14 definiții pentru vivacitate


Dicționare explicative

Explică cele mai întâlnite sensuri ale cuvintelor.

VIVACITÁTE s. f. Vioiciune, sprinteneală (în mișcări, în comportări, în reacții). – Din fr. vivacité, lat. vivacitas, -atis.

VIVACITÁTE s. f. Vioiciune, sprinteneală (în mișcări, în comportări, în reacții). – Din fr. vivacité, lat. vivacitas, -atis.

vivacitate sf [At: HELIADE, D. J. 21/7 / E: fr vivacité, lat vivacitas, -atis] 1 Vitalitate care se manifestă prin rapiditate și ușurință în mișcări Si: (îvr) viețuime. 2 (Îvr; pan) Rapiditate. 3 (Fig; rar) Înflăcărare. 4 (Fig) Însuflețire a expresiei, a gesturilor etc. 5 (Fig) Expresie plină de vioiciune a stilului unei opere literare. 6 (Rar) (Rar) Vehemență (1). 7 (Liv) Perspicacitate. 8 (Rar) Intensitate a culorilor. 9 Vioiciune a tempoului unei bucăți muzicale. 10 (Pex) Rapiditate a ritmului versurilor. 11 (Teh) Caracteristică a unei pulberi exprimată prin cantitatea de gaze degajată, în unitatea de timp, de unitatea de volum de pulbere care arde la presiunea de o atmosferă.

VIVACITÁTE s. f. 1. Vioiciune, sprinteneală. 2. Cantitatea de gaz dezvoltată într-o unitate de timp de o unitate de volum de pulbere care arde la presiunea de o atmosferă.

VIVACITÁTE s.f. 1. Vioiciune, agerime. 2. (Rar) Violență, impulsivitate. 3. (Fiz.) Cantitatea de gaze degajată în unitatea de timp, de unitatea de volum de pulbere care arde la presiune normală. 4. Strălucire vie (a unei culori); colorit viu, format din culori strălucitoare, luminoase. [Cf. fr. vivacité, lat. vivacitas].

VIVACITÁTE s. f. 1. vioiciune, agerime. 2. promptitudine. 3. (fiz.) cantitatea de gaze degajată în unitatea de timp de unitatea de volum de pulbere care arde la presiune normală. 4. strălucire vie (a unei culori); colorit viu, format din culori strălucitoare, luminoase. (< fr. vivacité, lat. vivacitas)

VIVACITÁTE f. Caracter vivace. [G.-D. vivacității] /<fr. vivacité, lat. vivacitas

*vivacitáte f. (lat. vivácitas, -átis). Calitatea de a fi vivace, vioicĭune.


Dicționare morfologice

Se indică corespondența dintre forma de bază a unui cuvânt și flexiunile sale.

vivacitáte s. f., g.-d. art. vivacitắții

vivacitáte s. f., g.-d. art. vivacității


Dicționare relaționale

Nu reprezintă definiții, ci se indică relații între cuvinte.

VIVACITÁTE s. însuflețire, vioiciune. (~ tempoului unei compoziții muzicale.)

VIVACITÁTE s. v. animație, antren, însuflețire, vioiciune.

vivacitate s. v. ANIMAȚIE. ANTREN. ÎNSUFLEȚIRE. VIOICIUNE.

VIVACITATE s. însuflețire, vioiciune. (~ tempoului unei compoziții muzicale.)

Intrare: vivacitate
substantiv feminin (F117)
Surse flexiune: DOR
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
  • vivacitate
  • vivacitatea
plural
genitiv-dativ singular
  • vivacități
  • vivacității
plural
vocativ singular
plural

vivacitate

etimologie: