiții. Puteți reordona filele pe pagina de preferințe.
arată:

monitor, monitorisubstantiv masculin
monitoare, monitoaresubstantiv feminin

 • 1. ieșit din uz Elev sau elevă care menținea ordinea și disciplina în clasă, în lipsa profesorului. DEX '09 DEX '98 DLRLC DN MDN '00 Scriban DE
  sinonime: ședator
  • format_quote Cine e notat de monitor că n-a fost cuminte e deznodat în bătăi. STANCU, D. 298. DLRLC
  • format_quote Băieții în clasă erau cu monitorii. SADOVEANU, O. VII 324. DLRLC
  • 1.1. Elev foarte bun la învățătură, care ajuta pe profesor la predare (instruind o grupă de elevi). DEX '09 DEX '98 DN MDN '00 Șăineanu, ed. VI Scriban DE
 • 2. Persoană care învață sau supraveghează pe cei ce doresc să practice schi-ul. DEX '09 DE
  • format_quote Au fost stabiliți monitorii de schi printr-un test de preselecție. R.l. 22 XI 75 p. 5. DCR2
   sinonime: instructor
 • 3. Supraveghetor (mai ales în munca expusă radiațiilor ionizate). DN
  sinonime: supraveghetor
etimologie:

info Lista completă de definiții se află pe fila definiții.