2 intrări

12 definiții

din care

Dicționare explicative

Explică cele mai întâlnite sensuri ale cuvintelor.

TRANS- Element de compunere însemnând „dincolo”, „peste”, care servește la formarea unor adjective, a unor substantive și a unor verbe. – Din lat. trans, fr. trans-.

TRANS- Element de compunere însemnând „dincolo”, „peste”, care servește la formarea unor adjective, a unor substantive și a unor verbe. – Din lat. trans, fr. trans-.

trans- [At: DEX / E: lat trans, fr trans-] Element prim de compunere savantă cu semnificația: 1 Dincolo. 2 Peste.

TRANS- Element de compunere însemnînd «dincolo», «peste», care servește la formarea unor substantive și adjective ca: transcarpatin, transdanubian etc.

TRANS- Element prim de compunere savantă cu semnificația „dincolo (de)”, „peste”. [Var. tranz-. / < fr. trans-, cf. lat. trans – peste].

TRANS-/TRANZ- pref. „dincolo (de)”, „peste”, „prin”. (< fr. trans-, cf. lat. trans)

*trans- (lat. trans, dincolo, peste), prefix care înseamnă „dincolo, peste”: transalpin, transrenan (dincolo de Alpĭ, de Rin), vapor transatlántic, calea ferată transiberiană (vapor care străbate Atlanticu, cale ferată care străbate Siberia). V. stră-, cis-, ultra-.

Dicționare morfologice

Indică formele flexionare ale cuvintelor (conjugări, declinări).

+trans adj. invar. (grăsimi ~)

Dicționare etimologice

Explică etimologiile cuvintelor sau familiilor de cuvinte.

trans-Pref. care adaugă unor cuvinte sensul de „pe cealaltă parte”. Lat. trans; numai în cuvinte neol. împrumutate din fr.

Intrare: trans
Intrare: trâns
trâns
Nu există informații despre paradigma acestui cuvânt.
info
Aceste definiții sunt compilate de echipa dexonline. Definițiile originale se află pe fila definiții. Puteți reordona filele pe pagina de preferințe.
arată:

transprefix

  • 1. Element de compunere însemnând „dincolo”, „peste”, care servește la formarea unor adjective, a unor substantive și a unor verbe. DEX '09 DEX '98 DLRLC DN
etimologie:

info Lista completă de definiții se află pe fila definiții.