9 definiții pentru merinos (s.n.)


Dicționare explicative

Explică cele mai întâlnite sensuri ale cuvintelor.

MERINÓS s. n., adj. invar. 1. S. n. Rasă de oi cu lână creață, moale, foarte fină, de culoare albă. 2. Adj. invar. (Despre lână) Care este obținută de la oi merinos (1). ♦ (Substantivat) Lână obținută de la oile merinos (1). 3. S. n. Stofă fabricată din lână merinos (2). – Din fr. mérinos.

merinos, ~oa [At: AR (1829), 56/19 / A și: merinos / Pl: (înv, 4-5) ~oși, ~oase / E: fr mérinos] 1-2 si, ain (Rasă de oi) cu lână creață, moale și fină, de culoare albă. 3 ain (D. lână) Care este obținută de la oi merinos (1). 4-5 s, a (Stofă) din lână merinos (3).

MERINÓS, -OÁSĂ, merinoși, -oase, subst., adj. 1. S. m. și f., adj. (Oaie sau rasă de oi) cu lână creață, moale, foarte fină, de culoare albă. 2. Adj. (Despre lână) Care este obținută de la oi merinos (1). ♦ (Substantivat) Lână obținută de la oile merinos (1). 3. S. n. invar. Stofă fabricată din lână merinos (2). – Din fr. mérinos.

MERINÓS adj. invar. (În expr.) Oaie merinos = oaie cu lîna albă, fină, moale, ondulată și deasă. Vorbim de oi merinos. SADOVEANU, A. E. 131. Lînă merinos = lîna unei astfel de oi. (Eliptic) Cît îi șede de frumos Cu șalvari de merinos! ALECSANDRI, T. 81. ♦ (Substantivat) Rasa acestor oi.

merinos n. 1. oaie de rasă spaniolă cu lâna subțire și creață; 2. lâna oii și stofa făcută dintr’însa: cu șalvari de merinos AL.

*merinós n., pl. urĭ (fr. mérinos [de unde și turc. merinos], care e sp. merino, pl. merinos, adj. care califică un fel de berbecĭ spaniolĭ care vara pasc în munțĭ, adică nomazĭ). Berbece de rasă spaniolă. Postav din lîna acestor berbecĭ. V. spanc.


Dicționare morfologice

Se indică corespondența dintre forma de bază a unui cuvânt și flexiunile sale.

merinós adj. invar., s. n. invar.


Dicționare enciclopedice

Definiții enciclopedice

MERINÓS (< fr.) subst., adj. invar. 1. Subst. Rasă de oi de talie mijlocie, producătoare de lână fină; masculii au capul masiv, coarnele bine dezvoltate. Pielea formează în jurul gâtului o salbă de cute caracteristice („cravate”). ◊ M. de Palas = rasă de ovine crescută pentru lână și carne, creată în stațiunea experimentală Palas din Dobrogea. Se caracterizează printr-o producție ridicată (în medie c. 9 kg de lână, cu recordul de 22,4 kg) și o mare finețe a lânii (diametrul firului 20-24μ). 2. Adj. invar. (Despre lână) Care este obținută de la rasa de oi m. (1).

Intrare: merinos (s.n.)
substantiv neutru (N29)
Surse flexiune: DOR
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
 • merinos
 • merinosul
 • merinosu‑
plural
genitiv-dativ singular
 • merinos
 • merinosului
plural
vocativ singular
plural
* forme elidate și forme verbale lungi – (arată)

merinos (s.n.)

 • 1. Rasă de oi cu lână creață, moale, foarte fină, de culoare albă.
  surse: DEX '09 DLRLC
 • 2. Stofă fabricată din lână merinos.
  surse: DEX '09 DEX '98

etimologie: