11 definiții pentru uscăciune


Dicționare explicative

Explică cele mai întâlnite sensuri ale cuvintelor.

USCĂCIÚNE s. f. 1. Însușirea de a fi uscat. ♦ Senzație puternică de sete, de căldură, de înecăciune (pe care o simte cineva în gură, în gât etc.). 2. Secetă. – Usca + suf. -ăciune.

USCĂCIÚNE s. f. 1. Însușirea de a fi uscat. ♦ Senzație puternică de sete, de căldură, de înecăciune (pe care o simte cineva în gură, în gât etc.). 2. Secetă. – Usca + suf. -ăciune.

uscăciune sf [At: HERODOT (1645), 462 / Pl: ~ni / E: usca + -ăciune] 1 Însușirea de a fi uscat2 (1) Si: uscătură (1). 2 Starea a ceea ce este uscat2 (1). 3 Lipsă de umiditate. 4 Stare a gurii sau a buzelor lipsite de salivă, de umezeală. 5 (Pex) Senzație puternică de sete. 6 Lipsă îndelungată a precipitațiilor (ploi, ninsori) Si: secetă. 7 Lipsă de umiditate atmosferică. 8-9 (Înv; mpl) Uscătură (5-6). 10 (Îvr) Dispariție a apei (prin evaporare). 11 Slăbiciune (a corpului, a unei părți a lui). 12 Boală care slăbește organismul. 13 Lipsă de grăsime, de luciu a părului, a pielii, a tenului. 14 (Pex) Aspect mohorât, aspru. 15 (Fig) Lipsă de sensibilitate sufletească Si: asprime (2), duritate (5). 16 Lipsă de expresivitate a unei scrieri. 17 (Reg; în credințele populare) Ființă imaginară, duh rău care chinuiește și pocește copiii nebotezați sau îi fură, înlocuindu-i cu alții urâți și schilozi.

USCĂCIÚNE s. f. 1. Însușirea de a fi uscat. Uscăciunea neagră și sălbatică a părului contrasta plăcut cu fața fină. EMINESCU, N. 35. ♦ Senzație de sete, de căldură, de înecăciune. În cerul gurii simțea o uscăciune parcă i s-ar fi aprins sufletul. REBREANU, I. 29. 2. Secetă. Balta Amara seacă complet în cursul perioadei de uscăciune. PROBL. GEOGR. I 95. Cînd arătura se face pe uscăciune, adecă atunci cînd pămîntul este uscat și bolovănos, sămînța încolțește cu greu. PAMFILE, A. R. 57. Cărări, mîncate și adîncite de șuvoaie, crăpături largi, căscate de uscăciune, făceau cam anevoios urcușul. VLAHUȚĂ, O. A. III 49.

USCĂCIÚNE ~i f. 1) Însușire de a fi uscat. 2) Senzație puternică de sete (cauzată de unele dereglări în organism). 3) Timp uscat; secetă. /a (se) usca + suf. ~ăciune

uscăciune f. secetă. [Derivat din uscat].

uscăcĭúne f. (d. uscat). Secetă, lipsă de umezeală: uscăcĭunea Sahareĭ.


Dicționare morfologice

Se indică corespondența dintre forma de bază a unui cuvânt și flexiunile sale.

uscăciúne s. f., g.-d. art. uscăciúnii

uscăciúne s. f., g.-d. art. uscăciúnii


Dicționare relaționale

Nu reprezintă definiții, ci se indică relații între cuvinte.

USCĂCIÚNE s. 1. v. secetă. 2. v. ariditate.

USCĂCIUNE s. 1. secetă, (înv. și pop.) secăciune, (înv. și reg.) neplouare, (înv.) secetate, sete, seteciune. (Era o ~ cumplită.) 2. ariditate. (~ solului.)

Intrare: uscăciune
substantiv feminin (F107)
Surse flexiune: DOR
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
 • uscăciune
 • uscăciunea
plural
genitiv-dativ singular
 • uscăciuni
 • uscăciunii
plural
vocativ singular
plural

uscăciune

 • 1. Însușirea de a fi uscat.
  surse: DEX '09 DEX '98 DLRLC sinonime: ariditate antonime: umiditate attach_file un exemplu
  exemple
  • Uscăciunea neagră și sălbatică a părului contrasta plăcut cu fața fină. EMINESCU, N. 35.
   surse: DLRLC
  • 1.1. Senzație puternică de sete, de căldură, de înecăciune (pe care o simte cineva în gură, în gât etc.).
   surse: DEX '09 DEX '98 DLRLC attach_file un exemplu
   exemple
   • În cerul gurii simțea o uscăciune parcă i s-ar fi aprins sufletul. REBREANU, I. 29.
    surse: DLRLC
 • surse: DEX '09 DEX '98 DLRLC attach_file 3 exemple
  exemple
  • Balta Amara seacă complet în cursul perioadei de uscăciune. PROBL. GEOGR. I 95.
   surse: DLRLC
  • Cînd arătura se face pe uscăciune, adecă atunci cînd pămîntul este uscat și bolovănos, sămînța încolțește cu greu. PAMFILE, A. R. 57.
   surse: DLRLC
  • Cărări, mîncate și adîncite de șuvoaie, crăpături largi, căscate de uscăciune, făceau cam anevoios urcușul. VLAHUȚĂ, O. A. III 49.
   surse: DLRLC

etimologie:

 • Usca + sufix -ăciune.
  surse: DEX '98 DEX '09