13 definiții pentru marcator (s.n.)

din care

Dicționare explicative

Explică cele mai întâlnite sensuri ale cuvintelor.

MARCATOR, -OARE, marcatori, -oare, s. n., s. m., s. f. 1. S. n. Unealtă agricolă folosită pentru a marca rândurile și locul cuiburilor în care se va pune sămânța ori răsadul. 2. S. m. și f. Persoană care lucrează la marcarea unor produse (industriale). 3. S. m. (Sport) Persoană care marchează (4) puncte sau goluri pentru echipa sa. – Marca + suf. -tor.

marcator, ~oare [At: LM / Pl: ~i, ~oare / E: marca + -tor] 1 a Cu care se face sau se imprimă un semn distinctiv. 2 smf Persoană care lucrează la marcarea unor produse industriale Si: (înv) marcher (2). 3 sn Unealtă agricolă compusă dintr-o bară cu colți, folosită pentru a marca rândurile și locul cuiburilor în care se va pune sămânța. 4 smf Sportiv care marchează (9).

MARCATOR, -OARE, marcatori, -oare, subst. 1. S. n. Unealtă agricolă folosită pentru a marca rândurile și locul cuiburilor în care se va pune sămânța sau răsadul. 2. S. m. și f. Persoană care lucrează la marcarea unor produse (industriale). 3. S. m. (Sport) Persoană care marchează (4) puncte sau goluri pentru echipa sa. – Marca + suf. -tor.

MARCATOR1, marcatoare, s. n. Unealtă folosită în agricultură pentru a trasa rîndurile pe răzoare și pentru a însemna locul în care urmează să se pună sămînța plantelor care se seamănă rar.

MARCATOR s.n. 1. Unealtă folosită pentru a fixa locurile cuiburilor de însămînțare. 2. Dispozitiv electronic care produce semnale pentru marcarea intervalelor de timp la oscilatoarele catodice. [< marca + -tor].

MARCATOR, -OARE I. s. m. f. cel care jalonează un teren, un traseu. II. s. n. 1. unealtă agricolă pentru fixat locurile cuiburilor de însămânțare. 2. dispozitiv al unei mașini de semănat etc. care servește la menținerea distanței constante între rânduri. 3. dispozitiv electronic care produce semnale pentru marcarea intervalelor de timp la oscilatoarele catodice. 4. glonț trasor. III. s. m. (sport) cel care marchează puncte, goluri pentru echipa sa. (< marca + -tor)

MARCATOR1 ~oare n. Unealtă pentru marcarea locului de plantare sau de semănare a culturilor agricole. /a marca + suf. ~tor

Dicționare morfologice

Indică formele flexionare ale cuvintelor (conjugări, declinări).

marcator2 (unealtă) s. n., pl. marcatoare

marcator2 (unealtă) s. n., pl. marcatoare

marcator (unealtă) s. n., pl. marcatoare

Dicționare relaționale

Indică relații între cuvinte (sinonime, antonime).

MARCATOR s. (înv.) marcher. (~ de produse industriale.)

MARCATOR s. (înv.) marcher. (~ de produse industriale.)

Dicționare neclasificate

Aceste definiții pot explica numai anumite înțelesuri ale cuvintelor.

MARCATÓR, -OARE adj., subst. I. Adj. (Rar) Cu care se face sau se imprimă un semn distinctiv. Cf. LM. II. Subst. 1. S. m. și f. Persoană care lucrează la marcarea unor produse (industriale); (învechit) marcher. Marcator într-o uzină de mașini. 2. S. n. Unealtă agricolă compusă dintr-o bară cu colți, folosită pentru a marca rîndurile și locul cuiburilor în care se va pune sămînța. Cf. NOM. MIN. I, 15. – Pl. : marcatori, -oare.Marca + suf. -tor.

Intrare: marcator (s.n.)
marcator2 (s.n.) substantiv neutru
substantiv neutru (N11)
Surse flexiune: DOR
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
  • marcator
  • marcatorul
  • marcatoru‑
plural
  • marcatoare
  • marcatoarele
genitiv-dativ singular
  • marcator
  • marcatorului
plural
  • marcatoare
  • marcatoarelor
vocativ singular
plural
* forme elidate și forme verbale lungi – (arată)
info
Aceste definiții sunt compilate de echipa dexonline. Definițiile originale se află pe fila definiții. Puteți reordona filele pe pagina de preferințe.
arată:

marcator, marcatoaresubstantiv neutru

  • 1. Unealtă agricolă folosită pentru a marca rândurile și locul cuiburilor în care se va pune sămânța ori răsadul. DEX '09 DLRLC DN
  • 2. Dispozitiv al unei mașini de semănat etc. care servește la menținerea distanței constante între rânduri. MDN '00
  • 3. Dispozitiv electronic care produce semnale pentru marcarea intervalelor de timp la oscilatoarele catodice. DN
  • 4. Glonț trasor. MDN '00
etimologie:
  • Marca + sufix -tor. DEX '09 DEX '98 DN

info Lista completă de definiții se află pe fila definiții.