2 intrări

11 definiții

TÂRLÍCI s. m. pl. Papuci moi de casă, fără tocuri, confecționați din postav sau din lână. ♦ (Înv.) Pantofi căptușiți cu postav. [Var.: (pop.) târlígi s. m. pl.] – Din tc. terlik.

TÂRLÍCI s. m. pl. Papuci moi de casă, fără tocuri, confecționați din postav sau din lână. ♦ (Înv.) Un fel de pantofi căptușiți cu postav. [Var.: (pop.) târlígi s. m. pl.] – Din tc. terlik.

TÎRLÍCI s. m. pl. (Și în forma tîrligi) Papuci moi de casă fără tocuri, făcuți din postav sau din lînă. Surorile împleteau zorit la ciorapi, la tîrlici și mînuși. DELAVRANCEA, H. T. 269. ♦ (Învechit) Un fel de pantofi căptușiți cu postav peste care se purtau alți papuci. [Miu] sărută imineii Ciaușului și îi plînge pe tîrligii care i să ridică pe fluiere. DELAVRANCEA, S. 206. – Variantă: tîrlígi s. m. pl.

târlíc s. m., pl. târlíci

TÂRLÍC s. (Transilv. și Maram.) topancă. (Purta ~i în picioare.)

tîrlíc (ci), s. m.1. (Înv.) Pantofi papali, specie de ciorapi care se purtau în vîrful papucilor. – 2. Papuc, tăboc. – Var. durligi. Mr. tîrliche. Tc. terlik (Lokotsch 2072), cf. ngr. τερλίϰι, alb., bg. terlik.

TÂRLÍC ~ci m. mai ales la pl. Obiect de încălțăminte moale, fără tocuri, confecționat din postav sau din lână; papuc de casă. [Sil. târ-lic] /<turc. terlik

țârlíci s.n. (reg.) tufiș.

tîrlíc și (Dun. de jos) terlíc m. (turc. terlik; ngr. terliki). Pl. Tîrlițĭ, calacatîrĭ, papucĭ de postav de umblat pin casă orĭ de încălțat un mort. – Și stîrlicĭ (Mold. Munt. vest) și tîrligĭ.


Definiții din dicționare specializate

Aceste definiții pot explica numai anumite înțelesuri ale cuvintelor.

TÎRLIC s. (Transilv. și Maram.) topancă. (Purta ~ în picioare.)

Intrare: târlic
substantiv masculin (M13)
Surse flexiune: DOR
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular târlic târlicul
plural târlici târlicii
genitiv-dativ singular târlic târlicului
plural târlici târlicilor
vocativ singular
plural
Intrare: țârlici
țârlici substantiv neutru
substantiv neutru (N60)
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular țârlici țârliciul
plural
genitiv-dativ singular țârlici țârliciului
plural
vocativ singular
plural