12 definiții pentru canalizare

din care

Dicționare explicative

Explică cele mai întâlnite sensuri ale cuvintelor.

CANALIZARE, canalizări, s. f. Acțiunea de a canaliza și rezultatul ei. ♦ Ansamblul lucrărilor tehnice executate pentru colectarea, epurarea și evacuarea apelor uzate dintr-o localitate, clădire etc.; canalizație. – V. canaliza.

canalizare sf [At: RALEA, E. O. 185 / Pl: ~zări / E: canaliza] 1 Îndreptare a cursului unei ape pe un canal (1). 2 (Fig) Dirijare a cursului unei acțiuni într-un anumit sens. 3 Ansamblu de lucrări tehnice executate pentru colectarea, epurarea și evacuarea apei întrebuințate într-o localitate, într-un sistem tehnic etc. sau a apei de ploaie, în vederea păstrării salubrității solului și a aerului Si: canalizație (2).

CANALIZARE, canalizări, s. f. Acțiunea de a canaliza și rezultatul ei. ♦ Ansamblu de lucrări tehnice executate pentru colectarea, epurarea și evacuarea apei întrebuințate într-o localitate, într-un sistem tehnic, pe un teren etc., sau a apei de ploaie, în vederea păstrării salubrității solului și a aerului; canalizație. – V. canaliza.

CANALIZARE, canalizări, s. f. Acțiunea de a canaliza și rezultatul ei. 1. Dirijare, îndreptare a cursului unui rîu pe o albie săpată în scopul navigației, al instalării de stațiuni hidro-tehnice, al irigării regiunilor secetoase, al asanării terenurilor mlăștinoase sau al prevenirii inundațiilor. Canalizarea Dîmboviței. 2. Înzestrarea unei localități cu canale de scurgere; p. ext. totalitatea lucrărilor tehnice executate, de obicei în orașe, cu scopul de a colecta și evacua apa întrebuințată. Una dintre primele condiții ale salubrității publice este o bună canalizare.

CANALIZARE, canalizări, s. f. Acțiunea de a canaliza și rezultatul ei. ♦ Totalitatea lucrărilor executate (în orașe) pentru a colecta și evacua apa întrebuințată sau apa de ploaie.

CANALIZARE s.f. Acțiunea de a canaliza și rezultatul ei; canalizație. ♦ Totalitatea lucrărilor tehnice executate pentru colectarea și evacuarea apelor uzate dintr-un oraș sau dintr-un centru industrial. ♦ Deschidere a unui vas anatomic obstruat. [< canaliza].

canalizare f. lucrarea de a canaliza: canalizarea Dâmboviței.

Dicționare morfologice

Indică formele flexionare ale cuvintelor (conjugări, declinări).

canalizare s. f., g.-d. art. canalizării; pl. canalizări

canalizare s. f., g.-d. art. canalizării; pl. canalizări

canalizare s. f., g.-d. art. canalizării; pl. canalizări

Dicționare relaționale

Indică relații între cuvinte (sinonime, antonime).

CANALIZARE s. (rar) canalizație. (Aveți ~ pe stradă?)

CANALIZARE s. (rar) canalizație. (Aveți ~ pe stradă?)

Intrare: canalizare
canalizare substantiv feminin
substantiv feminin (F113)
Surse flexiune: DOR
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
  • canalizare
  • canalizarea
plural
  • canalizări
  • canalizările
genitiv-dativ singular
  • canalizări
  • canalizării
plural
  • canalizări
  • canalizărilor
vocativ singular
plural
info
Aceste definiții sunt compilate de echipa dexonline. Definițiile originale se află pe fila definiții. Puteți reordona filele pe pagina de preferințe.
arată:

canalizare, canalizărisubstantiv feminin

  • 1. Acțiunea de a canaliza și rezultatul ei. DEX '09 DEX '98 DLRLC DN
    • 1.1. Dirijare, îndreptare a cursului unui râu pe o albie săpată în scopul navigației, al instalării de stațiuni hidrotehnice, al irigării regiunilor secetoase, al asanării terenurilor mlăștinoase sau al prevenirii inundațiilor. DLRLC
      • format_quote Canalizarea Dâmboviței. DLRLC
    • 1.2. Înzestrarea unei localități cu canale de scurgere. DLRLC
      • format_quote Una dintre primele condiții ale salubrității publice este o bună canalizare. DLRLC
      • 1.2.1. Ansamblul lucrărilor tehnice executate pentru colectarea, epurarea și evacuarea apelor uzate dintr-o localitate, clădire etc. DEX '09 DLRLC DN
        sinonime: canalizație
    • 1.3. Deschidere a unui vas anatomic obstruat. DN
etimologie:
  • vezi canaliza DEX '09 DEX '98 DN

info Lista completă de definiții se află pe fila definiții.