26 de definiții pentru diamant

din care

Dicționare explicative

Explică cele mai întâlnite sensuri ale cuvintelor.

DIAMANT, diamante, s. n. 1. Varietate cristalină de carbon, de obicei transparentă și cu luciu puternic, având cea mai mare duritate dintre toate mineralele și folosită ca piatră prețioasă sau la diverse unelte de șlefuit, de tăiat etc.; adamant. 2. Unealtă pentru tăiatul sticlei, alcătuită dintr-un diamant (1) comun fixat într-un suport metalic cu mâner. 3. Cel mai mic corp de literă de tipar. [Pr.: di-a-] – Din fr. diamant.

diamant sn [At: (a. 1686) IORGA, S. D. VII, 183 / V: (îvr) dea~,[1] (înv) diia~, (reg) dieman, dinoman, dinomen / P: di-a~ / Pl: ~e, (înv) ~nți, ~uri / E: fr diamant, ger Diamant] 1 Varietate cristalină și transparentă a carbonului, care are cea mai mare duritate dintre toate mineralele, utilizată la diverse unelte de șlefuit, de tăiat și zgâriat, iar în varietățile perfect transparente, ca piatră prețioasă Si: (îvp) adamant. 2 (Îs) Disc de ~ Distincție acordată cântăreților de muzică ușoară de mare succes. 3 Unealtă pentru tăiatul sticlei, alcătuită dintr-un diamant (1) comun fixat într-un suport metalic cu mâner. 4 Cel mai mic corp de literă de tipar folosită în prezent în tipografie. 5 Loc unde brațele unei ancore se unesc cu fusul. 6 Linguriță de metal cu suprafața exterioară acoperită cu bucățele fine de diamant (1), folosită în stomatologie.

  1. Variantă neconsemnată ca intrare principală. — gall

DIAMANT, diamante, s. n. 1. Varietate cristalină de carbon, de obicei transparentă și cu luciu puternic, având cea mai mare duritate dintre toate mineralele și folosită ca piatră prețioasă sau la diverse unelte de șlefuit, de tăiat și zgâriat; adamant. 2. Unealtă pentru tăiatul sticlei, alcătuită dintr-un diamant (1) comun fixat într-un suport metalic cu mâner. 3. Cel mai mic corp de literă de tipar. [Pr.: di-a-] – Din fr. diamant.

DIAMANT, diamante, s. n. 1. Varietate cristalină și transparentă de carbon, avînd cea mai mare duritate dintre toate mineralele; varietățile nobile se folosesc ca pietre prețioase, iar cele comune la șlefuit, perforat și zgîriat. În depărtarea și înălțimea lui, Hăsmașul Mare pare o legendară cetate, cuprinsă de flăcări. Dar, asemeni incendiilor secrete de pe fața diamantelor, flăcările acestea nu o consumă, ci și mai mult o întăresc. BOGZA, C. O. 14. Prețuiesc la el unele virtuți pe care le poartă ca pe niște diamante. SADOVEANU, Z. C. 98. Eram convins că nu confund nasturele de sticlă cu diamantul. CAMIL PETRESCU, T. II 309. ◊ (Metaforic) Boarea răcoroasă punea pe flori și pe ierburi diamantele zorilor. CAMILAR, T. 156. Pe Marmara licăreau fluturi de diamante. SADOVEANU, Z. C. 276. Pulbere de diamante cade fină ca o bură. EMINESCU, O. I 142. 2. Unealtă făcută dintr-o bucată mică de diamant (1) comun, fixat într-un suport metalic cu mîner și folosită la tăiatul sticlei. Și strigătul nostru adînc, unit, pătimaș, Să fie car de asalt, Să fie dur, Să despice, să taie, Cum despică și taie un diamant, Și să unească. BANUȘ, B. 110. Boul-bălții... zgîrie oglinda tihnită a apelor, întocmai ca un diamant pe care o mînă ageră l-ar trece pe fața unui geam. MACEDONSKI, O. III 4. 3. (Tipogr.) Numele unui corp mic de literă. – Pronunțat: di-a-.Pl. și: (învechit) diamanturi (BĂLCESCU, O. II 265), (s. m.) diamanți (BOLINTINEANU, O. 363).

