22 de definiții pentru crep (pânză)
din care- explicative (13)
- morfologice (4)
- relaționale (2)
- etimologice (2)
- specializate (1)
Dicționare explicative
Explică cele mai întâlnite sensuri ale cuvintelor.
CREP, (3) crepuri, s. n. 1. Cauciuc natural, de culoare albă-gălbuie, din care se fac tălpi pentru încălțăminte. 2. Țesătură subțire, încrețită, din fire de mătase sau de lână suprarăsucite. ◊ Crep satin = țesătură cu una dintre fețe mată și cu cealaltă lucioasă. ♦ Bucată dintr-o asemenea țesătură, de culoare neagră, care se poartă la braț, la rever sau la pălărie în semn de doliu. 3. (La pl.) Sorturi de crep (2). – Din fr. crêpe.
crep3 sn [At: DA ms / Pl: ~uri / E: fr crêpe] 1 Cauciuc natural de culoare alb-gălbuie, preparat din latex, prin coagulare cu acid acetic, folosit pentru tălpi la încălțăminte. 2 (Îs) Pantofi cu (sau de) ~ Pantofi cu talpă de crep3 (1).
- sursa: MDA2 (2010)
- adăugată de blaurb.
- acțiuni
crep2 sn [At: ALECSANDRI, P. III, 88 / Pl: ~uri / E: fr crêpe] 1-2 (Văl din) țesătură subțire, fină, ondulată, din fire de mătase sau lână suprarăsucite Si: (înv) zăbranic. 3 Bucată de crep (2) negru, purtată la pălărie, la braț sau la rever în semn de doliu. 4 (Îc) ~-satin Țesătură cu una dintre fețe mată, iar cealaltă lucioasă.
- sursa: MDA2 (2010)
- adăugată de blaurb.
- acțiuni
crep1 sn [At: LB / Pl: ~uri / E: ger Krippe] (Gmsr) 1 Scară de deasupra ieslei Si: (reg) creplă (1). 2 Jgheab de adăpat vitele, dintr-un trunchi de copac scobit Si: (reg) creplă (2).
- sursa: MDA2 (2010)
- adăugată de blaurb.
- acțiuni
CREP, crepuri, s. n. 1. Cauciuc natural, de culoare albă-gălbuie, din care se fac tălpi pentru încălțăminte. 2. Țesătură subțire, încrețită, din fire de mătase sau de lână suprarăsucite. ◊ Crep satin = țesătură cu una dintre fețe mată și cu cealaltă lucioasă. ♦ Bucată dintr-o asemenea țesătură, de culoare neagră, care se poartă la braț, la rever sau la pălărie în semn de doliu. – Din fr. crêpe.
- sursa: DEX '98 (1998)
- adăugată de LauraGellner
- acțiuni
CREP2 s. n. Țesătură subțire, încrețită, de mătase sau, uneori, de lină. Pe un pod pășește alene fiica unui mandarin, Sub cartelul de crep galbin care-l pleacă despre soare. ALECSANDRI, P. III 88. ◊ Bucată dintr-o asemenea țesătură, de culoare neagră, care se poartă mai ales la braț sau la pălărie în semn de doliu. Crepul de doliu face pată, mărginind lumina și întunecînd-o. ANGHEL, PR. 61.
- sursa: DLRLC (1955-1957)
- adăugată de blaurb.
- acțiuni
CREP2 s.n. Țesătură subțire, de mătase sau de lînă, cu suprafața ușor încrețită. ♦ Bucată neagră dintr-o astfel de țesătură, purtată (la rever) în semn de doliu. [< fr. crêpe].
- sursa: DN (1986)
- adăugată de LauraGellner
- acțiuni
CREP s. n. 1. cauciuc natural, alb-gălbui și translucid, obținut prin coagularea latexului cu acid acetic sau formic, pentru tălpi la încălțăminte. 2. țesătură subțire de mătase sau de lână, cu fața ușor încrețită. ◊ bucată neagră dintr-o astfel de țesătură purtată (la rever) în semn de doliu. (< fr. crêpe)
- sursa: MDN '00 (2000)
- adăugată de raduborza
- acțiuni
CREP1 n. 1) Țesătură fină de lână sau de mătase, ușor încrețită. 2) Bucată din această stofă, de culoare neagră, care se prinde la haine în semn de doliu. /<fr. crêpe
- sursa: NODEX (2002)
- adăugată de siveco
- acțiuni
crep n. 1. zăbranic, stofă de mătase sau de lână, ușoarâ și cam încrețită; 2. bucată de crep ce se poartă în semn de doliu și care se pune obișnuit la pălărie sau la braț (=fr. crêpe).
- sursa: Șăineanu, ed. VI (1929)
- adăugată de blaurb.
- acțiuni
1) crep n., pl. urĭ (germ. krippe. ĭesle). Trans. Munt. Troacă (jgheab) dintr’un trunchĭ (saŭ și de peatră) pusă la o fîntînă saŭ la un izvor p. a adăpa vitele: în dosu fîntîniĭ era un crep pentru adăpat vitele (Vl. – Univ. 4 ĭun. 1910, 1, 6). – Și creplă, f., pl. e.
- sursa: Scriban (1939)
- adăugată de LauraGellner
- acțiuni
*2) crep n., pl. urĭ (fr. crêpe d. lat. crĭspus, creț. V. crispez). Un fel de stofă străvezie de mătase orĭ de lînă fină. Crep de China, crep maĭ des de cît cel obișnuit și din care se fac eșarpe, șalurĭ ș. a. Bucată neagră din această stofă care se poartă în semn de doliŭ. – V. fludă, zăbranic.
- sursa: Scriban (1939)
- adăugată de LauraGellner
- acțiuni
ZĂBRANIC (pl. -ice) sn. = CREP: zări o femeie zăcînd înfășurată într’o lungă maramă de ~ negru (ODOB.); Puterea nopții se așează Ca un ~ pe pămînt (VLAH.); n’aș voi să-ți pui cununie pe cap și ~ negru la mînă (DLVR.); m’a trimes doamna de jos la cea de sus, să-mi spele un ~ în apă rece (GOR.), ghicitoare despre „ceară” [bg. zabradnikŭ].
- sursa: CADE (1926-1931)
- adăugată de Ciubzzz
- acțiuni
Dicționare morfologice
Indică formele flexionare ale cuvintelor (conjugări, declinări).
crep s. n., (sorturi) pl. crepuri
- sursa: DOOM 3 (2021)
- adăugată de gall
- acțiuni
crep s. n., (sorturi) pl. crepuri
- sursa: DOOM 2 (2005)
- adăugată de raduborza
- acțiuni
crep s. n., (sorturi) pl. crepuri
- sursa: Ortografic (2002)
- adăugată de siveco
- acțiuni
crep (nu: crêpe)
- sursa: MDO (1953)
- adăugată de Ladislau Strifler
- acțiuni
Dicționare relaționale
Indică relații între cuvinte (sinonime, antonime).
CREP s. 1. v. crepdeșin. 2. zăbranic. (O lungă maramă de ~ negru.)
- sursa: Sinonime (2002)
- adăugată de siveco
- acțiuni
CREP s. zăbranic. (O lungă maramă de ~ negru.)
- sursa: Sinonime82 (1982)
- adăugată de LauraGellner
- acțiuni
Dicționare etimologice
Explică etimologiile cuvintelor sau familiilor de cuvinte.
crep (crepuri), s. n. – 1. Țesătură subțire. – 2. Talpă de cauciuc. Fr. crêpe. – Der. crepdeșin, s. n., din fr. crêpe de Chine, termen comercial; crepon, s. n., din fr. crépon.
- sursa: DER (1958-1966)
- adăugată de blaurb.
- acțiuni
crep (crepuri), s. n. – 1. Iesle. – 2. Jgheab. – Var. creplă. Germ. Krippe, prin intermediul pronunțării săs. Krep (Pușcariu, Dacor., II, 599). Rar, în Trans.
- sursa: DER (1958-1966)
- adăugată de blaurb.
- acțiuni
Dicționare specializate
Explică înțelesuri specializate ale cuvintelor.
crep, crepuri, s.n. (reg.) 1. scara de deasupra ieslei din care mănâncă caii fânul. 2. jghiab de adăpat vitele.
- sursa: DAR (2002)
- adăugată de blaurb.
- acțiuni
substantiv neutru (N24) Surse flexiune: DOR | nearticulat | articulat | |
nominativ-acuzativ | singular |
|
|
plural |
|
| |
genitiv-dativ | singular |
|
|
plural |
|
| |
vocativ | singular | — | |
plural | — |
crep, crepurisubstantiv neutru
- 1. Țesătură subțire, încrețită, din fire de mătase sau de lână suprarăsucite. DLRLC DEX '09 DN
- Pe un pod pășește alene fiica unui mandarin, Sub cartelul de crep galbin care-l pleacă despre soare. ALECSANDRI, P. III 88. DLRLC
- 1.1. Crep satin = țesătură cu una dintre fețe mată și cu cealaltă lucioasă. DEX '09
- 1.2. Bucată dintr-o asemenea țesătură, de culoare neagră, care se poartă la braț, la rever sau la pălărie în semn de doliu. DLRLC DEX '09 DN
- Crepul de doliu face pată, mărginind lumina și întunecînd-o. ANGHEL, PR. 61. DLRLC
-
-
-
etimologie:
- crêpe DEX '09 DN