19 definiții pentru lipici (substanță, farmec)


Dicționare explicative

Explică cele mai întâlnite sensuri ale cuvintelor.

LIPÍCI, (1, 3) lipiciuri, s. n. (2) lipici, s. m. 1. S. n. Materie, substanță care servește la lipit (hârtia); clei. 2. S. m. Nume dat mai multor plante erbacee care secretă o substanță lipicioasă. 3. S. n. Fig. (Pop. și fam.) Ceea ce atrage, încântă sau seduce în înfățișarea sau felul de a fi al cuiva; farmec. ◊ Loc. adj. și adv. Cu lipici = încântător, atrăgător, fermecător, seducător. ◊ Loc. vb. A avea lipici = a atrage, a fermeca, a seduce pe cineva (prin înfățișare sau fel de a fi). ◊ Expr. (Rar) A prinde lipici de cineva = a se îndrăgosti de cineva. – Lipi + suf. -ici.

lipici sn [At: H I, 295 / V: lichici / Pl: (1-5) ~, (6-12) ~uri / E: lipi + -ici] 1 Substanță care lipește (1) Si: (îvr) lipeală (9). 2 Plantă cu frunze păroase și cu flori albastre, care crește spontan (Echinospermum Lappula). 3 (Bot) Turiță (Galium asparine). 4 (Bot) Torțiel (Cuscuta europeae). 5 (Bot) Lipicioasă (Lychnis viscaria et silene nemoralis). 6 (Bot) Holeră (Xanthium spinosum). 7 Langoare. 8 (Pex) Atracție exercitată de cineva asupra altei persoane, de sex opus Si: farmec, nuri, (pop) vino-ncoace. 9-10 (Îvr; îe) A avea ~ (la vorbă) A seduce (prin cuvinte). 11 (Îvr; îe) A fi cu ~ A atrage prin frumusețe, prin gingășie. 12 (Îvr; îe) A-i fi vorba cu ~ A vorbi fermecător, a fi plăcut la vorbă. 13 (Îvr; îe) A râde cu ~ A avea un zâmbet care cucerește. 14 (Îvr; îs) Leac cu ~ Care vindecă. 15 (Rar; îe) A prinde ~ de cineva A se îndrăgosti de cineva.

LIPÍCI, (1, 3) lipiciuri, s. n. (2) lipici, s. m. 1. S. n. Materie, substanță care servește la lipit (hârtia); clei. 2. S. m. Nume dat mai multor plante erbacee care secretă o substanță lipicioasă. 3. S. n. Fig. (Pop. și fam.) Ceea ce atrage, încântă sau seduce în făptura sau felul de a fi al cuiva; farmec. ◊ Loc. adj. și adv. Cu lipici = încântător, atrăgător, fermecător, seducător. ◊ Loc. vb. A avea lipici = a atrage, a fermeca, a seduce pe cineva (prin înfățișare sau fel de a fi). ◊ Expr. (Rar) A prinde lipici de cineva = a se îndrăgosti de cineva. – Lipi + suf. -ici.

LIPÍCI, (neobișnuit) lipiciuri, s. n. 1. (Popular) Tot ceea ce atrage, sau încîntă în înfățișarea cuiva, în felul de a vorbi, de a rîde al cuiva etc.; vino-ncoace, farmec. V. nuri. Luă seamă că Drăgan are lipici. DELAVRANCEA, S. 26. În fața atîtor lipiciuri și a drăgălașelor sale forme... Paris nu se mai putu opri de a striga. ISPIRESCU, U. 9. ◊ Loc. adj. și adv. Cu lipici = încîntător, atrăgător, fermecător, seducător. Rîde cu lipici... povestește, ca orice bătrîn, lucruri trăite. STĂNOIU, C. I. 113. Vorba și fața îi erau cu lipici. ISPIRESCU, L. 22. Fost-ai, leleo, cu lipici. ALECSANDRI, P. P. 338. ◊ Expr. (Rar) A prinde lipici de cineva = a se îndrăgosti de cineva. Ai prins tu lipici de fata asta a Profirii și ți-i dragă, ca ochii, te văd eu. MIRONESCU, S. A. 43. 2. (Creație recentă) Materie vîscoasă fabricată special pentru lipitul hîrtiei; clei. Un borcan cu lipici.Muștele nu vroiau să se lase prinse toate de hîrtia cu lipici galben aflată deasupra galantarului. CAMIL PETRESCU, O. II 68.3. Nume dat mai multor plante erbacee cu o secreție vîscoasă, care au caracteristica de a se lipi de mînă, de haine sau de corpul animalelor.

LIPÍCI ~uri n. 1) Substanță care servește la lipit (mai ales hârtia). 2) Grup de plante erbacee care secretă o substanță lipicioasă. 3) fig. Însușire prin care o persoană încântă sau seduce alte persoane. ◊ Cu ~ care farmecă. A avea ~ a atrage prin calitățile sale. [Sil. -pici] /a lipi + suf. ~ici

lipicĭ și (Olt.) lipíc n., pl. urĭ (d. a se lipi). Fam. Farmec, atracțiune: om, femeĭe cu lipicĭ. S. m., pl. tot așa. Lipicĭoasă. Tortel.

lipiciu n. 1. farmec, vino-încoace: vorba și fața-i era cu lipiciu ISP.; 2. lipitură: i-e teamă să nu dobândească lipiciu ISP.; 3. Bot. torțel.


Dicționare morfologice

Se indică corespondența dintre forma de bază a unui cuvânt și flexiunile sale.

lipíci2 (substanță, boală, farmec) s. n., pl. lipíciuri

lipíci (substanță, boală, farmec) s. n., pl. lipíciuri


Dicționare relaționale

Nu reprezintă definiții, ci se indică relații între cuvinte.

LIPÍCI s. v. cuscută, holeră, lipitoare, păpăludă, sex-appeal, torțel, turiță.

LIPÍCI s. 1. v. cocă. 2. clei. (A prinde ceva cu ~.)

LIPICI s. 1. cocă, pap, (Mold. și Transilv.) cir, (Transilv., Ban. și Olt.) ciriș. (Cu ~ se lipesc unele obiecte de hîrtie.) 2. clei. (A prinde ceva cu ~.)

lipici s. v. CUSCUTĂ. HOLERĂ. LIPITOARE. PĂPĂLUDĂ. SEX-APPEL. TORȚEL. TURIȚĂ.


Dicționare de argou

Se explică doar sensurile argotice ale cuvintelor.

lipici, lipiciuri s. n. 1. (pop.) farmec, ceea ce atrage, încântă sau seduce în felul de a fi al cuiva. 2. (friz.) produs al industriei cosmetice. 3. (er.) spermă.

a avea lipici expr. a se face agreat de către cei din jur, a intra în grațiile celor din jur

a o da cu lipici expr. (er.d. bărbați) a avea contact sexual cu o femeie.

cu lipici expr. (d. persoane) atrăgător, seducător.

Intrare: lipici (substanță, farmec)
lipici1 (pl. -uri) substantiv neutru
substantiv neutru (N60)
Surse flexiune: DOR
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
 • lipici
 • lipiciul
 • lipiciu‑
plural
 • lipiciuri
 • lipiciurile
genitiv-dativ singular
 • lipici
 • lipiciului
plural
 • lipiciuri
 • lipiciurilor
vocativ singular
plural
* forme elidate și forme verbale lungi – (arată)

lipici (substanță, farmec)

etimologie:

 • Lipi + sufix -ici.
  surse: DEX '98 DEX '09