DIAMANT s.n. 1. Varietate cristalină și transparentă a carbonului, care are cea mai mare duritate dintre toate mineralele; se folosește ca piatră prețioasă, ca abraziv etc. 2. Unealtă formată dintr-o bucățică de diamant (1) fixată pe un suport cu mîner, care se folosește la tăiatul sticlei. ♦ Linguriță de metal cu suprafața exterioară acoperită cu țăndări fine de diamant (1), folosită în dentistică. 3. Corp mic de literă. 4. Vîrf de ancoră. [Pl. -te, -turi. / cf. fr. diamant, germ. Diamant < gr. adamas].

DIAMANT s. n. 1. varietate de carbon pur, cristalizat, incolor și transparent, cu luciri puternice; cel mai dur dintre toate mineralele, folosit ca piatră prețioasă, ca abraziv etc. 2. unealtă formată dintr-o bucățică de diamant (1) fixată pe un suport cu mâner, care se folosește la tăiatul sticlei. ◊ linguriță de metal cu suprafața exterioară acoperită cu țăndări fine de diamant (1), folosită în dentistică. 3. cel mai mic corp de literă de tipar. 4. extremitatea inferioară a fusului unei ancore. (< fr. diamant, /3/ germ. Diamant)

DIAMANT ~e n. 1) Piatră scumpă transparentă, foarte strălucitoare și foarte dură 2) Instrument de tăiat sticlă, având la un capăt o lamă din astfel de piatră. [Sil. di-a-] /<fr. diamant

diamant n. 1. cea mai prețioasă și mai vârtoasă dintre pietrele scumpe: diamantul e carbon pur cristalizat; 2. fig. ceva neprețuit, nestemată; 3. bucată de diamant cu care se taie sticla; 4. în tipografie: caractere de patru puncte.

* diamánt n., pl. e și (vechĭ) urĭ (ngr. diamánti, d. vgr. adamas, adámantos, adică „neîmblînzit, oțel, diamant”, de unde și lat. adamas, -antís; fr. diamant). Cea maĭ prețuită din toate petrele prețioase. – Acest corp, care nu e decît cărbune pur cristalizat, e mineralu cel maĭ strălucitor, maĭ dur și maĭ limpede. E insolubil în toți agenții chimicĭ; zgîrie toate corpurile și nu-l zgîrie nicĭ unu, din care cauză nu poate fi cioplit de cît cu propriu luĭ praf. Pin strălucirea și raritatea luĭ e un obĭect de lux și de găteală, servește geamgiilor la tăĭatu sticleĭ, ceasornicarilor la facerea pivoturilor de ceasornic și șlefuitorilor la lustruirea gemelor. Se găsește maĭ ales în India, Brazilia, sudu Africiĭ și Australia. Principalele diamante marĭ sînt: Koh-i-noor (muntele luminiĭ), de 106 carate; Regentu (numit așa fiind-c’a fost cumpărat în timpul minoritățiĭ luĭ Ludovic XV de Ducele de Orléans pe atuncĭ regentu Franciiĭ), de 136 de carate (Diamantele Coroaneĭ se numeaŭ în Francia gĭuvaĭerurile care făceaŭ parte din dotațiunea mobiliară a suveranuluĭ); cel din corona Aiustriiĭ; cel din corona țaruluĭ, numit Orlov; Excelsior, găsit în Transvaal, de 972 de carate, decĭ maĭ mult de cît toate marile diamante la un loc. V. brilant și corindon.

adamant[1] sn vz diamant

  1. Variantă neconsemnată la intrarea principală. — gall

aghiamant[1] sn vz diamant

  1. Variantă neconsemnată la intrarea principală. — gall

aghimant[1] sn vz diamant

  1. Variantă neconsemnată la intrarea principală. — gall

AGHIAMANT (pl. -ante) sn. Tr.-Carp. 💎 Diamant [ung. gyémánt].

Dicționare morfologice

Indică formele flexionare ale cuvintelor (conjugări, declinări).

diamant (desp. di-a-) s. n., pl. diamante

diamant (di-a-) s. n., pl. diamante

diamant s. n. (sil. di-a-), pl. diamante

Dicționare relaționale

Indică relații între cuvinte (sinonime, antonime).

DIAMANT s. (MIN.) (înv. și pop.) adamant, (înv.) olmaz.

DIAMANT s. (MIN.) (înv. și pop.) adamant, (înv.) olmaz.

