12 definiții pentru asiatic (s.m.)

din care

Dicționare explicative

Explică cele mai întâlnite sensuri ale cuvintelor.

ASIATIC, -Ă, asiatici, -ce, s. m. și f., adj. 1. S. m. și f. Persoană care face parte din una dintre populațiile Asiei sau care este originară din Asia. 2. Adj. Care aparține Asiei sau asiaticilor (1), privitor la Asia sau la asiatici. [Pr.: -si-a-] – Din fr. asiatique, lat. asiaticus.

asiatic, ~ă [At: CANTEMIR, HR. 12 / S: (înv) azi- / P: ~si-a~ / Pl: ~ici, ~ice / E: lat asiaticus, fr asiatique] 1-4 smf, a (Persoană) care este originară din Asia sau care face parte din populațiile Asiei Si: oriental, (înv) asiean, asiaticesc, asiesc. 5-6 sm Populație sau grup de persoane dintr-o țară din Asia. 7-8 a Care este specific Asiei sau asiaticilor (2) Si: oriental, (înv) asiaticesc, asiean, asiesc. 9-10 a Care provine din Asia sau de la asiatici (2) Si: oriental, (înv) asiaticesc, asiean, asiesc. 12 a Referitor la Asia sau la asiatici (2) Si: oriental, (înv) asiaticesc, asiean, asiesc. 13-14 av Ca în Asia sau ca asiaticii (1) Si: oriental, (înv) asiaticesc, asiaticește. 15 a (Fig) Care este plin de fast, de farmec asiatic (7) Si: oriental, (înv) asiaticesc (7).

*ASIATIC l. adj. 🌍 Din Asia, care locuește sau s’a născut în Asia. II. ASIATIC, sm. ASIATICĂ (pl. -ice) sf. Locuitor, locuitoare din Asia [fr.].

ASIATIC, -Ă, asiatici, -ce, s. m. și f., adj. 1. S. m. și f. Persoană care face parte din una dintre populațiile de bază ale Asiei sau care este originară din Asia. 2. Adj. Care aparține Asiei sau populației ei, privitor la Asia sau la populația ei. [Pr.: -si-a-] – Din fr. asiatique, lat. asiaticus.

ASIATIC2, -Ă, asiatici, -e, s. m. și f. Persoană care face parte dintr-una din populațiile de bază ale Asiei. – Pronunțat: -si-a-.

ASIATIC, -Ă, asiatici, -e, adj., s. m. și f. 1. Adj. Care aparține Asiei sau populației ei, privitor la Asia sau la populația ei. 2. S. m. și f. Persoană care face parte din una dintre populațiile de bază ale Asiei. [Pr.: -si-a-] – Fr. asiatique (lat. lit. asiaticus).

ASIATIC, -Ă adj., s. m. f. 1. (locuitor) din Asia; asiat. 2. excesiv, somptuos, ca în vechile monarhii din Orient. (< fr. asiatique, lat. asiaticus)

ASIATIC2 ~că (~ci, ~ce) Persoană care face parte din populația de bază a Asiei sau este originară din Asia. [Sil. -si-a-] /<fr. asiatique, lat. asiaticus

Dicționare morfologice

Indică formele flexionare ale cuvintelor (conjugări, declinări).

asiatic (desp. -si-a-) adj. m., s. m., pl. asiatici; adj. f., s. f. asiatică, pl. asiatice

asiatic (-si-a-) adj. m., s. m., pl. asiatici; adj. f., s. f. asiatică, pl. asiatice

asiatic s. m., adj. m. (sil. -si-a- ), pl. asiatici; f. sg. asiatică, g.-d. art. asiaticei, pl. asiatice

Intrare: asiatic (s.m.)
  • silabație: a-si-a-tic info
substantiv masculin (M13)
Surse flexiune: DOR
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
  • asiatic
  • asiaticul
  • asiaticu‑
plural
  • asiatici
  • asiaticii
genitiv-dativ singular
  • asiatic
  • asiaticului
plural
  • asiatici
  • asiaticilor
vocativ singular
  • asiaticule
  • asiatice
plural
  • asiaticilor
* forme elidate și forme verbale lungi – (arată)
info
Aceste definiții sunt compilate de echipa dexonline. Definițiile originale se află pe fila definiții. Puteți reordona filele pe pagina de preferințe.
arată:

asiatic, asiaticisubstantiv masculin
asiatică, asiaticesubstantiv feminin

  • 1. Persoană care face parte din una dintre populațiile Asiei sau care este originară din Asia. DEX '09 DEX '98 DLRLC MDN '00
    sinonime: asiat
etimologie:

info Lista completă de definiții se află pe fila definiții.