10 definiții pentru cola (arbore) kola

cóla smi [At: DEX2 / E: fr cola, kola] Arbore tropical cu frunze albe sau roșii de forma unei nuci, care conțin alcaloizi stimulanți (Cola nitida).

CÓLA1, cola, s. m. Arbore exotic, înalt de 10-15 m, cu fructe albe sau roșii de mărimea unei nuci, care conțin alcaloizi stimulanți (Cola nitida). – Din fr. cola, kola.

COLA1 s. f. invar. Arbore tropical cu fructe albe sau roșii de forma unei nuci, care conțin alcaloizi stimulanți (Cola nitida). – Din fr. cola, kola.

cóla1 (arbore) s. m., pl. cóla

CÓLA s.m.invar. Arbore tropical ale cărui fructe conțin cafeină și teobromină. // s.n. Băutură preparată din fructul acestui arbore. [Scris și kola. / < fr. cola, kola < cuv. sudanez].

CÓLA1 s. m. inv. arbore tropical ale cărui fructe conțin cafeină și teobromină. (< fr. cola, kola)

CÓLA m. 1) Arbore tropical cu fructe în formă de nucă care conțin cofeină și substanțe tanante. 2) Fructul acestui arbore. 3) Băutură răcoritoare preparată din fructul acestui arbore. /<fr. cola, kola

KÓLA s. m. Arbore tropical al cărui fruct în formă de nucă conține multă cafeină și se întrebuințează în medicină și în industria alimentară.

KÓLA s.m.invar. v. cola.

Intrare: cola (arbore)
substantiv masculin (M999)
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular cola
plural cola
genitiv-dativ singular
plural
vocativ singular
plural
substantiv masculin (M999)
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular kola
plural kola
genitiv-dativ singular
plural
vocativ singular
plural

cola (arbore) kola

  • 1. Arbore exotic, înalt de 10-15 m, cu fructe albe sau roșii de mărimea unei nuci, care conțin alcaloizi stimulanți (cafeină și teobromină) și se întrebuințează în medicină și în industria alimentară (Cola nitida).
    surse: DEX '09 DEX '98 DLRLC DN
  • 2. Fructul acestui arbore.
    surse: NODEX

etimologie: