24 de definiții pentru jurnal

din care

Dicționare explicative

Explică cele mai întâlnite sensuri ale cuvintelor.

JURNAL, jurnale, s. n. 1. Publicație periodică având apariție zilnică; ziar, gazetă. 2. (De obicei în sintagma jurnal de modă) Publicație periodică în care se dau desene și tipare de îmbrăcăminte și accesorii. 3. Însemnări zilnice ale cuiva despre anumite evenimente legate, de obicei, de viața sa; însemnări zilnice ale unor observații științifice. ◊ Jurnal de călătorie = relatare în scris, zi de zi, a unei călătorii. Jurnal de bord = registru în care se consemnează cronologic faptele survenite în timpul călătoriei unei nave. Jurnalul acțiunilor de luptă = document militar în care sunt descrise zilnic pregătirea și desfășurarea acțiunilor de luptă. 4. (Ieșit din uz) Emisiune de radio și televiziune sau film de scurt metraj, rulat de obicei înaintea filmului artistic de lung metraj, care prezintă evenimente, știri, informații de strictă actualitate. 5. (Cont.) Registru în care sunt înscrise cronologic operațiile bănești, evenimentele supuse evidenței etc. – Din fr. journal.

JURNAL, jurnale, s. n. 1. Publicație periodică având apariție zilnică; ziar, gazetă. 2. (De obicei în sintagma jurnal de modă) Publicație periodică în care se dau desene și tipare de îmbrăcăminte și accesorii. 3. Însemnări zilnice ale cuiva despre anumite evenimente legate, de obicei, de viața sa; însemnări zilnice ale unor observații științifice. ◊ Jurnal de călătorie = relatare în scris, zi de zi, a unei călătorii. Jurnal de bord = registru în care se consemnează cronologic faptele survenite în timpul călătoriei unei nave. Jurnalul acțiunilor de luptă = document militar în care sunt descrise zilnic pregătirea și desfășurarea acțiunilor de luptă. 4. (Ieșit din uz) Emisiune de radio și televiziune sau film de scurt metraj, rulat de obicei înaintea filmului artistic de lung metraj, care prezintă evenimente, știri, informații de strictă actualitate. 5. (Cont.) Registru în care sunt înscrise cronologic operațiile bănești, evenimentele supuse evidenței etc. – Din fr. journal.

jurnal sn [At: VĂCĂRESCUL, IST. 274/2 / V: gior~ / Pl: ~e, (înv) ~uri / E: fr journal, ger Journal] 1 Publicație periodică ce apare zilnic Si: foaie, gazetă, ziar. 2 Însemnări zilnice ale unei persoane despre anumite evenimente legate de viața sa Cf memorii. 3 (Îs) ~ de călătorie Relatare în scris, zi de zi, a unei călătorii. 4 (Ctb) Registru în care sunt înscrise cronologic operațiile bănești, evenimentele supuse evidenței. 5 (Cmr) Condică în care se trec zilnic toate tranzacțiile comerciale. 6 (Jur) Hotărâre scrisă dată împricinaților de o instanță judecătorească sau de o autoritate. 7 Însemnări zilnice ale unor observații științifice. 8 (Îs) ~ de modă Publicație periodică în care se dau desene și tipare de îmbrăcăminte și accesorii. 9 (Îs) ~ de bord Registru în care se consemnează faptele survenite în timpul călătoriei unei nave. 10 (Îs) ~ul acțiunilor de luptă Document militar în care sunt descrise zilnic pregătirea și desfășurarea acțiunilor de luptă. 11 (Iuz; îs) ~ al Consiliului de miniștri Hotărâre a Consiliului de miniștri în legătură cu probleme administrative. 12 Emisiune de radio și televiziune sau film de scurt metraj, rulat de obicei înaintea filmului artistic de lung metraj, care prezintă evenimente, informații de actualitate etc.

JURNAL, jurnale, s. n. 1. Ziar, gazetă. V. foaie (3). Ținta acestui jurnal [«Popolul suveran»] este a sprijini drepturile poporului romîn. BOLINTINEANU, O. 247. Povestea asta se tipări... mai mult ca să împle coloanele jurnalului. NEGRUZZI, S. I 94. Găsim într-un jurnal aducerea aminte a adunării de la Blaj. RUSSO, S. 67. ♦ (Adesea determinat prin «de modă» sau «de mode») Publicație periodică care conține desene și tipare de costume, rochii etc., însoțite de un text explicativ. Profilu-i fin cu barbișon brun, buzele-i subțiri... întreaga-i înfățișare de om mărunt, nervos, îmbrăcat după ultimul jurnal, contrastau... cu toată șleahta de boemi care se adunau la șfarțuri în cafenelele bucureștene. SADOVEANU, E. 172. Nu-l recunoștea în tînărul acesta cu haină croită după ultimul jurnal. C. PETRESCU, C. V. 334. ♦ (Uneori determinat prin «de actualități») Scurt film de cinematograf care prezintă aspecte actuale din viața politică, culturală, sportivă etc. 2. Însemnări zilnice ale unei persoane cu privire la fapte și întîmplări din viața obișnuită; însemnări zilnice ale unor observații științifice. Fetița a notat cu creionul, în jurnalul ei... istoricul familiei. STANCU, U.R.S.S. 134. Pot să te asigur că există undeva un jurnal al existenței dumitale. C. PETRESCU, C. V. 282. [Văcărescu] întreprinse scrierea aceasta istorică în exilul de la Nicopole și de aci înainte o urmă mai mult ca un jurnal al său privat. ODOBESCU, S. I 315. ◊ Jurnal de călătorie = însemnări făcute zi cu zi despre cele văzute într-o călătorie. Jurnal de bord = registru în care se consemnează fapte care interesează mersul unei nave. 3. (Contabilitate) Registru pentru înscrierea zilnică a operațiilor bănești. 4. Încheiere scrisă dată împricinaților de o instanță judecătorească, p. ext. de o autoritate. ◊ (Ieșit din uz) Jurnal al Consiliului de Miniștri = hotărîre a Consiliului de Miniștri în legătură cu problemele administrative.[1]

 1. În original, probabil incorect,... care se adunau la sfarțuri... cata

JURNAL s.n. 1. Însemnări zilnice (despre tot ceea ce se întîmplă); observații științifice însemnate zi de zi. ◊ Jurnal de bord = caiet de însemnări pentru faptele care survin în timpul drumului unei nave și care sunt consemnate de ofițerul de cart. 2. Ziar, gazetă. 3. Caiet, registru în care se înscriu operațiile comerciale zi de zi. [< fr. journal].

JURNAL s. n. 1. caiet de însemnări intime zilnice (despre tot ceea ce se întâmplă); observații științifice însemnate zi de zi. ◊ jurnal de bord = registru de însemnări pentru faptele care survin în timpul drumului unei (aero)nave; jurnal de cart = registru pe navele militare, deosebit de jurnalul de bord, în care ofițerul de cart înscrie date referitoare la navigație. 2. ziar, gazetă. 3. caiet, registru în care se înscriu operațiile de contabilitate zi de zi. 4. emisiune de radio sau de televiziune care prezintă știri, informații de imediată actualitate. (< fr. journal)

JURNAL ~e n. 1) Publicație periodică cu apariție, de regulă, zilnică, conținând, în special, actualități; ziar; gazetă. 2) Însemnări cotidiene despre evenimentele și faptele întâmplate. ◊ ~ de călătorie însemnări zilnice făcute în timpul unei călătorii. 3) Registru în care se înscriu zi de zi operațiile contabile. 3) Buletin de informații cotidiene, radiodifuzat sau televizat. /<fr. journal

jurnal n. 1. ziar, publicațiune periodică ce dă știri politice, literare, comerciale; 2. relațiune făcută zi cu zi: jurnal de călătorie; 3. registru în care comerciantul înscrie cumpărările, vânzările, intrările, plățile.

* jurnál n., pl. e (fr. journal, d. lat. diurnalis, îld. diurnus, de zi, zilnic; it. giornale). Ziar, gazetă, foaĭe cotidiană saŭ maĭ rară care se publică și se vinde cu gologanu (azĭ cu francu) și dă informațiunĭ politice, literare, științifice, comerciale ș.a. Relațiune, însemnare făcută și cu zi: jurnal de călătorie, jurnal de bord. Registru în care negustorul îșĭ înseamnă toată mișcarea cotidiană a afacerilor luĭ (cumpărăturĭ, vînzărĭ ș.a.). A da la jurnal (fam.), a publica în jurnal, la gazetă.

ziar s.n. 1 (jurnal.) Publicație periodică (cotidiană), în care se tipăresc știri și informații actuale din toate domeniile de activitate; gazetă, jurnal. Stă lipit de chioșcul de ziare (MINUL.). ◊ Expr. A da la ziar v. da. ♦ Redacția și administrația acestui tip de publicație periodică. ♦ Totalitatea persoanelor care lucrează în aceste sectoare. ♦ Ext. Clădire în care își are sediul această publicație. 2 (înv.) Jurnal (de însemnări). • pl. -e. /zi + -ar.

