17 definiții pentru catehism

din care

Dicționare explicative

Explică cele mai întâlnite sensuri ale cuvintelor.

CATEHÍSM, catehisme, s. n. 1. Expunere a principiilor religiei creștine, sub formă de întrebări și răspunsuri; catihis; carte care cuprinde această expunere. 2. Fig. Lucrare în care se expune riguros esența unei doctrine, a unei concepții. – Din ngr. katéhismos.

CATEHÍSM, catehisme, s. n. 1. Expunere a principiilor religiei creștine, sub formă de întrebări și răspunsuri; catihis; carte care cuprinde această expunere. 2. Fig. Lucrare în care se expune riguros esența unei doctrine, a unei concepții. – Din ngr. katéhismos.

catehísm sn [At: CATIHISISU MIC, ap. GCR II 99/30 / V: ~echísm, tih~, ~tihísis, ~ís, ~tihís / Pl: ~e / E: lat catechismus] 1 Expunere a principiilor religiei creștine prin întrebări și răspunsuri. 2 (Pex) Carte care cuprinde învățăturile principale ale religiei creștine. 3 (Fig) Lucrare în care se expune riguros esența unei doctrine.

CATEHÍSM, catehisme, s. n. 1. Expunere a principiilor religiei creștine în formă de întrebări și răspunsuri; p. ext. carte care cuprinde această expunere. 2. Fig. Lucrare în care se expune esența unei doctrine, a unei concepții. Generația veche a admirat cu iubire scrierile lui Alexandrescu. Le-a avut ca un catehism de virtute și de patriotism. GHICA, S. 673.

CATEHÍSM, catehisme, s. n. 1. Expunere a principiilor religiei creștine, sub formă de întrebări și răspunsuri; p. ext. carte care cuprinde această expunere. 2. Fig. Lucrare în care se expune esența unei doctrine, a unei concepții. – Ngr. katéhismos.

CATEHÍSM s. n. 1. expunere succintă a principiilor unor doctrine religioase sub formă de întrebări și răspunsuri; (p. ext.) carte cuprinzând o asemenea expunere. 2. lucrare care expune esența unei doctrine, a unei concepții; credo. (< fr. catéchisme, lat. catechismus, gr. katekhismos)

CATEHÍSM ~e n. 1) Carte în care sunt expuse principiile bisericii creștine (în formă de întrebări și răspunsuri). 2) fig. Lucrare care conține expunerea concisă a unei doctrine sau a unei concepții. /<ngr. katéhismos

catehism n. 1. învățătură cu întrebări și răspunsuri despre religiunea creștină; 2. carte ce conține această învățătură; 3. expunerea sumară a unei doctrine. [Gr. mod,].

*catehízm n., pl. e (vgr. katehismós). Învățămîntu principiilor și misterelor religiuniĭ. Carte care conține acest învățămînt. – Și catihizm (după ngr.). Vechĭ și catihís n., pl. urĭ (V. cateheză).

Dicționare morfologice

Indică formele flexionare ale cuvintelor (conjugări, declinări).

catehism s. n., pl. catehisme

Dicționare relaționale

Indică relații între cuvinte (sinonime, antonime).

CATEHÍSM s. (BIS.) (înv.) catihis.

Dicționare enciclopedice

Definiții enciclopedice

catehísm, catehisme s. n. 1. Expunere a principiilor religiei creștine sub formă de întrebări și răspunsuri; catihis. ♦ Carte care cuprinde această expunere. 2. Fig. Lucrare în care se expune în mod riguros esența unei concepții, a unei doctrine. ◊ Catehismul luteran = prima carte de cult în limba română, tipărită la Sibiu în 1544 de Filip Moldoveanu, alias Philippus Pictor (Mahler), sub influența Reformei, din care nu s-a păstrat nici un exemplar, dar care este atestată în arhiva orașului Sibiu și într-o scrisoare particulară din 1546. ◊ Catehismul calvinesc = carte tipărită în limba română la Alba-Iulia ÎN 1640 sau 1642, cu scopul răspândirii calvinismului printre români, și descoperită de Vaarlam, mitropolitul Moldovei, în biblioteca lui Udriște Năsturel din Târgoviște; împotriva acesteia Vaarlam a scris lucrarea Răspuns împotriva Catehismului calvinesc (1645). – Din gr. katehismos.

CATEHISMUL LUTERAN, prima carte de cult tipărită în limba română, în 1544, la Sibiu, sub influența Reformei. Lucrarea, din care nu s-a păstrat nici un exemplar, e atestată în socotelile orașului Sibiu și într-o scrisoare particulară din 1546.

Intrare: catehism
substantiv neutru (N1)
Surse flexiune: DOR
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
 • catehism
 • catehismul
 • catehismu‑
plural
 • catehisme
 • catehismele
genitiv-dativ singular
 • catehism
 • catehismului
plural
 • catehisme
 • catehismelor
vocativ singular
plural
* forme elidate și forme verbale lungi – (arată)
info
Aceste definiții sunt compilate de echipa dexonline. Definițiile originale se află pe fila definiții. Puteți reordona filele pe pagina de preferințe.
arată:

catehism, catehismesubstantiv neutru

 • 1. Expunere a principiilor religiei creștine, sub formă de întrebări și răspunsuri; carte care cuprinde această expunere. DEX '09 DEX '98 DLRLC MDN '00
  sinonime: catihis
 • 2. figurat Lucrare în care se expune riguros esența unei doctrine, a unei concepții. DEX '09 DEX '98 DLRLC MDN '00
  sinonime: credo
  • format_quote Generația veche a admirat cu iubire scrierile lui Alexandrescu. Le-a avut ca un catehism de virtute și de patriotism. GHICA, S. 673. DLRLC
etimologie:

info Lista completă de definiții se află pe fila definiții.