10 definiții pentru compensare


Dicționare explicative

Explică cele mai întâlnite sensuri ale cuvintelor.

COMPENSÁRE, compensări, s. f. Acțiunea de a (se) compensa și rezultatul ei. – V. compensa.

COMPENSÁRE, compensări, s. f. Acțiunea de a (se) compensa și rezultatul ei. – V. compensa.

compensare sf [At: DA / Pl: ~sări / E: compensa] 1-2 Înlocuirea a ceva consumat sau cheltuit prin altceva (egal ca valoare) Si: compensație. 3 Echilibrare Si: compensație. 4 Îndreptarea unui rău printr-un bine Si: compensație. 5 Răsplătire Si: compensație. 6 Despăgubire. 7-8 (Fiz) Micșorare (sau anulare) a unui efect sau a unei acțiuni Si: compensație. 9-10 (Med) Reducerea sau revenirea la o stare de funcționare normală, de echilibru Si: compensație.

COMPENSÁRE, compensări, s. f. Acțiunea de a compensa și rezultatul ei; compensație.

COMPENSÁRE s.f. Acțiunea de a (se) compensa și rezultatul ei; compensație. ♦ Schimb prin care cumpărările și vânzările se fac prin trecere de la un proprietar la altul fără a deplasa titluri sau bani. [< compensa].

COMPENSÁRE s. f. 1. acțiunea de a (se) compensa. 2. restabilire a echilibrului proceselor psihofiziologice prin reacții sau impulsuri orientate în sens opus. ◊ mecanism biologic de menținere și redresare a funcțiilor vitale ale organismului, în cazul lezării sau îndepărtării unor organe ori părți anatomice. 3. operație comercială, constând dintr-un schimb echivalent de mărfuri și servicii între vânzător și cumpărător, fără utilizarea mijloacelor de plată. ◊ operație financiară prin care se reglează raportul dintre vânzare și puterea de cumpărare. 4. retribuție pentru un drept nefolosit. 5. reducere sau anulare a tensiunii electrice aplicate unui circuit prin introducerea unei tensiuni electromotoare suplimentare. (< compensa)


Dicționare morfologice

Se indică corespondența dintre forma de bază a unui cuvânt și flexiunile sale.

compensáre s. f., g.-d. art. compensắrii; pl. compensắri

compensáre s. f., g.-d. art. compensării; pl. compensări


Dicționare relaționale

Nu reprezintă definiții, ci se indică relații între cuvinte.

COMPENSÁRE s. 1. echilibrare. (~ celor două fenomene.) 2. v. despăgubire.

COMPENSARE s. 1. echilibrare. (~ celor două fenomene.) 2. compensație, daune (pl.), despăgubire, reparație, (înv. și pop.) mulțumire, (înv.) dezdăunare, indemnizație, (turcism înv.) adet. (Ce ~ i-a oferit pentru pagubele pricinuite?)


Dicționare specializate

Aceste definiții explică de obicei numai înțelesuri specializate ale cuvintelor.

COMPENSARE a) reducerea momentelor care acționează asupra suprafețelor de comandă ale unei aeronave în scopul ușurării pilotării acesteia. Compensarea poate fi: statică (prin apropierea axei de rotație de centrul de greutatea al suprafeței mobile) și aerodinamică (prin crearea unor momente aerodinamice cu ajutorul unor dispozitive fixate pe părțile mobile), b) corectarea erorilor date de busolă după montarea ei la bordul unei aeronave, operație prin care se reduce la minimum influența magnetismului aeronavei asupra rozei compasului magnetic, realizată printr-un sistem de magneți și bare de fier moale introduse în suportul compasului și a unor sfere din fier moale dispuse de o parte și de alta a cutiei compasului. Prin orientarea aeronavei, după care se determină deviația rămasă și se întocmește un tabel de deviații care se utilizează pentru convertirea drumurilor aeronavei și a revelmentelor citite pe compasul magnetic. Sin. compensarea deviației compasului magnetic.

Intrare: compensare
compensare substantiv feminin
substantiv feminin (F113)
Surse flexiune: DOR
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
 • compensare
 • compensarea
plural
 • compensări
 • compensările
genitiv-dativ singular
 • compensări
 • compensării
plural
 • compensări
 • compensărilor
vocativ singular
plural

compensare

 • 1. Acțiunea de a (se) compensa și rezultatul ei.
  surse: DEX '09 DEX '98 DLRLC DN sinonime: compensație despăgubire echilibrare
  • 1.1. Restabilire a echilibrului proceselor psihofiziologice prin reacții sau impulsuri orientate în sens opus.
   surse: MDN '00
   • 1.1.1. Mecanism biologic de menținere și redresare a funcțiilor vitale ale organismului, în cazul lezării sau îndepărtării unor organe ori părți anatomice.
    surse: MDN '00
  • 1.2. Schimb prin care cumpărările și vânzările se fac prin trecere de la un proprietar la altul fără a deplasa titluri sau bani.
   surse: DN
   • 1.2.1. Operație financiară prin care se reglează raportul dintre vânzare și puterea de cumpărare.
    surse: MDN '00
  • 1.3. Retribuție pentru un drept nefolosit.
   surse: MDN '00
  • 1.4. Reducere sau anulare a tensiunii electrice aplicate unui circuit prin introducerea unei tensiuni electromotoare suplimentare.
   surse: MDN '00

etimologie:

 • vezi compensa
  surse: DEX '09 DEX '98 DN