Dicționare etimologice

Explică etimologiile cuvintelor sau familiilor de cuvinte.

diamant (diamante), s. n. – Piatră prețioasă, varietate cristalină de carbon. – Var. ad(i)amant, adimant, ghimant. Mr. diamantă, ğamande, megl. diaman. Ngr. διαμάντι; var., influențată de mag. gyémánt (Tiktin). Sec. XVII. – Der. diamanticale, s. f. (bijuterii, podoabe, diamante), din ngr. διαμαντιϰά (Tiktin; Gáldi 170); diamantin, adj. (strălucitor ca diamantul).

Dicționare specializate

Explică înțelesuri specializate ale cuvintelor.

diamant, (engl.= diamond) C nativ; modificație cubică cu stuctură reticulară tridimensională. Min. etalon cu duritate maximă, 10, în scara lui Mohs. Este transparent, incolor și cu luciu adamantin. Se asociază cu rocile vulcanice bazice și se concentrează pe cale naturală în aluviunile râurilor din jurul surselor primare. D. este o foarte apreciată piatră prețioasă; cristalele naturale se șlefuiesc artificial și se montează în bijuterii. D. mari au fost botezate Koh-I-Nor (186 carate), Orlov (196), Imperial (457), Cullinan (3 025). V. și grafit.

diamant, diamante, s.n. – Varietate cristalină de carbon. ♦ Diamant de Maramureș: 1. (geol.) Piatră semiprețioasă; varietate de cuarț transparent și clar, cristalizat în forme geometrice perfecte; dragă, dragomită, cristal de stâncă. Se întâlnește la Bocicoiu Mare, pe râul Potok, în galeriile minei din Baia-Sprie, în hotarele satelor Stejera, Văleni, Buciumi, Ciolt, Berchezoaia, hotarul comunei Sarasău, Câmpulung la Tisa și Săpânța. Diamantele de Maramureș se prezintă sub formă de mici cristale de 0,25 m – 4 mm, acumulate într-un strat de nisip de 2-3 m grosime (Monumente, 1976: 57). „În anii 1414 – 1418, o suită de maramureșeni, condusă de vicecomitele Seneslau de Dolha, a însoțit pe Sigismund la Consiliul ecumenic din Konstanz, unde au făcut furori din cauza giuvaerurilor mari care le împodobeau mâinile și armura. De fapt, acestea nu erau decât un fel de cuarț, numit Diamant de Maramureș, care-ți dă iluzia unui diamant veritabil” (Filipașcu, 1940: 59). 2. Numele unui trofeu acordat echipelor de mineri care obțineau cele mai bune rezultate în întrecerile socialiste, în perioada regimului comunist. Prima ediție, în 1976. – Din fr. diamant (DEX).

aghimant, s.n. v. adimant („diamant”).

Intrare: diamant
diamant1 (pl. -e) substantiv neutru
  • silabație: di-a-mant info
substantiv neutru (N1)
Surse flexiune: DOR
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
  • diamant
  • diamantul
  • diamantu‑
plural
  • diamante
  • diamantele
genitiv-dativ singular
  • diamant
  • diamantului
plural
  • diamante
  • diamantelor
vocativ singular
plural
diamant2 (pl. -uri) substantiv neutru
substantiv neutru (N24)
învechit
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
  • diamant
  • diamantul
  • diamantu‑
plural
  • diamanturi
  • diamanturile
genitiv-dativ singular
  • diamant
  • diamantului
plural
  • diamanturi
  • diamanturilor
vocativ singular
plural
diamant3 (pl. -i) substantiv masculin
substantiv masculin (M3)
învechit
Surse flexiune: DLRLC
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
  • diamant
  • diamantul
  • diamantu‑
plural
  • diamanți
  • diamanții
genitiv-dativ singular
  • diamant
  • diamantului
plural
  • diamanți
  • diamanților
vocativ singular
plural
substantiv neutru (N1)
Surse flexiune: DOR
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
  • adamant
  • adamantul
  • adamantu‑
plural
  • adamante
  • adamantele
genitiv-dativ singular
  • adamant
  • adamantului
plural
  • adamante
  • adamantelor
vocativ singular
plural
substantiv neutru (N1)
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
  • diiamant
  • diiamantul
plural
  • diiamante
  • diiamantele
genitiv-dativ singular
  • diiamant
  • diiamantului
plural
  • diiamante
  • diiamantelor
vocativ singular
plural
substantiv neutru (N1)
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
  • dieman
  • diemanul
plural
  • diemane
  • diemanele
genitiv-dativ singular
  • dieman
  • diemanului
plural
  • diemane
  • diemanelor
vocativ singular
plural
substantiv neutru (N1)
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
  • dinoman
  • dinomanul
plural
  • dinomane
  • dinomanele
genitiv-dativ singular
  • dinoman
  • dinomanului
plural
  • dinomane
  • dinomanelor
vocativ singular
plural
substantiv neutru (N1)
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
  • dinomen
  • dinomenul
plural
  • dinomene
  • dinomenele
genitiv-dativ singular
  • dinomen
  • dinomenului
plural
  • dinomene
  • dinomenelor
vocativ singular
plural
aghiamant substantiv neutru
substantiv neutru (N1)
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
  • aghiamant
  • aghiamantul
plural
  • aghiamante
  • aghiamantele
genitiv-dativ singular
  • aghiamant
  • aghiamantului
plural
  • aghiamante
  • aghiamantelor
vocativ singular
plural
substantiv neutru (N1)
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
  • aghimant
  • aghimantul
plural
  • aghimante
  • aghimantele
genitiv-dativ singular
  • aghimant
  • aghimantului
plural
  • aghimante
  • aghimantelor
vocativ singular
plural
* forme elidate și forme verbale lungi – (arată)
info
Aceste definiții sunt compilate de echipa dexonline. Definițiile originale se află pe fila definiții. Puteți reordona filele pe pagina de preferințe.
arată:

diamant, diamantesubstantiv neutru

  • 1. Varietate cristalină de carbon, de obicei transparentă și cu luciu puternic, având cea mai mare duritate dintre toate mineralele și folosită ca piatră prețioasă sau la diverse unelte de șlefuit, de tăiat etc. DEX '09 MDA2 DEX '98 DLRLC DN
    sinonime: adamant olmaz diminutive: diamănțel
    • format_quote În depărtarea și înălțimea lui, Hăsmașul Mare pare o legendară cetate, cuprinsă de flăcări. Dar, asemeni incendiilor secrete de pe fața diamantelor, flăcările acestea nu o consumă, ci și mai mult o întăresc. BOGZA, C. O. 14. DLRLC
    • format_quote Prețuiesc la el unele virtuți pe care le poartă ca pe niște diamante. SADOVEANU, Z. C. 98. DLRLC
    • format_quote Eram convins că nu confund nasturele de sticlă cu diamantul. CAMIL PETRESCU, T. II 309. DLRLC
    • format_quote metaforic Boarea răcoroasă punea pe flori și pe ierburi diamantele zorilor. CAMILAR, T. 156. DLRLC
    • format_quote metaforic Pe Marmara licăreau fluturi de diamante. SADOVEANU, Z. C. 276. DLRLC
    • format_quote metaforic Pulbere de diamante cade fină ca o bură. EMINESCU, O. I 142. DLRLC
    • chat_bubble (în) sintagmă Disc de diamant = distincție acordată cântăreților de muzică ușoară de mare succes. MDA2
  • 2. Unealtă pentru tăiatul sticlei, alcătuită dintr-un diamant comun fixat într-un suport metalic cu mâner. DEX '09 MDA2 DEX '98 DLRLC DN
    • format_quote Și strigătul nostru adînc, unit, pătimaș, Să fie car de asalt, Să fie dur, Să despice, să taie, Cum despică și taie un diamant, Și să unească. BANUȘ, B. 110. DLRLC
    • format_quote Boul-bălții... zgîrie oglinda tihnită a apelor, întocmai ca un diamant pe care o mînă ageră l-ar trece pe fața unui geam. MACEDONSKI, O. III 4. DLRLC
    • 2.1. Linguriță de metal cu suprafața exterioară acoperită cu țăndări fine de diamant, folosită în dentistică. DN
  • 3. Cel mai mic corp de literă de tipar. DEX '09 MDA2 DEX '98 DLRLC DN
  • 4. Vârf de ancoră. DN
    • diferențiere Loc unde brațele unei ancore se unesc cu fusul. MDA2
  • 5. Linguriță de metal cu suprafața exterioară acoperită cu bucățele fine de diamant, folosită în stomatologie. MDA2
etimologie:

info Lista completă de definiții se află pe fila definiții.