16 definiții pentru umiditate

din care

Dicționare explicative

Explică cele mai întâlnite sensuri ale cuvintelor.

UMIDITATE s. f. Însușirea, starea a ceea ce e umed; umezeală (1). ♦ Cantitatea de lichid (în special de apă) conținută într-un mediu solid sau gazos. ◊ Umiditatea atmosferei = cantitatea vaporilor de apă din atmosferă, exprimată de obicei prin raportul, în procente, dintre tensiunea de vapori reală și tensiunea vaporilor saturanți corespunzătoare temperaturii respective. – Din fr. humidité, lat. humiditas, -atis.

umiditate sf [At: NEGULICI / V: (rar) umed~ / Pl: ~tăți / E: fr humidité, lat humiditas, -atis] 1 Însușire a unui corp umed (1) Si: reveneală, umezeală (1), (înv) udătură (1), (înv) udeliște (1), (înv) umejune (1), (îvr) umoare (4). 2 Lichid (de regulă apă) conținut într-un material solid sau vapori conținuți în masa unui gaz Si: reveneală, umezeală (2), (înv) udătură (2), (înv) umejune (2). 3 Stare a atmosferei, a aerului sau a unui anumit mediu încărcat cu vapori de apă Si: umezeală (3), (rar) umejune (3). 4 Cantitate de vapori de apă care fac ca atmosfera, aerul sau un anumit mediu să fie umede (1) Si: umezeală (4).

UMIDITATE s. f. Proprietate a unui corp sau a unui mediu ambiant de a absorbi și de a reține o anumită cantitate de apă sau vapori de apă; însușirea, starea a ceea ce e umed; umezeală (1). ♦ Cantitatea de apă pe care o conține un material sau un mediu; spec. conținutul în vapori (sau în picături) de apă ori în cristale de gheață al atmosferei. – Din fr. humidité, lat. humiditas, -atis.

UMIDITATE s. f. Proprietatea corpurilor sau a unui mediu ambiant, de a absorbi și de a reține o anumită cantitate de apă sau de vapori de apă; însușirea, starea de a fi umed; umezeală. ♦ Lichid conținut într-un mediu solid sau gazos. ◊ Umiditatea atmosferei = conținutul în vapori (sau în picături) de apă și în cristale de gheață al atmosferei.

UMIDITATE s.f. Proprietate a corpurilor sau a unui mediu de a absorbi și de a reține o anumită cantitate de apă sau de vapori de apă; umezeală. ♦ Cantitatea de apă pe care o conține un material sau un mediu. ♦ Umiditatea atmosferei = conținutul în vapori de apă și în cristale de gheață al atmosferei. [Cf. fr. humidité, lat. humiditas].

UMIDITATE s. f. proprietate a unui corp, a unui mediu de a absorbi și a reține o anumită cantitate de (vapori de) apă; stare a ceea ce este umed; umezeală. ◊ cantitate de lichid pe care o conține un material sau un mediu. ♦ ă atmosferei = conținutul în vapori de apă și în cristale de gheață al atmosferei. (< fr. humudité, lat. humiditas)

UMIDITATE f. 1) Grad de saturație cu umezeală. ~ea aerului. 2) Lichid reținut de un corp solid sau de un mediu. ~ea solului. /<fr. humidité, lat. humiditas, ~atis

umiditate f. umezeală: umiditatea e cauza ordinară a reumatismului.

*umiditáte f. (lat. humiditas, -átis). Umezeală.

Dicționare morfologice

Indică formele flexionare ale cuvintelor (conjugări, declinări).

umiditate s. f., g.-d. art. umidității

umiditate s. f., g.-d. art. umidității

umiditate s. f., g.-d. art. umidității

Dicționare relaționale

Indică relații între cuvinte (sinonime, antonime).

UMIDITATE s. 1. v. umezeală. 2. v. jilăveală.

UMIDITATE s. 1. jilăveală, reveneală, udătură, umezeală, (pop.) udeală, (Olt.) crihală. (~ unui teren.) 2. (FIZ.) umezeală. (~ unui corp.)

Intrare: umiditate
substantiv feminin (F117)
Surse flexiune: DOR
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
  • umiditate
  • umiditatea
plural
genitiv-dativ singular
  • umidități
  • umidității
plural
vocativ singular
plural
umeditate
Nu există informații despre paradigma acestui cuvânt.
info
Aceste definiții sunt compilate de echipa dexonline. Definițiile originale se află pe fila definiții. Puteți reordona filele pe pagina de preferințe.
arată:

umiditatesubstantiv feminin

  • 1. Însușirea, starea a ceea ce e umed; umezeală (1.). DEX '09 DLRLC DN
    • 1.1. Cantitatea de lichid (în special de apă) conținută într-un mediu solid sau gazos. DEX '09 DLRLC DN
      • 1.1.1. Umiditatea atmosferei = cantitatea vaporilor de apă din atmosferă, exprimată de obicei prin raportul, în procente, dintre tensiunea de vapori reală și tensiunea vaporilor saturanți corespunzătoare temperaturii respective. DEX '09 DLRLC DN
etimologie:

info Lista completă de definiții se află pe fila definiții.