*ziár n., pl. e (d. zi). Jurnal, gazetă, foaĭe care se publică în fie-care zi orĭ maĭ rar și care conține întîmplările principale din lume. Memoriŭ scris zi cu zi. Registru. – Ob. jurnal.

Dicționare morfologice

Indică formele flexionare ale cuvintelor (conjugări, declinări).

ziar (desp. zi-ar) s. n., pl. ziare

Dicționare relaționale

Indică relații între cuvinte (sinonime, antonime).

JURNAL s. 1. v. ziar. 2. (CONT.) jurnal de casă v. registru de casă.

JURNAL s. cotidian, gazetă, ziar, (înv.) foaie. (Un ~ de mare tiraj.)

Dicționare specializate

Explică înțelesuri specializate ale cuvintelor.

JURNAL (< fr. journal, ziar < lat. diurnalis, zilnic) a Scriere ce cuprinde notații zilnice sau aproape zilnice, ale întîmplărilor și preocupărilor unei persoane, bogat izvor de informații pentru istoricii și criticii literari. Datorită caracterului său intim, jurnalul nu este menit publicării, de cele mai multe ori, lumina tiparului văzînd-o după moartea autorului. Ca specie literară începe să se afirme în perioada preromantismului și a romantismului, dezvoltîndu-se tot mai mult în secolul al XX-lea. În literatura noastră, printre cei dintîi care folosesc jurnalul intim este Titu Maiorescu cu ale sale Însemnări zilnice. Ex. „Ieri sîmbătă în 17(9) iunie 1889, pe la H... 5.30, d(upă) p(rînz), serviciul funebru în biserica Sft. Gheorghe Nou, pentru Eminescu [...] Erau față în biserică Lascăr Catargiu, Mihail Kogălniceanu, Teo(dor) Rosetti, M. Mandrea, Anicuța, eu, Stemill, director în Minist(teriul) Cultelor și o lume de școlari și studenți. Pe cosciug, vreo 6 coroane enorme: de la Academia Română, de la Presa Română, de la ”Constituționalul„, de la ”Naționalul„ (conservator), de la societatea studenților ”Unirea„ și de la amici (și eu aici). Apoi pe jos, prin Bulevard, Calea Victoriei, la cimitirul Bellu. L. Catargi a urmat pe jos pînă în Calea Victoriei, noi (eu, Ted. Rosetti, Mandrea, Anicuța, Stemill, Laurian etc.) pînă la Bellu. Au vorbit în biserică nebunul și ticălosul indiscret Gr. Ventura (nepoftit), apoi la Universitate Laurianu și studentul Calmuschi (bine), iar la cimitir dr. Neagoe.” (T. MAIORESCU, Însemnări zilnice) b Publicație cotidiană, informativă, asupra evenimentelor zilei (politice, culturale etc.).

Dicționare enciclopedice

Definiții enciclopedice

JOURNAL DE PARIS [ʒurnal də pari], primul cotidian publicat la Paris între 1777 și 1840.

JURNALUL NAȚIONAL, revistă săptămânală de critică și de informație literară, apărută la Iași (1 ian.-31 dec. 1939), sub direcția lui G. Călinescu; a fost interzisă, din cauza orientării ei democratice. O nouă serie a apărut la București (1947-1948); reapare (din 1990).

Dicționare de argou

Explică doar sensurile argotice ale cuvintelor.

jurnal, jurnale s. n. (intl.) antecedente penale, cazier judiciar.

a avea academie / acioală / activ / capital / catastif / cearșaf / jurnal / listă / patalama / salbă expr. a avea multe condamnări penale, a avea un cazier bogat

Intrare: jurnal
substantiv neutru (N1)
Surse flexiune: DOR
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
 • jurnal
 • jurnalul
 • jurnalu‑
plural
 • jurnale
 • jurnalele
genitiv-dativ singular
 • jurnal
 • jurnalului
plural
 • jurnale
 • jurnalelor
vocativ singular
plural
substantiv neutru (N1)
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
 • giornal
 • giornalul
plural
 • giornale
 • giornalele
genitiv-dativ singular
 • giornal
 • giornalului
plural
 • giornale
 • giornalelor
vocativ singular
plural
* forme elidate și forme verbale lungi – (arată)
info
Aceste definiții sunt compilate de echipa dexonline. Definițiile originale se află pe fila definiții. Puteți reordona filele pe pagina de preferințe.
arată:

jurnal, jurnalesubstantiv neutru

 • 1. Publicație periodică având apariție zilnică. DEX '09 MDA2 DEX '98 DLRLC DN
  • format_quote Ținta acestui jurnal [«Popolul suveran»] este a sprijini drepturile poporului romîn. BOLINTINEANU, O. 247. DLRLC
  • format_quote Povestea asta se tipări... mai mult ca să împle coloanele jurnalului. NEGRUZZI, S. I 94. DLRLC
  • format_quote Găsim într-un jurnal aducerea aminte a adunării de la Blaj. RUSSO, S. 67. DLRLC
 • 2. Însemnări zilnice ale cuiva despre anumite evenimente legate, de obicei, de viața sa; însemnări zilnice ale unor observații științifice. DEX '09 MDA2 DEX '98 DLRLC DN
  • format_quote Fetița a notat cu creionul, în jurnalul ei... istoricul familiei. STANCU, U.R.S.S. 134. DLRLC
  • format_quote Pot să te asigur că există undeva un jurnal al existenței dumitale. C. PETRESCU, C. V. 282. DLRLC
  • format_quote [Văcărescu] întreprinse scrierea aceasta istorică în exilul de la Nicopole și de aci înainte o urmă mai mult ca un jurnal al său privat. ODOBESCU, S. I 315. DLRLC
  • 2.1. Jurnal de călătorie = relatare în scris, zi de zi, a unei călătorii. DEX '09 MDA2 DEX '98 DLRLC NODEX
  • 2.2. Jurnal de bord = registru în care se consemnează cronologic faptele survenite în timpul călătoriei unei nave. DEX '09 MDA2 DLRLC DN
  • 2.3. Jurnal de cart = registru pe navele militare, deosebit de jurnalul de bord, în care ofițerul de cart înscrie date referitoare la navigație. MDN '00
  • 2.4. Jurnalul acțiunilor de luptă = document militar în care sunt descrise zilnic pregătirea și desfășurarea acțiunilor de luptă. DEX '09 MDA2
  • chat_bubble (în) sintagmă Jurnal de modă = publicație periodică în care se dau desene și tipare de îmbrăcăminte și accesorii. MDA2
 • 3. ieșit din uz Emisiune de radio și televiziune sau film de scurt metraj, rulat de obicei înaintea filmului artistic de lung metraj, care prezintă evenimente, știri, informații de strictă actualitate. DEX '09 MDA2 DEX '98 DLRLC MDN '00
 • 4. contabilitate Registru în care sunt înscrise cronologic operațiile bănești, evenimentele supuse evidenței etc. DEX '09 MDA2 DEX '98 DLRLC DN
 • 5. comerț Condică în care se trec zilnic toate tranzacțiile comerciale. MDA2
 • 6. Încheiere scrisă dată împricinaților de o instanță judecătorească. MDA2 DLRLC
  • 6.1. prin extensiune Încheiere scrisă dată împricinaților de o autoritate. DLRLC
  • 6.2. ieșit din uz Jurnal al Consiliului de Miniștri = hotărâre a Consiliului de Miniștri în legătură cu problemele administrative. MDA2 DLRLC
 • chat_bubble de obicei (în) sintagmă (Jurnal de modă) Publicație periodică în care se dau desene și tipare de îmbrăcăminte și accesorii. DEX '09 DEX '98 DLRLC
  • format_quote Profilu-i fin cu barbișon brun, buzele-i subțiri... întreaga-i înfățișare de om mărunt, nervos, îmbrăcat după ultimul jurnal, contrastau... cu toată șleahta de boemi care se adunau la șfarțuri în cafenelele bucureștene. SADOVEANU, E. 172. DLRLC
  • format_quote Nu-l recunoștea în tînărul acesta cu haină croită după ultimul jurnal. C. PETRESCU, C. V. 334. DLRLC
etimologie:

info Lista completă de definiții se află pe fila definiții.