19 definiții pentru butelie

din care

Dicționare explicative

Explică cele mai întâlnite sensuri ale cuvintelor.

BUTELIE, butelii, s. f. 1. Vas de sticlă, de material plastic sau de metal, de diferite forme, folosit pentru depozitarea și transportarea unor materiale fluide, granulare sau pulverulente. ◊ Butelie de Leyda = condensator electric în formă de cilindru sau de con, alcătuit dintr-o butelie de sticlă cuprinsă între două armături metalice. ♦ Recipient metalic destinat să conțină un gaz sub presiune sau lichefiat. Butelie de aragaz. 2. Sticlă pentru păstrat sau pentru transportat lichide; butelcă. – Din fr. bouteille.

butelie sf [At: (a. 1784), IORGA, S. D. VIII, 10 / P: ~li-e / Pl: ~ii și (înv) ~teluri / E: fr bouteille] 1 Vas de sticlă, de material plastic sau de metal, de diferite forme, folosit pentru depozitarea și transportarea unor materiale fluide, granulare sau pulverulente Si: butelcă (1). 2 (Pex) Conținutul unei butelii (1). 3 (Teh) Recipient cilindric de oțel (cu supapă de închidere) pentru gaze comprimate (aer, oxigen, hidrogen, azot, metan, butan). 4 (Elt; îs) ~ de Leyda Condensator electric în formă de cilindru sau de con, alcătuit dintr-o butelie de sticlă cuprinsă între două armături metalice.

butelie s.f. 1 Vas, de obicei de sticlă, de diferite forme, cu gîtul lung, a cărui gură se astupă cu un dop, folosit pentru păstrarea, transportarea vinului, a altor lichide sau a unor materiale granulare sau pulverulente. Căpitanul scoase o butelie de Porto și un borcan de tutun (BART). ◊ Expr. A sta cu ochii (ca) pe butelie = a fi foarte atent, foarte vigilent (păzindu-se de hoți). Vigilență și justiție înseamnă să stai tot timpul cu ochii pe butelie (DIN.). ♦ Ext. Aragaz. A dat foc la butelie. 2 (electr.) Butelie de Leyda = condensator electric în formă de cilindru sau de con, alcătuit dintr-o butelie de sticlă cuprinsă între două armături metalice. 3 Recipient cilindric de oțel (cu supapă de închidere) destinat să conțină gaze sub presiune sau lichefiate (aer, oxigen, hidrogen, azot, metan, butan). • acc. și butelie. pl. -ii. g.-d. -iei. /<fr. bouteille.

BUTELIE, butelii, s. f. 1. Vas de sticlă, de material plastic sau de metal, de diferite forme, folosit pentru depozitarea și transportarea unor materiale fluide, granulare sau pulverulente. ◊ Butelie de Leyda = condensator electric în formă de cilindru sau de con, alcătuit dintr-o butelie de sticlă cuprinsă între două armături metalice. 2. Sticlă pentru păstrat sau pentru transportat lichide; butelcă. – Din fr. bouteille.

BUTELIE, butelii, s. f. 1. Recipient cilindric de oțel (prevăzut cu supapă de închidere) pentru gaze comprimate (aer, oxigen etc.). Butelie de aragaz. Butelie de Leyda = condensator electric în formă de cilindru. 2. (Franțuzism) Sticlă pentru păstrat lichide. Căpitanul scoase o butelie de Porto și un borcan de tutun Caporal. BART, E. 270. – Pronunțat: -li-e.

BUTELIE, butelii, s. f. 1. Recipient cilindric de oțel pentru gaze comprimate. ◊ Butelie de Leyda = condensator electric în formă de cilindru sau de con. 2. Sticlă pentru păstrat sau transportat lichide. – După fr. bouteille.

BUTELIE s.f. 1. (Tehn.) Recipient cilindric de oțel în care se păstrează gaze comprimate. ◊ (Fiz.) Butelie de Leyda = condensator electric de formă cilindrică, construit prima dată în 1746 de trei savanți olandezi. 2. Sticlă pentru păstrat sau transportat lichide. [Gen. -iei. / < fr. bouteille].

BUTELIE s. f. 1. recipient cilindric de oțel în care se păstrează gaze comprimate. ♦ ~ de Leyda = condensator electric de formă cilindrică. 2. (arheol.) vas din metal sau din sticlă, cu gâtul foarte îngust, pentru păstrat sau transportat lichide. (după fr. bouteille)

BUTELIE ~i f. 1) Vas (de sticlă, metal sau material plastic), de diferite forme, mai ales cilindrică, folosit pentru păstrarea și transportarea unor materiale fluide, granulare sau pulverulente. 2) Recipient cilindric de metal rezistent, în special de oțel, folosit pentru păstrarea gazelor comprimate. 3) Conținutul unor asemenea recipiente. [Art. butelia; G.-D. buteliei; Sil. -li-e] /<fr. bouteille

butelie f. sticlă; butelie de Leyda, flacon în care se poate acumula și condensa electricitatea.

*butélie f. (fr. bouteille, d. lat. bŭtticula, dim. d. bŭttis; it. bottiglia. V. bute). Garafă, burcut, vas de sticlă cu gîtu strîmt în capacitate de un litru. Conținutu luĭ: o butelie de vin. Butelia de (saŭ de la) Levda, un fel de condensator electric în formă de butelie (inventat la 1746 de treĭ Olandejĭ din Leyda). Și butelcă, pl. ĭ (rus. butýlka, pol. butelka).

Dicționare morfologice

Indică formele flexionare ale cuvintelor (conjugări, declinări).

butelie (desp. -li-e) s. f., art. butelia (desp. -li-a), g.-d. art. buteliei; pl. butelii, art. buteliile (desp. -li-i-)

butelie (-li-e) s. f., art. butelia (-li-a), g.-d. art. buteliei; pl. butelii, art. buteliile (-li-i-)

butelie s. f. (sil. -li-e), art. butelia (sil. -li-a), g.-d. art. buteliei; pl. butelii, art. buteliile (sil. -li-i-)

Dicționare relaționale

Indică relații între cuvinte (sinonime, antonime).

Dicționare etimologice

Explică etimologiile cuvintelor sau familiilor de cuvinte.

butelie (butelii), s. f. – Sticlă. – Var. butelcă, (Trans., rar) botolcă. Fr. bouteille; var. prin intermed. pol. butelka, rus. butylka.

Dicționare de argou

Explică doar sensurile argotice ale cuvintelor.

a păzi (ceva) ca pe butelie / ochii din cap expr. a păzi (ceva) cu multă grijă

Intrare: butelie
  • silabație: bu-te-li-e info
substantiv feminin (F135)
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
  • butelie
  • butelia
plural
  • butelii
  • buteliile
genitiv-dativ singular
  • butelii
  • buteliei
plural
  • butelii
  • buteliilor
vocativ singular
plural
info
Aceste definiții sunt compilate de echipa dexonline. Definițiile originale se află pe fila definiții. Puteți reordona filele pe pagina de preferințe.
arată:

butelie, buteliisubstantiv feminin

  • 1. Vas de sticlă, de material plastic sau de metal, de diferite forme (mai ales cilindric), folosit pentru depozitarea și transportarea unor materiale fluide, granulare sau pulverulente. DEX '09 Sinonime82 NODEX
    sinonime: sticlă
    • 1.1. Butelie de Leyda = condensator electric în formă de cilindru sau de con, alcătuit dintr-o butelie de sticlă cuprinsă între două armături metalice (construit prima dată în 1746 de trei savanți olandezi). DEX '09 DLRLC DLRM DN MDN '00 Șăineanu, ed. VI
    • 1.2. Recipient cilindric de metal rezistent, în special de oțel, folosit pentru păstrarea gazelor comprimate sau lichefiate. DEX '09 DLRLC DLRM NODEX
      • format_quote Butelie de aragaz. DEX '09 DLRLC
    • 1.3. Conținutul unor asemenea recipiente. NODEX
  • 2. Sticlă pentru păstrat sau pentru transportat lichide. DEX '09 DLRLC DLRM DN
    sinonime: butelcă
    • format_quote Căpitanul scoase o butelie de Porto și un borcan de tutun Caporal. BART, E. 270. DLRLC
    • 2.1. arheologie Vas din metal sau din sticlă, cu gâtul foarte îngust, pentru păstrat sau transportat lichide. MDN '00
  • chat_bubble argou; argotic A păzi (ceva) ca pe butelie / ochii din cap = A păzi (ceva) cu multă grijă. Argou
etimologie:

info Lista completă de definiții se află pe fila definiții.