15 definiții pentru urdiniș


Dicționare explicative

Explică cele mai întâlnite sensuri ale cuvintelor.

URDINÍȘ, urdinișuri, s. n. Deschizătură îngustă într-un stup, pe unde ies și intră albinele. – Urdina + suf. -iș.

URDINÍȘ, urdinișuri, s. n. Deschizătură îngustă într-un stup, pe unde ies și intră albinele. – Urdina + suf. -iș.

urdiniș sn [At: (a. 1591-1592) DOC. î. (XVI), 171 / V: (îrg) or~, (reg) orden~, ~den~ / Pl: ~uri, (îrg) ~e / E: urdina + -iș] 1 Deschizătură mică într-un stup prin care intră și ies albinele Si: (reg) ocinuță, urdinare (8), (pop) umblătoare (24), (reg) urdinătoare (2). 2 (Pan) Deschizătură (4). 3 (Reg) Strungă. 4 (Reg) Jgheab pe unde curge mustul din teasc. 5 (Reg) Intrare și ieșire a albinelor din urdiniș (1). 6 (Reg) Forfotă (1). 7 (Ccr) Mulțime de oameni care forfotesc. 8 (Ban) Diaree (1). 9 (Îvr) Albinărit (1).

URDINÍȘ, urdinișuri, s. n. Deschizătură pe unde ies și intră albinele în stup. Pretutindeni, în fața clădirilor din cazarmă, vedeai soldați strînși, pîlcuri, pîlcuri, la intrări, ca albinele la urdiniș. V. ROM. noiembrie 1953, 126. Răzășii noștri de la Dăvideni sînt ca albinele care nu sufăr în știubei fluturele cu cap de mort și-l străpung la urdiniș cu acele lor. SADOVEANU, N. P. 60. Nu se lasă pînă ce găsește un buștihan putregăios, îl scobește cu ce poate și-i face urdiniș; după aceea... se duce la roi, răstoarnă albinele frumușel din pălărie în buștihan. CREANGĂ, P. 238.

URDINÍȘ ~uri n. Deschizătură îngustă la baza unui stup, lăsată special pentru ca albinele să poată ieși și intra. /a urdina + suf. ~

urdiniș n. gaura stupului pe unde ies și intră albinele. [V. urdinà].

urdiníș n., pl. urĭ și e (d. a urdina, a trepăda, a umbla mult, ca acoperiș d. a acoperi. Cp. cu urcelnic). Găurica pin care albinele intră în stup. – Și ord- (Vs.). În Ilf. preotcă (eo dift.). V. captar.


Dicționare morfologice

Se indică corespondența dintre forma de bază a unui cuvânt și flexiunile sale.

urdiníș s. n., pl. urdiníșuri

urdiníș s. n., pl. urdiníșuri


Dicționare relaționale

Nu reprezintă definiții, ci se indică relații între cuvinte.

URDINÍȘ s. (reg.) pretcă. (~ la stup.)

URDINIȘ s. (reg.) pretcă. (~ la stup.)


Dicționare specializate

Aceste definiții explică de obicei numai înțelesuri specializate ale cuvintelor.

urdiníș, urdinișuri, s.n. – (reg.) Orificiu din partea inferioară a coșului pentru albine (coșnițe) pentru circulația albinelor; atestat în Chioar (Șainelic, 1986). – Din urdina „a alerga încoace și încolo, a umbla mult, a frecventa, a vizita” (< lat. ordinare) + suf. - (Scriban, DEX, MDA).

urdiníș,-uri, s.n. – Orificiu din partea inferioară a coșului pentru albine (coșnițe) pentru circulația albinelor; atestat în Chioar (Șainelic 1986). – Din urdina (> lat. ordĭnare), cu sensul de „a alerga încoace și încolo, a merge mereu într-un loc, a umbla mult (a frecventa, a vizita); a ieși des afară (pentru sine), a avea diaree”.

Intrare: urdiniș
substantiv neutru (N24)
Surse flexiune: DOR
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
 • urdiniș
 • urdinișul
 • urdinișu‑
plural
 • urdinișuri
 • urdinișurile
genitiv-dativ singular
 • urdiniș
 • urdinișului
plural
 • urdinișuri
 • urdinișurilor
vocativ singular
plural
* forme elidate și forme verbale lungi – (arată)

urdiniș

 • 1. Deschizătură îngustă într-un stup, pe unde ies și intră albinele.
  surse: DEX '09 DEX '98 DLRLC NODEX sinonime: pretcă attach_file 3 exemple
  exemple
  • Pretutindeni, în fața clădirilor din cazarmă, vedeai soldați strînși, pîlcuri, pîlcuri, la intrări, ca albinele la urdiniș. V. ROM. noiembrie 1953, 126.
   surse: DLRLC
  • Răzășii noștri de la Dăvideni sînt ca albinele care nu sufăr în știubei fluturele cu cap de mort și-l străpung la urdiniș cu acele lor. SADOVEANU, N. P. 60.
   surse: DLRLC
  • Nu se lasă pînă ce găsește un buștihan putregăios, îl scobește cu ce poate și-i face urdiniș; după aceea... se duce la roi, răstoarnă albinele frumușel din pălărie în buștihan. CREANGĂ, P. 238.
   surse: DLRLC

etimologie:

 • Urdina + sufix -iș.
  surse: DEX '09 DEX '98 NODEX