22 de definiții pentru tizic

din care

Dicționare explicative

Explică cele mai întâlnite sensuri ale cuvintelor.

TIZIC, tizicuri, s. n. Turtă prismatică făcută din baligă amestecată cu paie, folosită de țărani drept combustibil sau ca material de construcție. – Din tc. tezek.

tizic [At: (a. 1832) DOC. EC. 510 / S și: (înv) tisic / V: (reg) taz~, tezec, tez~, tivic, ~zec, ~ig / Pl: ~uri / E: tc tezek] 1 sn (îrg) Turtă prismatică făcută din baligă amestecată cu paie, folosită de țărani drept combustibil sau ca material de construcție Si: (reg) tor1 (1). 2 sn (Îrg) Strat gros de murdărie Si: jeg. 3 a (Olt; fig; d. oameni) Grosolan (1). 4 a (Olt; fig; d. oameni) Neîndemânatic.

TIZIC, tizicuri, s. n. Un fel de turtă prismatică făcută din baligă amestecată cu paie, folosită de țărani drept combustibil sau ca material de construcție. – Din tc. tezek.

TIZIC s. n. (Cu sens colectiv) Un fel de turte prismatice făcute din baligă amestecată cu paie și cu ogrinji, care se întrebuințează de către țărani ca combustibil sau ca material de construcție în locul cărămizilor. Pe vatră ardea un foc înăbușit de tizic. SADOVEANU, P. S. 38. Mașina avea să-l înfunde iarăși în satul tătăresc, cu bordeie strîmbe și oarbe de lut, cu împrejmuirile de tizic. C. PETRESCU, Î. I 4. Oamenii ard iarna rogoz, buruieni și baligă de vită, pe care o usucă, o taie în formă de cărămidă și o numesc tizic. I. IONESCU, D. 402.

TIZIC ~uri n. Produs obținut dintr-un amestec de baligă cu paie, uscat la soare și folosit la țară drept combustibil. /<turc. tezek

tizic n. balegă uscată la soare, în formă de cărămidă, putrigaiu cu care țăranii își încălzesc iarna bordeiele. [Turc. TEZEK].

tizíc și (maĭ vechĭ) tezéc n., pl. urĭ (turc. tezek). Sud. Baligă de vacă uscată și întrebuințată ca combustibil. Iron. Lip, jeg.

bălígár s.n., s.m. I s.n. 1 Baligă. 2 Amestec de baligă și paie, folosit ca îngrășămînt sau combustibil. ◇ Expr. A se vîrî ca musca în băligar v. muscă. ◆ (înv., reg.) Groapă în care se depozitează acest amestec 3 (reg.) Amestec de băligar și lut folosit la lipitul caselor (țărănești). II s.m. (entom.; și gîndac de băligar) Gîndac negru care trăiește mai mult în baligă (Geotrupes stercorarius). • pl. n. -e, m. -i. și bălegár s.n., s.m. /baligă + -ar.

băligar n. 1. baligă multă amestecată cu paie și frunze uscate, care, după ce putrezește, se întrebuințează la îngrășatul ogoarelor sau la facerea focului sub numele de tizic; 2. gândac ce trăiește prin gunoaie (Geotrupes stercorarius).

Dicționare morfologice

Indică formele flexionare ale cuvintelor (conjugări, declinări).

tizic (înv., reg.) s. n., pl. tizicuri

Dicționare relaționale

Indică relații între cuvinte (sinonime, antonime).

TIZIC s. (Munt., Olt. și Ban.) tor. (Casă de ~.)

TIZIC s. (Munt., Olt. și Ban.) tor. (Casă de ~.)

Dicționare etimologice

Explică etimologiile cuvintelor sau familiilor de cuvinte.

tizic (-curi), s. n. – Baligă uscată folosită drept combustibil. – Var. înv. tezic, tezec. Tc. tezek (Șeineanu, II, 363; Ronzevalle 65), cf. ngr. τέζεϰ.

Intrare: tizic
substantiv neutru (N24)
Surse flexiune: DOR
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
  • tizic
  • tizicul
  • tizicu‑
plural
  • tizicuri
  • tizicurile
genitiv-dativ singular
  • tizic
  • tizicului
plural
  • tizicuri
  • tizicurilor
vocativ singular
plural
tazic
Nu există informații despre paradigma acestui cuvânt.
tizig
Nu există informații despre paradigma acestui cuvânt.
tizec
Nu există informații despre paradigma acestui cuvânt.
tezic
Nu există informații despre paradigma acestui cuvânt.
tezec
Nu există informații despre paradigma acestui cuvânt.
* forme elidate și forme verbale lungi – (arată)
info
Aceste definiții sunt compilate de echipa dexonline. Definițiile originale se află pe fila definiții. Puteți reordona filele pe pagina de preferințe.
arată:

tizic, tizicurisubstantiv neutru

  • 1. Turtă prismatică făcută din baligă amestecată cu paie, folosită de țărani drept combustibil sau ca material de construcție. DEX '09 DLRLC
    sinonime: tor
    • format_quote Pe vatră ardea un foc înăbușit de tizic. SADOVEANU, P. S. 38. DLRLC
    • format_quote Mașina avea să-l înfunde iarăși în satul tătăresc, cu bordeie strîmbe și oarbe de lut, cu împrejmuirile de tizic. C. PETRESCU, Î. I 4. DLRLC
    • format_quote Oamenii ard iarna rogoz, buruieni și baligă de vită, pe care o usucă, o taie în formă de cărămidă și o numesc tizic. I. IONESCU, D. 402. DLRLC
etimologie:

info Lista completă de definiții se află pe fila definiții.