16 definiții pentru miză

din care

Dicționare explicative

Explică cele mai întâlnite sensuri ale cuvintelor.

MIZĂ, mize, s. f. Sumă de bani pe care o depune fiecare dintre participanții la unele jocuri de noroc și care intră în posesia câștigătorului. ♦ Fig. Ceea ce constituie obiectul unei dispute. – Din fr. mise.

mi1 sf [At: POLIZU / Pl: ~e / E: fr mise] 1 (Șîe a pune ~) Sumă de bani pe care o depune fiecare dintre participanții la unele jocuri de noroc. 2 (Fig) Ceea ce constituie obiectul unei dispute.

MIZĂ, mize, s. f. Sumă de bani pe care o depune fiecare dintre participanții la un joc de noroc și care intră în posesiunea câștigătorului. ♦ Fig. Ceea ce constituie obiectul unei dispute. – Din fr. mise.[1] modificată

 1. In original: „Ceea ce constituie obiectivul unei dispute”... — claudia

MIZĂ, mize, s. f. Sumă de bani pe care o depune fiecare dintre participanții la un joc de noroc (în special la cărți) și care trece în posesiunea cîștigătorului. Luă miza de pe masă. DUMITRIU, B. F. 128. Se pregătea să puie pe masă miza ei obicinuită, care era acum de zece napoleoni de aur. CAMIL PETRESCU, O. I 583. Fii ce-i fi, numai pune miza, zise căpitanul de intendență. D. ZAMFIRESCU, R. 20.

MI s.f. Sumă de bani pe care o pune fiecare participant la un joc de noroc și care revine cîștigătorului. ♦ (Fig.) Fapt scontat. [< fr. mise < mettre – a pune].

MI s. f. 1. sumă de bani pe care o pune fiecare participant la un joc de noroc și care revine câștigătorului. 2. obiectul unei dispute, al unui litigiu; (fig.) fapt scontat. (< fr. mise)

MIZĂ ~e f. 1) Sumă de bani pe care o depune fiecare participant la un joc de noroc și care revine câștigătorului. 2) Obiectiv al unei dispute. /<fr. mise

miză f. ceeace se pune la joc (= fr. mise).

*míză f., pl. e (fr. mise, care e f. d. mis, pus, d. mettre, a pune. V. re-miză, tri-met). Suma de banĭ (orĭ alt-ceva) pusă într’o societate comercială saŭ la un joc de noroc (V. maz). Miza în scenă, punerea (reprezentarea) pe scenă a uneĭ pĭese (decorurĭ, costume ș. a.).

Dicționare morfologice

Indică formele flexionare ale cuvintelor (conjugări, declinări).

mi s. f., g.-d. art. mizei; pl. mize

mi s. f., g.-d. art. mizei; pl. mize

mi s. f., g.-d. art. mizei, pl. mize

Dicționare etimologice

Explică etimologiile cuvintelor sau familiilor de cuvinte.

miză (mize), s. f. – Suma depusă de jucător. Fr. mise, cf. ngr. μίζα. – Der. miza, vb. (a ponta), din fr. miser.

Dicționare neclasificate

Aceste definiții pot explica numai anumite înțelesuri ale cuvintelor.

MI1 s. f. (Adesea în legătură cu verbul „a pune”) Sumă de bani pe care o depune fiecare dintre participanții la unele jocuri de noroc. Cf. POLIZU, PONTBRIANT, D., LM. Își făcea mîna greblă și aduna mizele.VLAHUȚĂ, D. 284. Pune miza, zise căpitanul de intendență. ZAMFIRESCU, R. 203. Apucă moneda pe care o ascunse în buzunar, nevrînd s-o pună măcar ca miză. CĂLINESCU, E. O. II, 260. Se pregătea să puie pe masă miza ei obișnuită care era acum de zece napoleoni de aur. CAMIL PETRESCU, O. I, 583. Bărbații jucau cărți la cincizeci de bani miză. T. POPOVICI, S. 140. ◊ F i g. Miza acestei bătălii este foarte importantă: este vorba de aprovizionarea maselor muncitoare. CONTEMP. 1 948, nr. 109, 3/4. – Pl.: mize. Din fr. mise.

Intrare: miză
substantiv feminin (F1)
Surse flexiune: DOR
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
 • mi
 • miza
plural
 • mize
 • mizele
genitiv-dativ singular
 • mize
 • mizei
plural
 • mize
 • mizelor
vocativ singular
plural
info
Aceste definiții sunt compilate de echipa dexonline. Definițiile originale se află pe fila definiții. Puteți reordona filele pe pagina de preferințe.
arată:

mi, mizesubstantiv feminin

 • 1. Sumă de bani pe care o depune fiecare dintre participanții la unele jocuri de noroc și care intră în posesia câștigătorului. DEX '09 DLRLC DN
  • format_quote Luă miza de pe masă. DUMITRIU, B. F. 128. DLRLC
  • format_quote Se pregătea să puie pe masă miza ei obicinuită, care era acum de zece napoleoni de aur. CAMIL PETRESCU, O. I 583. DLRLC
  • format_quote Fii ce-i fi, numai pune miza, zise căpitanul de intendență. D. ZAMFIRESCU, R. 20. DLRLC
  • 1.1. figurat Ceea ce constituie obiectul unei dispute. DEX '09 DEX '98 MDN '00
  • 1.2. figurat Fapt scontat. DN
etimologie:

info Lista completă de definiții se află pe fila definiții.