16 definiții pentru triaj

din care

Dicționare explicative

Explică cele mai întâlnite sensuri ale cuvintelor.

TRIAJ, triaje, s. n. 1. Faptul de a tria. 2. Stație tehnică de cale ferată în care se garează materialul rulant, se descompun și se recompun trenurile de marfa sau de călători etc. [Pr.: tri-aj] – Din fr. triage.

triaj sn [At: CADE / P: tri-aj / Pl: ~e / E: fr triage] 1 Stație tehnică de cale ferată în care se garează materialul rulant, se compun și se recompun trenurile de marfă sau de călători. 2 Triere. 3 Serviciu într-un spital unde se înscriu și se repartizează pe secții bolnavii nou internați.

TRIAJ, triaje, s. n. 1. Faptul de a tria. 2. Stație tehnică de cale ferată în care se garează materialul rulant, se descompun și se recompun trenurile de marfă sau de călători etc. [Pr.: tri-aj] – Din fr. triage.

TRIAJ, triaje, s. n. 1. Faptul de a tria; selecționare, alegere, triere. În gara Obor se face triajul bolnavilor. CAMIL PETRESCU, U. N. 416. Făcea triajul unor scrisori vechi. BART, E. 173. 2. Stație tehnică de cale ferată, în care se garează materialul rulant, se formează și se aranjează pe direcții trenurile de marfă sau de călători etc. Aveam perspectiva haotică a triajului... cu șiruri interminabile de vagoane încărcate cu lemne de foc, scînduri, bușteni sau mașini agricole. G. M. ZAMFIRESCU, M. D. I 13.

TRIAJ s.n. 1. Faptul de a tria; selecționare, triere. 2. Serviciu într-un spital unde se înscriu și se repartizează pe secții bolnavii nou internați. 3. Stație de cale ferată în care se efectuează descompunerea, trierea și compunerea trenurilor de marfă. [Pron. triaj. / < fr. triage].

TRIAJ s. n. 1. faptul de a tria; triere. 2. serviciu într-un spital unde se înscriu și se repartizează pe secții bolnavii nou născuți. 3. stație de cale ferată în care se efectuează descompunerea, trierea și compunerea trenurilor. (< fr. triage)

TRIAJ ~e n. 1) Operație de triere. 2) Serviciu unde se înscriu și se repartizează pe secții bolnavii internați. 3) Stație tehnică de cale ferată pentru compunerea, recompunerea și aranjarea pe direcții a trenurilor. /<fr. triage

*triáj n., pl. urĭ și e (fr. triage). Acțiunea de a tria.

Dicționare morfologice

Indică formele flexionare ale cuvintelor (conjugări, declinări).

Dicționare relaționale

Indică relații între cuvinte (sinonime, antonime).

TRIAJ s. selectare, selecționare, triere. (Un meci de ~.)

Dicționare de argou

Explică doar sensurile argotice ale cuvintelor.

a i-o da (cuiva) din fundul triajului expr. (adol.) a lovi (pe cineva) cu toată puterea.

Intrare: triaj
substantiv neutru (N1)
Surse flexiune: DOR
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
  • triaj
  • triajul
  • triaju‑
plural
  • triaje
  • triajele
genitiv-dativ singular
  • triaj
  • triajului
plural
  • triaje
  • triajelor
vocativ singular
plural
* forme elidate și forme verbale lungi – (arată)
info
Aceste definiții sunt compilate de echipa dexonline. Definițiile originale se află pe fila definiții. Puteți reordona filele pe pagina de preferințe.
arată:

triaj, triajesubstantiv neutru

  • 1. Faptul de a tria. DEX '09 DLRLC DN
    • format_quote În gara Obor se face triajul bolnavilor. CAMIL PETRESCU, U. N. 416. DLRLC
    • format_quote Făcea triajul unor scrisori vechi. BART, E. 173. DLRLC
  • 2. Serviciu într-un spital unde se înscriu și se repartizează pe secții bolnavii nou internați. DN
  • 3. Stație tehnică de cale ferată în care se garează materialul rulant, se descompun și se recompun trenurile de marfa sau de călători etc. DEX '09 DLRLC DN
    • format_quote Aveam perspectiva haotică a triajului... cu șiruri interminabile de vagoane încărcate cu lemne de foc, scînduri, bușteni sau mașini agricole. G. M. ZAMFIRESCU, M. D. I 13. DLRLC
etimologie:

info Lista completă de definiții se află pe fila definiții.