10 definiții pentru widia


Dicționare explicative

Explică cele mai întâlnite sensuri ale cuvintelor.

WÍDIA s. f. Material[1] dur obținut din carburi metalice (de wolfram și titan), folosit la acoperirea pieselor supuse uzurii, mai ales a tăișurilor sculelor de așchiere a metalelor. – Din fr. widia. corectată

 1. în original, greșit, metal raduborza

widia si [At: LTR2 / P: vidia / E: ger widia cf wie Diamant „ca diamantul”] Metal dur, obținut din carburi metalice (de wolfram și titan), folosit la acoperirea pieselor supuse uzurii, mai ales a tăișurilor instrumentelor de așchiere a metalelor.

widia s.f. (chim.) 1 Carbură de wolfram cu 6-13% cobalt, cu duritate foarte mare, utilizată la confecționarea instrumentelor de perforare, la acoperirea pieselor supuse uzurii, mai ales a tăișurilor sculelor de așchiere a metalelor. ♦ (și, adj., oțel widia) Oțel care are în compoziție această carbură. ◊ (adj.) Glonț widia = proiectil puternic care are miezul dintr-un astfel de oțel. Plăcuță widia = plăcuță metalică ce conține această carbură. • /<fr. widia, germ. Widia <wie Dia[mant] „ca diamantul”.

WÍDIA s. f. Metal dur obținut din carburi metalice (de wolfram și titan), folosit la acoperirea pieselor supuse uzurii, mai ales a tăișurilor sculelor de așchiere a metalelor. – Din fr. widia.

WÍDIA s. f. Carbură de tungsten foarte dură, folosită la armarea pieselor supuse uzurii, mai ales a tăișurilor sculelor de așchiere a metalelor. [Pr.: vidia]

WÍDIA s.f. Carbură de tungsten foarte dură, folosită la armarea pieselor supuse uzurii, în special a tăișurilor sculelor de așchiere a metalelor. [Pron. vi-di-a. / < germ. Widia, cf. wie Diamant – ca diamantul].

WÍDIA s. f. carbură de tungsten și titan, foarte dură, folosită la fabricarea cuțitelor de strung și a altor scule de așchiere a metalelor. (< fr. widia)

WÍDIA f. Metal dur obținut din carburi metalice (de wolfram și titan), folosit la acoperirea pieselor supuse uzurii. /< germ. Widia, fr. widia


Dicționare morfologice

Se indică corespondența dintre forma de bază a unui cuvânt și flexiunile sale.

wídia (-di-a) s. f., g.-d. wídiei (-di-ei)

wídia s.f. (sil. -di-a), g.-d. art. wídiei (sil. -di-ei)

Intrare: widia
 • silabație: wi-di-a info
substantiv feminin (F162)
Surse flexiune: DOR
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
 • widia
 • widia
plural
genitiv-dativ singular
 • widii
 • widiei
plural
vocativ singular
plural

widia

 • 1. Metal dur obținut din carburi metalice (de wolfram și titan), folosit la acoperirea pieselor supuse uzurii, mai ales a tăișurilor sculelor de așchiere a metalelor.
  surse: DEX '09 DEX '98
 • diferențiere Carbură de tungsten foarte dură, folosită la armarea pieselor supuse uzurii, mai ales a tăișurilor sculelor de așchiere a metalelor.
  surse: DLRM DN

etimologie: