14 definiții pentru adâncime


Dicționare explicative

Explică cele mai întâlnite sensuri ale cuvintelor.

ADÂNCÍME, adâncimi, s. f. 1. Faptul sau însușirea de a fi adânc; distanță de la suprafața sau de la gura unei adâncituri sau ape până în fundul ei; (concr.) parte adâncă, adâncită; adânc; afunzime. 2. (Concr.) Loc ascuns, depărtat; afund, afundătură, afundiș. 3. Fig. Tărie, forță, profunzime, intensitate. Sentiment de o mare adâncime.Adânc + suf. -ime.

adâncime sf [At: PSALT. (1651), ap. HEM 274 / Pl: ~mi / E: adânc + -ime] 1 Calitatea de a fi adânc (1). 2 (Ccr) Loc adânc Si: adâncit1 (2), adâncitură. 3 (Gmt; înv) Înălțime.

ADÂNCÍME, adâncimi, s. f. 1. Faptul sau însușirea de a fi adânc; distanță de la suprafața sau de la gura unei adâncituri sau ape până la fundul ei; (concr.) parte adâncă, adâncită; adânc, afunzime. 2. (Concr.) Loc ascuns, depărtat; afund, afundătură, afundiș. 3. Fig. Tărie, forță, profunzime, intensitate. Sentiment de o mare adâncime.Adânc + suf. -ime.

ADÂNCÍME, adâncimi, s. f. 1. Faptul sau însușirea de a fi adânc; distanță de la suprafața sau gura unei adâncituri sau ape până în fundul ei. ♦ (Concr.) Parte scobită, adâncită. 2. Depărtare; p. ext. loc ascuns, depărtat. 3. Fig. Profunzime, intensitate. Sentiment de o mare adâncime. – Din adânc2 + suf. -ime.

ADÂNCÍME ~i f. 1) Distanța de la suprafață (de la gură, margine) până la fund sau până la un punct anumit spre fund. La o ~ de 10 metri. ~ea peșterii. 2) fig. Putere de manifestare; profunzime. ~ea unui sentiment. /adânc + suf. ~ime

adâncime f. 1. întinderea unui lucru dela suprafață sau intrare până în fund; 2. calitatea lucrului adânc (la propriu și la figurat).

ADÎNCÍME, adîncimi, s. f. 1. Faptul sau însușirea de a fi adînc; distanță de la gura (sau suprafața) unei adîncituri (sau ape) pînă la fundul ei. Te cobori... într-o închisoare... de o adîncime grozavă. NEGRUZZI, S. I 311. ◊ Fig. Ochiul tău atît de tristu-i, Cu-a lui umed-adîncime toată mintea mea o mistui. EMINESCU, O. I 155. ◊ (Concretizat) Parte scobită, adîncită, adîncă. V. prăpastie, abis. 2. (De obicei la pl.) Depărtare, distanță mare; p. ext. loc ascuns, depărtat. Din adîncimi fără de margini A răsărit pe cer o stea. COȘBUC, P. I 268. Echo îi răspunde de prin toate adîncimile codrului trezit. ODOBESCU, S. III 36. 3. Intensitate, profunzime. Sentiment de o mare adîncime.

adîncíme f. Calitatea de a fi adînc, profunditate: adîncimea unuĭ rîŭ. Una din cele treĭ dimensiunĭ ale corpurilor (sin. cu înălțime, une-orĭ cu lungime: această curte are 20 de metri de lățime și 30 de adîncime saŭ o adîncime de...). Fig. Multă știință, mare pricepere: adîncime de ideĭ. Impenetrabilitate: adîncimea judecăților luĭ Dumnezeŭ.


Dicționare morfologice

Se indică corespondența dintre forma de bază a unui cuvânt și flexiunile sale.

adâncíme s. f., g.-d. art. adâncímii; pl. adâncími

adâncíme s. f., g.-d. art. adâncímii; pl. adâncími


Dicționare relaționale

Nu reprezintă definiții, ci se indică relații între cuvinte.

ADÂNCÍME s. 1. v. adânc. 2. v. profunzime. 3. profunzime, (livr.) profunditate. (~ unei văi.) 4. importanță, însemnătate, profunzime, seriozitate. (~ prefacerilor survenite.)

ADÎNCIME s. 1. adînc, afund, fund, profunzime, străfund. (Din ~ lacului.) 2. adînc, afund, fund, măruntaie (pl.), profunzime, străfund, (reg.) afundiș, afunzime, (fig.) baiere (pl.), (înv. fig.) mațe (pl.), (înv.) (În ~ pămîntului.) 3. profunzime, (livr.) profunditate. (~ unei văi.) 4. importanță, însemnătate, profunzime, seriozitate. (~ prefacerilor survenite.)


Dicționare specializate

Aceste definiții explică de obicei numai înțelesuri specializate ale cuvintelor.

ADÎNCIME. Subst. Adîncime, adînc, afund, afundiș (rar), afunzime (rar), profunzime, străfund, fund. Adîncitură, adîncătură, scufundătură. Afundătură (rar), scufundiș (rar). Groapă. Prăpastie, rîpă, hîrtop, falie (geol.), abis, genune. Adj. Adînc, adîncos (neobișnuit), adîncit, adîncat (reg.), afund, afundat, profund; abisal. Vb. A fi adînc, a nu i se vedea fundul. A se adînci, a se face mai adînc, a se afunda; a se scufunda, a se cufunda, a se înfunda, a se duce la fund, a se da la fund, a se da afund. A adînci, a face mai adînc. A afunda, a scufunda, a cufunda, a trimite la fund. V. groapă, subterană, vale.

ADÂNCIMEA FORMAȚIEI DE AVIOANE distanța în sensul de zbor dintre avionul din câmpul formației și cele care încheie formația.

Intrare: adâncime
adâncime substantiv feminin
substantiv feminin (F107)
Surse flexiune: DOR
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
 • adâncime
 • adâncimea
plural
 • adâncimi
 • adâncimile
genitiv-dativ singular
 • adâncimi
 • adâncimii
plural
 • adâncimi
 • adâncimilor
vocativ singular
plural

adâncime

 • 1. Faptul sau însușirea de a fi adânc; distanță de la suprafața sau de la gura unei adâncituri sau ape până în fundul ei.
  surse: DEX '09 DLRLC 2 exemple
  exemple
  • Te cobori... într-o închisoare... de o adîncime grozavă. NEGRUZZI, S. I 311.
   surse: DLRLC
  • figurat Ochiul tău atît de tristu-i, Cu-a lui umed-adîncime toată mintea mea o mistui. EMINESCU, O. I 155.
   surse: DLRLC
 • 2. concretizat Loc ascuns, depărtat.
  exemple
  • Din adîncimi fără de margini A răsărit pe cer o stea. COȘBUC, P. I 268.
   surse: DLRLC
  • Echo îi răspunde de prin toate adîncimile codrului trezit. ODOBESCU, S. III 36.
   surse: DLRLC
 • exemple
  • Sentiment de o mare adâncime.
   surse: DEX '09 DLRLC

etimologie:

 • Adânc + sufix -ime.
  surse: DEX '98 DEX '09