17 definiții pentru buzna (adv.)

din care

Dicționare explicative

Explică cele mai întâlnite sensuri ale cuvintelor.

BUZNA adv. (În expr.) A da (sau a intra) buzna = a năvăli (undeva) pe neașteptate, a se repezi să intre sau să iasă. [Var.: busta adv.] – Cf. magh. buszma.

BUZNA adv. (În expr.) A da (sau a intra) buzna = a năvăli (undeva) pe neașteptate, a se repezi să intre sau să iasă. [Var.: busta adv.] – Cf. magh. buszma.

buzna av [At: DEX2 / V: (îvr) busta / E: cf mg buszma] 1-2 (Îe) A da ~ A se repezi să intre (sau să iasă).

buzna adv. Expr. A da (sau a intra) buzna = a năvăli (undeva) pe neașteptate; a se repezi să intre sau să iasă. Cîteodată, traversînd, dam buzna peste automobile (CA. PETR.). • și (reg.) busta adv. /etimol. nec.

BUZNA adv. (Numai în expr.) A da (sau, rar, a intra) buzna = a năvăli (undeva) pe neașteptate, a se repezi să intre sau să iasă afară. Răsturnă un scaun și intră buzna în camera cealaltă. DUMITRIU, B. F. 72. Într-o zi [gîndăcelul] încercă o pornire lăuntrică: ieși de sui umbra răcoroasă și dădu buzna afară, în ploaia de lumină. GÎRLEANU, L. 22. Nici nu ne mai scuturăm ciubotele de omăt. Nerăbdători, dăm buzna-n casă. VLAHUȚĂ, O. A. II 87. Păsările flămînde dădură buzna la căuș. VLAHUȚĂ, O. A. II 48. – Variantă: busta (CREANGĂ, P. 13, CONTEMPORANUL, III 571, NEGRUZZI, S. II 243) adv.

BUZNA adv. (În expr.) A da (sau a intra) buzna = a năvăli (undeva) pe neașteptate, a se repezi să intre sau să iasă. [Var.: busta adv.] – Comp. magh. buszma.

BUZNA adv.: A da ~ a se repezi cu violență (undeva). /<ung. buszma

BUSTA adv. v. buzna.

busta adv. Mold. toți deodată năvălind: dau busta în casă AL. [Și busna: de origină necunoscută].

búsna și bústa adv. (rudă cu busnat). A da busna, a veni busna, de-a dreptu, năvălind, fie despre unu, fie despre maĭ mulți. Și buzna și năbuzna (Șez. 33, 30). V. buluc, ĭama.

Dicționare morfologice

Indică formele flexionare ale cuvintelor (conjugări, declinări).

Dicționare etimologice

Explică etimologiile cuvintelor sau familiilor de cuvinte.

buzna adv. – Brusc, pe neașteptate în grabă. – Var. busta, nabuzna. Origine necunoscută. Ultima var. pare a indica o proveniență sl. După Cihac, forma autentică ar fi busta, legată de vb. buși; DAR o pune în legătură cu mag. buszma „bădăran”. Mai curînd este vorba de un cuvînt din aceeași familie cu năpusti; caz în care var. ar fi în loc de *napustna.

Intrare: buzna (adv.)
buzna (adv.) adverb
adverb (I8)
Surse flexiune: DOR
  • buzna
busta (adv.) adverb
adverb (I8)
  • busta
info
Aceste definiții sunt compilate de echipa dexonline. Definițiile originale se află pe fila definiții. Puteți reordona filele pe pagina de preferințe.
arată:

buznaadverb

  • chat_bubble A da (sau a intra) buzna = a năvăli (undeva) pe neașteptate, a se repezi să intre sau să iasă. DEX '09 DEX '98 DLRLC
    • format_quote Răsturnă un scaun și intră buzna în camera cealaltă. DUMITRIU, B. F. 72. DLRLC
    • format_quote Într-o zi [gândăcelul] încercă o pornire lăuntrică: ieși de sui umbra răcoroasă și dădu buzna afară, în ploaia de lumină. GÎRLEANU, L. 22. DLRLC
    • format_quote Nici nu ne mai scuturăm ciubotele de omăt. Nerăbdători, dăm buzna-n casă. VLAHUȚĂ, O. A. II 87. DLRLC
    • format_quote Păsările flămînde dădură buzna la căuș. VLAHUȚĂ, O. A. II 48. DLRLC
etimologie:

info Lista completă de definiții se află pe fila definiții.