14 definiții pentru moar

din care

Dicționare explicative

Explică cele mai întâlnite sensuri ale cuvintelor.

MOAR, (2) moaruri, s. n. 1. Țesătură de mătase ori de bumbac mercerizat, care imită efectul optic obținut prin suprapunerea a două țesături rare și transparente. 2. Sortiment de moar (1). 3. (Tel.) Perturbație vizibilă pe ecranul unui televizor constând într-o rețea de linii cu deplasare aleatorie. – Din fr. moire.

moar sn [At: CAMIL PETRESCU, O. I, 221 / P: mo-ar / Pl: ~uri / E: fr moire] Țesătură de mătase sau de bumbac mercerizat, care face ape Si: (grî) moarea.

MOAR, moaruri, s. n. 1. Țesătură de mătase ori de bumbac mercerizat, care face ape. 2. (Tel.) Perturbație vizibilă pe ecranul unui televizor constând într-o rețea de linii cu deplasare aleatorie. – Din fr. moire.

MOAR s. n. Țesătură groasă de mătase cu reflexe lucioase ondulate care se schimbă după poziția din care privim. Poartă anteriu de brocard cu flori de aur și o giubea de moar bătrînesc alb. CAMIL PETRESCU, O. I 221.

MOAR s.n. Țesătură de mătase cu reflexe lucioase, ondulate. [Pron. moar. / < fr. moire].

MOAR s. n. 1. țesătură de mătase sau de bumbac mercerizat, cu reflexe lucioase, ondulate, care se schimbă după poziția din care e privită. 2. perturbație vizibilă pe ecranul unui televizor constând dintr-o rețea de linii cu deplasare aleatorie. (< fr. moire)

MOAR ~uri n. Țesătură de mătase, cu reflexe lucioase și mate, folosită pentru obiecte vestimentare feminine. [Sil. mo-ar] /<fr. moire

*moár (oa 2 silabe) n., pl. urĭ (fr. moire f., d. engl. mohair. V. mohair). Pînză de matasă orĭ și de lînă, cu aparență schimbăcĭoasă și undulată și care se întrebuințează maĭ ales la panglicile marilor decorațiunĭ, la gulerele de frac ș. a. Această aparență undulată.

Dicționare morfologice

Indică formele flexionare ale cuvintelor (conjugări, declinări).

moar s. n., (sorturi) pl. moaruri (desp. moa-)

moar s. n., (sorturi) pl. moaruri

Dicționare relaționale

Indică relații între cuvinte (sinonime, antonime).

MOAR s. (TEXT.) (grecism înv.) moarea. (Rochie de ~.)

MOAR s. (TEXT.) (grecism înv.) moarea. (Rochie de ~.)

Dicționare neclasificate

Aceste definiții pot explica numai anumite înțelesuri ale cuvintelor.

MOAR s. n. Țesătură de mătase sau de bumbac mercerizat, care face ape; (grecism învechit) moarea. Poartă anteriu de brocard cu flori de aur și o giubea de moar bătrînesc alb. CAMIL PETRESCU, O. I, 221, CÍ. II, 111. ◊ F i g. Pe sub poduri, Sena toată Este moarul tristei seri. MACEDONSKI, O. I, 199. - Pi.: moaruri. – Din fr. moire.

Intrare: moar
substantiv neutru (N24)
Surse flexiune: DOR
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
  • moar
  • moarul
  • moaru‑
plural
  • moaruri
  • moarurile
genitiv-dativ singular
  • moar
  • moarului
plural
  • moaruri
  • moarurilor
vocativ singular
plural
* forme elidate și forme verbale lungi – (arată)
info
Aceste definiții sunt compilate de echipa dexonline. Definițiile originale se află pe fila definiții. Puteți reordona filele pe pagina de preferințe.
arată:

moar, moarurisubstantiv neutru

  • 1. (numai) singular Țesătură de mătase ori de bumbac mercerizat, care imită efectul optic obținut prin suprapunerea a două țesături rare și transparente. DEX '09 DLRLC DN
    sinonime: moarea
    • format_quote Poartă anteriu de brocard cu flori de aur și o giubea de moar bătrînesc alb. CAMIL PETRESCU, O. I 221. DLRLC
  • 2. Sortiment de moar. DEX '09
  • 3. (numai) singular televiziune Perturbație vizibilă pe ecranul unui televizor constând într-o rețea de linii cu deplasare aleatorie. DEX '09 DEX '98 MDN '00
etimologie:

info Lista completă de definiții se află pe fila definiții.