13 definiții pentru ghizd


Dicționare explicative

Explică cele mai întâlnite sensuri ale cuvintelor.

ghizd sn [At: H XI, 324 / Pl: ~e, ~uri / E: ns cf vsl гизда, гиздь, гиздав] 1 (Lpl) Perete făcut din bârne, piatră, tuburi etc. cu care se căptușește o fântână pe dinăuntru. 2 Împrejmuire din piatră, de bârne etc. în jurul unei fântâni Cf știubei, bădâi. 3 (Îrg) Fântână cu ghizduri (2). 4 (Bot; reg) Culbeceasă. corectată

GHIZD, ghizduri, s. n. 1. Perete făcut din bârne, piatră, tuburi etc., cu care se căptușește o fântână pe dinăuntru. 2. Împrejmuire de piatră, de bârne etc. în jurul unei fântâni de la sol în sus; colac. – Cf. sl. gyzda „podoabă”.

GHIZD, ghizduri, s. n. 1. Perete făcut din bârne, piatră, tuburi etc., cu care se căptușește o fântână pe dinăuntru. 2. Împrejmuire de piatră, de bârne etc. în jurul unei fântâni de la sol în sus; colac. – Cf. sl. gyzda „podoabă”.

GHIZD, ghizduri, s. n. (Mai ales la pl.) Împrejmuire făcută din bîrne, din scînduri sau din zidărie, formînd îngrăditura unei fîntîni de la pămînt în sus; împrejmuire făcută din bîrne îmbucate la capete sau din piatră, cu care se căptușesc pe dinăuntru pereții unei fîntîni sau, mai rar, a altor construcții asemănătoare. Cumpăna coborî din nou, bălăbănindu-se, scîrțîind, pînă ce-și pocni vîrful lemnului de ghizduri. MIHALE, O. 396. Fîntîna adîncă cu ghizduri de lemn. STANCU, D. 20. Sub un nuc bătrin, o fîntînă. Lîngă ghizdurile ei începurăm a freca [hamurile] cu moloz. DELAVRANCEA, H. TUD. 50. Această temniță subterană avea o intrare pătrată, susținută de toate părțile cu ghizduri de lemn, întocmai ca ale puțurilor din cari se scoate apă. FILIMON, C. 302.

GHIZD ~uri n. 1) Împrejmuire (din piatră, din bârne etc.) a unei fântâni, de la suprafața pământului în sus; colac. 2) Căptușeală (din piatră, tuburi, bârne etc.) care formează pereții unei fântâni. /<sl. gyzda

ghizd n. 1. căptușeală de lemn pe dinăuntrul puțului; 2. colac de piatră la fântână. [Origină necunoscută].

ghizd n., pl. urĭ (vsl. gyzdŭ, podoabă). Vest. Țambre, scîndurile cu care se căptușește un puț ca să nu se surpe. – În est ghizdéle.


Dicționare morfologice

Se indică corespondența dintre forma de bază a unui cuvânt și flexiunile sale.

ghizd s. n., pl. ghízduri


Dicționare relaționale

Nu reprezintă definiții, ci se indică relații între cuvinte.

GHIZD s. colac, margine, (înv. și reg.) stobor, (reg.) chei (pl.). (~ la fântână.)

GHIZD s. colac, margine, (înv. și reg.) stobor, (reg.) chei (pl.). (~ la fîntînă.)


Dicționare etimologice

Se explică etimologiile cuvintelor sau familiilor de cuvinte.

ghizd (ghízduri), s. n.1. Perete cu care se căptușește o fîntînă pe dinăuntru. – 2. Plantă (Medicago falcata). Sl. gyzda „podoabă, ornament” (Cihac, II, 120; DAR). – Der. ghizdui, vb. (a întări ghizdul unui puț); ghizdei, s. n. (ghizd; plantă furajeră, Lotus corniculatus; plantă, Medicago falcata). Ghizdă, s. f. (Banat, butonieră), din sb. gizda „podoabă”, este dublet al cuvîntului anterior; der. ghizdav, adj. (frumos, elegant, drăguț), din sl. gyzdavŭ (Miklosich, Lexicon, 150), înv.; ghizdăvie, s. f. (frumusețe, eleganță).


Dicționare specializate

Aceste definiții explică de obicei numai înțelesuri specializate ale cuvintelor.

ghizd, ghizduri, ghizde, s.n. – 1. Scândură care se bate pe pereți: „Pă dinăuntru, (coliba) e înfundată cu scânduri – ghizde” (AER, 2010: 91; Săpânța). 2. Peretele din bârne sau piatră, cu care se căptușește fântâna pe dinăuntru (Antologie, 1980). – Cf. sl. gyzda „podoabă, ornament” (Scriban, Cihac, DER, DEX, MDA).

Intrare: ghizd
substantiv neutru (N24)
Surse flexiune: DOR
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
 • ghizd
 • ghizdul
 • ghizdu‑
plural
 • ghizduri
 • ghizdurile
genitiv-dativ singular
 • ghizd
 • ghizdului
plural
 • ghizduri
 • ghizdurilor
vocativ singular
plural
* forme elidate și forme verbale lungi – (arată)

ghizd

 • 1. Perete făcut din bârne, piatră, tuburi etc., cu care se căptușește o fântână pe dinăuntru.
  surse: DEX '09 DEX '98 DLRLC 2 exemple
  exemple
  • Fîntîna adîncă cu ghizduri de lemn. STANCU, D. 20.
   surse: DLRLC
  • Această temniță subterană avea o intrare pătrată, susținută de toate părțile cu ghizduri de lemn, întocmai ca ale puțurilor din cari se scoate apă. FILIMON, C. 302.
   surse: DLRLC
 • 2. Împrejmuire de piatră, de bârne etc. în jurul unei fântâni de la sol în sus.
  surse: DEX '09 DEX '98 DLRLC sinonime: colac diminutive: ghizdea 2 exemple
  exemple
  • Cumpăna coborî din nou, bălăbănindu-se, scîrțîind, pînă ce-și pocni vîrful lemnului de ghizduri. MIHALE, O. 396.
   surse: DLRLC
  • Sub un nuc bătrin, o fîntînă. Lîngă ghizdurile ei începurăm a freca [hamurile] cu moloz. DELAVRANCEA, H. TUD. 50.
   surse: DLRLC

etimologie: