15 definiții pentru acceptare

din care

Dicționare explicative

Explică cele mai întâlnite sensuri ale cuvintelor.

ACCEPTARE, acceptări, s. f. Acțiunea de a accepta și rezultatul ei. ♦ Consimțământ al întreprinderii cumpărătoare pentru achitarea unei cereri de plată emise de întreprinderea furnizoare. ♦ Semnătură de aprobare pusă pe o poliță prin care semnatarul se obligă să plătească la scadență suma din polița respectivă; accept. ♦ Manifestare a voinței de a dobândi un anumit drept ori de a primi o succesiune sau o ofertă de încheiere a unui contract. – V. accepta.

acceptare sf [At: CADE / Pl: ~ări / E: accepta] 1 Manifestare a voinței de a dobândi un anumit drept Si: acceptat1 (1). 2 Accept (1).

*ACCEPTARE sf. 1 Faptul de a accepta 2 Îndatorirea de a plăti o poliță la scadență: ~a unei cambii trase la o epocă fixă de la înfățișare trebue să fie datată (COD.-COM.).

ACCEPTARE, acceptări, s. f. Acțiunea de a accepta și rezultatul ei. ♦ Consimțământ al întreprinderii cumpărătoare pentru achitarea unei cereri de plată emise de întreprinderea furnizoare. ♦ Semnătură de aprobare pusă pe o poliță prin care semnatarul se obligă să plătească la scadență suma din polița respectivă. ♦ Manifestare a voinței de a dobândi un anumit drept ori de a primi o succesiune sau o ofertă de încheiere a unui contract. – V. accepta.

ACCEPTARE, acceptări, s. f. Acțiunea de a accepta; primire. Acceptarea unei propuneri, a A fost o greșeală acceptarea lui Eliade la rolul de conducere, primirea lui în societatea «Frăția». CAMIL PETRESCU, B. 213. ♦ Consimțămîntul cuiva de a efectua o plată pe baza facturilor sau a altor documente prezentate la plată.

ACCEPTARE, acceptări, s. f. Acțiunea de a accepta; primire, consimțire. ♦ (În decontările între întreprinderile socialiste) Consimțămîntul întreprinderii cumpărătoare pentru achitarea unei cereri de plată emise de întreprinderea furnizoare; ordin dat băncii de întreprinderea cumpărătoare pentru achitarea documentului de plată acceptat.

ACCEPTARE s.f. Acțiunea de a accepta și rezultatul ei; primire, consimțire. ♦ (Cont.) Consimțămîntul întreprinderii cumpărătoare pentru achitarea unei cereri de plată emise de întreprinderea furnizoare; ordinul dat băncii pentru achitarea documentului de plată acceptat. [< accepta].

ACCEPTARE s. f. 1. acțiunea de a accepta. 2. (cont.) consimțământ al întreprinderii cumpărătoare pentru achitarea furnizoare; accept. 3. (jur.) manifestare a voinței de a dobândi un drept, o moștenire, o ofertă. (< accepta)

*acceptațiúne f. (lat. acceptátio, -ónis). Acțiunea de a accepta. – Și -áție, dar ob. -áre.

Dicționare morfologice

Indică formele flexionare ale cuvintelor (conjugări, declinări).

acceptare s. f., g.-d. art. acceptării; pl. acceptări

acceptare s. f., g.-d. art. acceptării; pl. acceptări

acceptare s. f., g.-d. art. acceptării; pl. acceptări

Dicționare relaționale

Indică relații între cuvinte (sinonime, antonime).

ACCEPTARE s. 1. v. aprobare. 2. v. admitere. 3. admitere, recunoaștere. (~ unui alt punct de vedere.)

ACCEPTARE s. 1. admitere, aprobare, consimțire, încuviințare. (~ scoaterii la concurs a unui post vacant.) 2. admitere, primire. (După ~ lui în asociație.) 3. admitere, recunoaștere. (~ unui alt punct de vedere.)

Acceptare ≠ dezaprobare, renunțare, respingere

Intrare: acceptare
acceptare substantiv feminin
substantiv feminin (F113)
Surse flexiune: DOR
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
 • acceptare
 • acceptarea
plural
 • acceptări
 • acceptările
genitiv-dativ singular
 • acceptări
 • acceptării
plural
 • acceptări
 • acceptărilor
vocativ singular
plural
info
Aceste definiții sunt compilate de echipa dexonline. Definițiile originale se află pe fila definiții. Puteți reordona filele pe pagina de preferințe.
arată:

acceptare, acceptărisubstantiv feminin

 • 1. Acțiunea de a accepta și rezultatul ei. DEX '09 DEX '98 DLRLC DN
  • format_quote Acceptarea unei propuneri. DLRLC
  • format_quote A fost o greșeală acceptarea lui Eliade la rolul de conducere, primirea lui în societatea «Frăția». CAMIL PETRESCU, B. 213. DLRLC
  • 1.1. Consimțământ al întreprinderii cumpărătoare pentru achitarea unei cereri de plată emise de întreprinderea furnizoare. DEX '09 DEX '98 DLRLC DN
  • 1.2. Semnătură de aprobare pusă pe o poliță prin care semnatarul se obligă să plătească la scadență suma din polița respectivă. DEX '09 MDA2
   sinonime: accept
  • 1.3. Manifestare a voinței de a dobândi un anumit drept ori de a primi o succesiune sau o ofertă de încheiere a unui contract. DEX '09 MDA2 DEX '98 MDN '00
   sinonime: acceptat
etimologie:
 • vezi accepta DEX '09 MDA2 DEX '98 DN

info Lista completă de definiții se află pe fila definiții.