12 definiții pentru jacard (dispozitiv)

din care

Dicționare explicative

Explică cele mai întâlnite sensuri ale cuvintelor.

JACARD, (1) jacarde, (2) jacarduri, s. n. 1. Dispozitiv special, montat la războaiele de țesut, care servește la obținerea unor țesături cu anumite desene complicate. 2. Țesătură obținută cu ajutorul acestui dispozitiv. – Din fr. jacquard.

jacard sn [At: LTR / S și: ~cqua~ / Pl: ~e / E: fr jacquard] 1 Dispozitiv special montat la războaiele de țesut, care servește la obținerea unor țesături cu desene complicate. 2 Țesătură obținută cu ajutorul jacardului (1).

JACARD, jacarde, s. n. Dispozitiv special, montat la războaiele de țesut, care servește la obținerea unor țesături cu anumite desene complicate. ◊ Țesătură obținută cu ajutorul acestui dispozitiv. – Din fr. jacquard.

JACARD, jacarde, s. n. Dispozitiv format dintr-un sistem de ace orizontale cu ochiuri, sfori și cuțite, montat la războaiele care trebuie să producă țesături cu desene complicate.

JACARD s.n. Dispozitiv compus dintr-o serie de ace orizontale cu ochiuri, montat la războaiele mecanice de țesut, care produce țesături cu desene complicate. [Pl. -de, -duri. / cf. Jacquard – inventatorul războiului mecanic de țesut].

JACARD s. n. 1. dispozitiv din ace orizontale cu ochiuri, montat la războaiele mecanice de țesut, care produce țesături cu desene complicate. 2. țesătură cu ajutorul acestui dispozitiv. 3. tricot executat la mașină sau de mână care imită țesătura jacard (2). (< fr. jacquard)

JACARD ~e n. Mecanism la războiul de țesut care formează rostul la țesăturile cu desene complicate. /<fr. jacquard

Dicționare morfologice

Indică formele flexionare ale cuvintelor (conjugări, declinări).

jacard1 (dispozitiv) s. n., pl. jacarde

jacard s. n., pl. (dispozitive) jacarde / (țesături) jacarduri

Dicționare enciclopedice

Definiții enciclopedice

JACQUARD [jaká:r] (< fr.; {s} n. pr. Jacquard) s. n. Dispozitiv special al războaielor de țesut, folosit pentru obținerea țesăturilor cu legătură complicată, prin comandarea individuală a fiecărui fir de urzeală în operația de formare a rostului. ♦ Țesătură J. = țesătură obținută cu ajutorul acestui dispozitiv.

Intrare: jacard (dispozitiv)
jacard1 (pl. -e) substantiv neutru
substantiv neutru (N1)
Surse flexiune: DOR
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
  • jacard
  • jacardul
  • jacardu‑
plural
  • jacarde
  • jacardele
genitiv-dativ singular
  • jacard
  • jacardului
plural
  • jacarde
  • jacardelor
vocativ singular
plural
* forme elidate și forme verbale lungi – (arată)
info
Aceste definiții sunt compilate de echipa dexonline. Definițiile originale se află pe fila definiții. Puteți reordona filele pe pagina de preferințe.
arată:

jacard, jacardesubstantiv neutru

  • 1. Dispozitiv special, montat la războaiele de țesut, care servește la obținerea unor țesături cu anumite desene complicate. DEX '09 MDA2 DEX '98 DLRLC DN
  • comentariu Scris și: jacquard. MDA2
etimologie:

info Lista completă de definiții se află pe fila definiții.