14 definiții pentru cacealma

din care

Dicționare explicative

Explică cele mai întâlnite sensuri ale cuvintelor.

CACEALMA, cacealmale, s. f. (La jocul de cărți) Inducere în eroare a adversarului, dându-i impresia că ai cărți mai bune decât ale lui. ♦ P. gener. Păcăleală, înșelăciune. – Din tc. kaçırma.

cacealma sf [At: CARAGIALE, S. n. 28 / V: (înv) ~arma / Pl: ~le / E: tc kaçirma] 1 (Îf cacearma) Contrabandă. 2 Marfa de contrabandă. 3 (La jocul de cărți) Inducere în eroare a adversarului, căruia îi lași impresia că ai cărți mai bune decât ale lui. 4 (Pgn) Păcăleală.

CACEALMA, cacealmale, s. f. (La jocul de cărți) Inducere în eroare a adversarului, căruia îi lași impresia că ai cărți mai bune decât ale lui. ♦ P. gener. Păcăleală, înșelăciune. – Din tc. kaçirma

CACEALMA, cacealmale, s. f. (La jocul de cărți) Faptul de a simula că ai cărți bune, cu scopul de a cîștiga cu o carte mai slabă decît a adversarului. Pîndea să prindă cacealmalele lui Victor, măcar că se cunosc de-o poștă. C. PETRESCU, S. 108. Numa de nu ne-ar bate o dată toba cu atîtea cacealmale! CARAGIALE, O. II 226. ♦ Fig. Păcăleală, înșelăciune, bluf. ◊ Expr. A trage (cuiva) o cacealma = a înșela, a prosti (pe cineva). A umbla cu cacealmale = a umbla cu păcăleli, cu înșelăciuni.

CACEALMA, cacealmale, s. f. (La jocul de cărți) Faptul de a simula că ai cărți bune, spre a intimida pe adversar și a cîștiga apoi cu o carte mai slabă decît a aceluia. ♦ Fig. Păcăleală, înșelăciune. – Tc. kaçirma

CACEALMA ~le f. 1) (la jocul de cărți) Inducere în eroare a adversarului prin crearea impresiei de a avea cărți valoroase. 2) Prezentare a unui neadevăr drept adevăr; înșelătorie; păcăleală. [Art. cacealmaua; G.-D. cacealmalei; Sil. -ceal-ma] /<turc. kaçirma

cacealmà f. șiretlic: numai de nu ne ar bate capul cu atâtea caciarmale. CAR. [Și cacearma = turc. KAČYRMA, stratagemă, contrabandă].

cacealmá și (maĭ vechĭ) -rmá și -irmá (ea dift.) f. (turc. kačyrma, stratagemă, contrabandă. Cp. cu cataramă). La jocu de cărțĭ, stratagemă pin care te prefacĭ că aĭ cărțĭ bune ca să-l înșelĭ pe adversar.

Dicționare morfologice

Indică formele flexionare ale cuvintelor (conjugări, declinări).

cacealma s. f., art. cacealmaua, g.-d. art. cacealmalei; pl. cacealmale

cacealma s. f., art. cacealmaua, g.-d. art. cacealmalei; pl. cacealmale, art. cacealmalele

cacealma s. f., art. cacealmaua, g.-d. art. cacealmalei; pl. cacealmale

Dicționare relaționale

Indică relații între cuvinte (sinonime, antonime).

CACEALMA s. v. înșelăciune, înșelătorie, păcăleală.

cacealma s. v. ÎNȘELĂCIUNE. ÎNȘELĂTORIE. PĂCĂLEALĂ.

Dicționare etimologice

Explică etimologiile cuvintelor sau familiilor de cuvinte.

cacealma (cacealmale), s. f. – Înșelăciune, subterfugiu la anumite jocuri cu cărți, constînd în a induce in eroare adversarul asupra valorii cărților avute. Tc. kaçurmak „a alunga” (Popescu-Ciocănel 18), întrucît se adoptă această tactică pentru a-l dezorienta pe adversar și a-l obliga să se retragă. Mai puțin sigur este etimonul lui Șeineanu, III, 24 (tc. kaçirma, „contrabandă”).

Intrare: cacealma
substantiv feminin (F149)
Surse flexiune: DOR
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
  • cacealma
  • cacealmaua
plural
  • cacealmale
  • cacealmalele
genitiv-dativ singular
  • cacealmale
  • cacealmalei
plural
  • cacealmale
  • cacealmalelor
vocativ singular
plural
info
Aceste definiții sunt compilate de echipa dexonline. Definițiile originale se află pe fila definiții. Puteți reordona filele pe pagina de preferințe.
arată:

cacealma, cacealmalesubstantiv feminin

  • 1. (La jocul de cărți) Inducere în eroare a adversarului, dându-i impresia că ai cărți mai bune decât ale lui. DEX '09 DLRLC
    • format_quote Pîndea să prindă cacealmalele lui Victor, măcar că se cunosc de-o poștă. C. PETRESCU, S. 108. DLRLC
    • format_quote Numa de nu ne-ar bate o dată toba cu atîtea cacealmale! CARAGIALE, O. II 226. DLRLC
etimologie:

info Lista completă de definiții se află pe fila definiții.