treilea

 • 1. (Precedat de articolul „al”, „a”; de obicei adjectival) Care se află în numărătoare între al doilea și al patrulea.
  surse: DEX '09 DEX '98 DLRLC 3 exemple
  exemple
  • Dete și cu a treia săgeată. ISPIRESCU, L. 8.
   surse: DLRLC
  • A treia zi către sară pornește și el. CREANGĂ, P. 198.
   surse: DLRLC
  • De la noi a treia casă Tot suspină-o preoteasă. JARNÍK-BÎRSEANU, D. 10.
   surse: DLRLC
  • 1.1. Lumea a treia = denumire generică dată țărilor în curs de dezvoltare.
   exemple
   • Presa și «lumea a treia». Cont. 6 VII 79 p. 12.
    surse: DCR2
   • Necesitatea eliminării obstacolelor din calea exporturilor țărilor «lumii a treia». Sc. 16 X 79 p. 4; vezi și 12 X 79 p. 5; vezi și brain-drain.
    surse: DCR2
  • 1.2. Vârsta a treia = (eufemism) Perioda de după pensionare, bătrânețe.
   exemple
   • A treia vârstă. Într-un buletin consacrat vârstei a treia, Organizația Mondială a Sănătății apreciază că numărul persoanelor în vârstă se va dubla până în anul 2000. În 1970 existau în lume 304 milioane de persoane în vârstă de peste 60 de ani. R.l. 7 V 79 p. 6.
    surse: DCR2
   • Noi, gerontologii români, considerăm că metoda esențială de întârziere a proceselor degenerative de vârstă și de evitare a fenomenelor morbide la vârsta a treia este profilaxia. Cont. 16 VI 79 p. 7.
    surse: DCR2
   • Am văzut doi indexați de vârsta a treia cumpărând [...] biscuiți «Eugenia» privatizați. R.l. 18 V 93 p. 1.
    surse: DCR2

etimologie:

2 definiții

treilea (al) num. ordinal dela trei.

tréilea, tréĭa num. ordinal. Care vine în rîndu următor după al doilea: anu al treilea, clasa a treia (fam. și clasa treĭa), ceĭ de al treilea, cele de al treilea, al treilea an, a treia oară.

Intrare: treilea
treilea numeral ordinal
masculin feminin
nominativ-acuzativ singular treilea treia
plural treilea treia
genitiv-dativ singular treilea treia
plural treilea treia

7 definiții încorporate

Aceste definiții sunt deja încorporate în filele „rezultate” și „declinări”. Le prezentăm pentru edificare.

TRÉILEA, TRÉIA num. ord. (Precedat de art. „al”, „a”; de obicei adjectival) Care se află în numărătoare între al doilea și al patrulea. – Trei + le + a.

TRÉILEA, TRÉIA num. ord. (Precedat de art. „al”, „a”; de obicei adjectival) Care se află în numărătoare între al doilea și al patrulea. – Trei + le + a.

TRÉILEA, TRÉIA num. ord. (Precedat de art. «al», «a»; mai ales adjectival) Care se află între al doilea și al patrulea. Dete și cu a treia săgeată. ISPIRESCU, L. 8. A treia zi către sară pornește și el. CREANGĂ, P. 198. De la noi a treia casă Tot suspină-o preoteasă. JARNÍK-BÎRSEANU, D. 10.

!tréilea (al ~) (tre-i-) num. m., f. a tréia; al III-lea/al 3-lea, a III-a/a 3-a

tréilea (precedat de al) num. m. (sil. trei-/în tempo lent tre-i-), f. a tréia


Definiții din dicționare specializate

Aceste definiții pot explica numai anumite înțelesuri ale cuvintelor.

lúmea a tréia sint.s. Denumire generică dată țărilor în curs de dezvoltare ◊ „Presa și «lumea a treia». Cont. 6 VII 79 p. 12. ◊ „Necesitatea eliminării obstacolelor din calea exporturilor țărilor «lumii a treia». Sc. 16 X 79 p. 4; v. și 12 X 79 p. 5; v. și brain-drain (după fr. tiers monde; cf. engl. Third World; PR 1952, BD 1966 – aici se afirmă că în fr. este folosit din 1940; DP)

vârsta a tréia sint.s. (eufemism) Perioda de după pensionare, bătrânețe ◊ „A treia vârstă. Într-un buletin consacrat vârstei a treia, Organizația Mondială a Sănătății apreciază că numărul persoanelor în vârstă se va dubla până în anul 2000. În 1970 existau în lume 304 milioane de persoane în vârstă de peste 60 de ani.” R.l. 7 V 79 p. 6. ◊ „Noi, gerontologii români, considerăm că metoda esențială de întârziere a proceselor degenerative de vârstă și de evitare a fenomenelor morbide la vârsta a treia este profilaxia.” Cont. 16 VI 79 p. 7. ◊ „Am văzut doi indexați de vârsta a treia cumpărând [...] biscuiți «Eugenia» privatizați.” R.l. 18 V 93 p. 1 [var. a treia vârstă] (după fr. troisième îge; DMN 1966; DEX-S)