16 definiții pentru curmal

din care

Dicționare explicative

Explică cele mai întâlnite sensuri ale cuvintelor.

CURMAL, curmali, s. m. Arbore exotic din familia palmierilor, cu trunchiul înalt până la 25 m, cu frunze mari de 2-3 m și cu fructe comestibile (Phoenix dactylifera). – Din curmală (derivat regresiv).

CURMAL, curmali, s. m. Arbore exotic din familia palmierilor, cu trunchiul înalt până la 25 m, cu frunze mari de 2-3 m și cu fructe comestibile (Phoenix dactylifera). – Din curmală (derivat regresiv).

curmal sm [At: PONTBRIANT, D. / V: hu~, curm / Pl: ~i / E: drr curmală] Arbore exotic din familia palmierilor, cu trunchiul înalt până la 25 m, cu frunze mari, de 2-3 m și cu fructe comestibile Si: (reg) finic, gurmață (Phoenix dactyliphera).

CURMAL, curmali, s. m. Arbore din familia palmierilor, cu trunchiul gros și înalt pînă la 20 m, care crește în regiunile calde; se cultivă și la noi, ca plantă decorativă, pentru frumusețea frunzelor sale penate (Phoenix dactylifera). Curmalii o-nfășoară c-o umbră albăstrie. MACEDONSKI, O. I 143.

CURMAL ~i m. Arbore din familia palmierilor, care crește în regiunile calde, cu fructe ovale sau sferice, suculente și hrănitoare. /Din curmală

curmal m. arbore din familia palmierilor, crește în regiunile calde (Africa); se cultivă și la noi ca plantă decorativă și pentru fructele sale comestibile (Phoenix dactilifera). [Turc. KHORMÁ: forma curmal e abstrasă din pl. curmale].

curmál m., pl. (d. curma, curmale). Palmier, pomu care produce curmale (phoenix ductylifera). – Vechĭ și hurmal.

Dicționare morfologice

Indică formele flexionare ale cuvintelor (conjugări, declinări).

Dicționare relaționale

Indică relații între cuvinte (sinonime, antonime).

CURMAL s. (BOT.; Phoenix dactylifera) (înv.) finic.

CURMAL s. (BOT.; Phoenix dactylifera) (înv.) finic.

Dicționare enciclopedice

Definiții enciclopedice

PHOENIX L., CURMAL, fam. Palmae. Gen originar din zonele tropicale și subtropicale ale Africii și Asiei, cca 11 specii, trunchiuri neramificate, drepte, cu cicatricele pețiolurilor sau resturilor de pețioli căzuți. Are port grațios datorită frunzelor sale fin-penate, compuse din foliole alterne. Flori mici și numeroase, unisexuat-dioice (caliciul cu 3 dinți, cele mascule cu 6 stamine, cele femele cu 3 cârpele), reunite într-un spadice ramificat, pendent, prevăzut cu o spată. Fruct cărnos, monosperm.

Phoenix canariensis Chabaud. Specie cu frunzele tinere învelite într-o membrană maro-închis (la plantele mature recurbate, la celelalte drepte), pinulele inferioare reduse și transformate în spini. Trunchi cilindric, scurt și gros. Specie viguroasă cu coroană frumoasă, iernează în seră rece. Fructe comestibile (curmale).

Phoenix dactylifera L. Specie cu frunze grupate terminal pe tulpină, imparipenat-compuse, scurt-pețiolate, lungi de 2,5-3 m, foliole liniar-lanceolate, acute, rigide, cele de la bază transformate în spini. Arbore cu tulpină cilindrică, neramificată. Frunzele (curmale) sînt comestibile. Se cultivă în sere temperate.

Intrare: curmal
substantiv masculin (M1)
Surse flexiune: DOR
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
 • curmal
 • curmalul
 • curmalu‑
plural
 • curmali
 • curmalii
genitiv-dativ singular
 • curmal
 • curmalului
plural
 • curmali
 • curmalilor
vocativ singular
plural
hurmal
Nu există informații despre paradigma acestui cuvânt.
* forme elidate și forme verbale lungi – (arată)
info
Aceste definiții sunt compilate de echipa dexonline. Definițiile originale se află pe fila definiții. Puteți reordona filele pe pagina de preferințe.
arată:

curmal, curmalisubstantiv masculin

 • 1. Arbore exotic din familia palmierilor, cu trunchiul înalt până la 25 m, cu frunze mari de 2-3 m și cu fructe comestibile (Phoenix dactylifera). DEX '09 DEX '98 DLRLC
  sinonime: finic
  • format_quote Curmalii o-nfășoară c-o umbră albăstrie. MACEDONSKI, O. I 143. DLRLC
etimologie:

info Lista completă de definiții se află pe fila definiții.