9 definiții pentru tester


Dicționare explicative

Explică cele mai întâlnite sensuri ale cuvintelor.

TÉSTER, testere, s. n. 1. Aparat care, introdus în gaura de sondă, permite recoltarea unor probe de fluid în vederea unor analize. 2. (P. gener.) Orice aparat, dispozitiv care servește testărilor. [Acc. și: testér.Pr.: téstăr] – Din fr., engl. tester.

tester sn [At: LTR2 / Pl: ~e / E: fr, eg tester] 1 Aparat care, introdus în gaura de sondă cu ajutorul garniturii de prăjini de foraj, permite recoltarea unor probe de fluid din straturi posibil saturate cu hidrocarburi, în vederea unor analize. 2 (Pgn) Dispozitiv care servește testărilor2 (2). 3 Eșantion dintr-un produs cosmetic pus la dispoziția clienților pentru a-l proba.

TESTÉR, testere, s. n. 1. Aparat care, introdus în gaura de sondă cu ajutorul garniturii de prăjini de foraj, permite recoltarea unor probe de fluid din straturi posibil saturate cu hidrocarburi, în vederea unor analize. 2. (P. gener.) Orice aparat, dispozitiv care servește testărilor. – Din fr., engl. tester.

TÉSTER s.n. Aparat, dispozitiv de încercare, de probă. ♦ Aparat care, introdus în gaura de sondă, permite recoltarea din strate a unor probe de fluid pentru analize; probator de strate. [< engl., fr. tester].

TÉSTER I. s. n. 1. aparat, dispozitiv pentru testări. 2. aparat care, introdus în gaura de sondă, permite recoltarea din straturi a unor probe de fluid sau populație servind la încrucișări cu diferite alte genotipuri, în scopul determinării capacității de combinare a acestora. (< engl., fr. tester)

téster s. n. (tehn.) Dispozitiv de încercare, de probă ◊ „Am reținut, de asemenea, că I.D. M. S.-ul, la livrarea autoturismelor, asigură un serviciu nou – verificarea mașinilor cu tester electronic și reglarea acestora [...]” R.l. 21 V 77 p. 5. ◊ „Unitatea «Autoservice» [...] a fost dotată cu un tester electronic capabil să stabilească orice defect la motor.” R.l. 29 XI 77 p. 5. ◊ „Dispecerul de serviciu al Atelierului A.C.R. din str. S.R. ne-a răspuns că aici nu se pot face asemenea verificări și reglaje, neexistând [...] testerul electronic, analizatorul de gaze [...]” Sc. 23 VI 79 p. 5; v. și R.l. 26 IV 77 p. 5 (din engl. tester, fr. testeur; PR 1950; LTR; DEX – alt sens, DN3, DEX-S)

TÉSTER ~e n. 1) Aparat pentru teste; probator. 2) Aparat pentru extragerea din sonde a unor probe de fluid în vederea estimării producției petroliere; probator de strate. /<fr., engl. tester


Dicționare morfologice

Se indică corespondența dintre forma de bază a unui cuvânt și flexiunile sale.

téster (angl.) [e pron. ă] s. n., pl. téstere

Intrare: tester
 • pronunție: testăr
substantiv neutru (N1)
Surse flexiune: DOR
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
 • tester
 • testerul
 • testeru‑
plural
 • testere
 • testerele
genitiv-dativ singular
 • tester
 • testerului
plural
 • testere
 • testerelor
vocativ singular
plural
* forme elidate și forme verbale lungi – (arată)

tester

 • 1. Aparat care, introdus în gaura de sondă, permite recoltarea unor probe de fluid în vederea unor analize.
  surse: DEX '09 DN
 • 2. prin generalizare Orice aparat, dispozitiv care servește testărilor.
  surse: DEX '09 DEX '98 DN

etimologie: