12 definiții pentru directorat

din care

Dicționare explicative

Explică cele mai întâlnite sensuri ale cuvintelor.

DIRECTORAT, directorate, s. n. Funcția de director2; perioadă cât cineva este director2. ♦ (Concr.) Local unde este instalată o direcție. – Din fr. directorat.

DIRECTORAT, directorate, s. n. Funcția de director2; perioadă cât cineva este director2. ♦ (Concr.) Local unde este instalată o direcție. – Din fr. directorat.

directorat sn [At: ȚICHINDEAL, A. M. (prefață), 3/2 / V: (îvr) der~ / Pl: ~e, (îvr) ~uri / E: fr directorat] 1 (Înv) Direcție (7). 2 Funcție de director2 (1) Si: directorie (2). 3 Perioadă în care cineva deține funcția de director2 (1). 4 (Iuz) Direcție (13). 5 Consiliul de cinci persoane care a guvernat Franța între 1795 și 1799 Si: directoriat (2), (iuz) directoriu (1), directorie (3).

DIRECTORAT, directorate, s. n. Funcția de director precum și durata acestei funcții; (concretizat) localul unde este instalată o direcție.

DIRECTORAT s.n. 1. Funcția de director și durata cît ea este deținută de cineva. ♦ Local unde funcționează o direcție. 2. Consiliu de cinci persoane care a guvernat Franța între 1795 și 1799. [Cf. fr. directorat].

DIRECTORAT s. n. 1. funcția de director și durata cât ea este deținută de cineva. ◊ local unde funcționează o direcție. 2. consiliu de cinci persoane care a guvernat Franța între 1795 și 1799; directoriu. (< fr. directorat)

DIRECTORAT ~e n. 1) Funcția de director. 2) Perioadă de timp cât își exercită cineva funcția de director. 3) Clădirea în care își are sediul conducerea unei instituții sau a unei întreprinderi; direcție. /<fr. directorat

directorat n. funcțiune de director și durata ei.

* directorát n., pl. e (d. director). Funcțiunea de director. Durata eĭ. Cancelaria directoruluĭ.

Dicționare morfologice

Indică formele flexionare ale cuvintelor (conjugări, declinări).

directorat s. n., pl. directorate

directorat s. n., pl. directorate

directorat s. n., pl. directorate

Dicționare enciclopedice

Definiții enciclopedice

DIRECTORÁT, formă de guvernământ a Republicii Franceze, creată pe baza Constituției anului III; format din cinci membri (directori). Au fost două directorate: 1795-1797 și 1797-1799. În urma loviturii de stat a lui Bonaparte, din 18-19 brumar (1799), D. este răsturnat și se instaurează Consulatul.

Intrare: directorat
directorat substantiv neutru
substantiv neutru (N1)
Surse flexiune: DOR
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
  • directorat
  • directoratul
  • directoratu‑
plural
  • directorate
  • directoratele
genitiv-dativ singular
  • directorat
  • directoratului
plural
  • directorate
  • directoratelor
vocativ singular
plural
* forme elidate și forme verbale lungi – (arată)
info
Aceste definiții sunt compilate de echipa dexonline. Definițiile originale se află pe fila definiții. Puteți reordona filele pe pagina de preferințe.
arată:

directorat, directoratesubstantiv neutru

  • 1. Funcția de director; perioadă cât cineva este director. DEX '09 DEX '98 DLRLC DN
  • 2. Consiliu de cinci persoane care a guvernat Franța între 1795 și 1799. DN MDN '00
    sinonime: directoriu
etimologie:

info Lista completă de definiții se află pe fila definiții.